Trešā gadsimta izvēle • IR.lv

Trešā gadsimta izvēle

2
Projekts R2I0G1A6 tapis PLH Arkitekter sadarbībā ar COWI (Dānija). Priekšlikuma galvenā iezīme ir virs sliedēm un peroniem paceltā termināļa telpa.

Kā pēc pārbūves izskatīsies Rīgas Centrālā dzelzceļa stacija, vēl nevar pateikt. Pārrunas ar labāko ideju autoriem turpinās, un īstā projektēšana tikai priekšā

Viens ir skaidrs – projekts, kas jau tagad pasludināts par grandiozāko Rīgas vēsturē kopš vecpilsētas aizsargvaļņu nojaukšanas, patiešām tiks realizēts. Atšķirībā no citiem attīstības plāniem, kuru rožainās vīzijas vīst pieputējušās atvilktnēs, šim ticamību dod Eiropas naudas izlietojuma dzelžainie termiņi. Pēc sešiem gadiem, 2022. gada 31. decembrī, pār Daugavu sliesies jauns Rail Baltica platsliežu tilts, uzbērums starp Vecrīgu un Maskavas forštati būs norakts un centrālā stacija – pārbūvēta līdz nepazīšanai. 

Atlicis tikai noskaidrot, kā tieši. Nupat starptautiskā metu konkursā izvēlēti divi arhitektu priekšlikumi, un vēl četri atzīti par noderīgiem papildu ideju iedvesmai. Kam tiks gods pārzīmēt Rīgas seju – dāņiem vai latviešiem?

Dāvids pret Goliātu

«Mēs esam pasludināti par uzvarētājiem,» uzreiz pēc konkursa mājaslapā triumfāli ziņoja Kopenhāgenas birojs PLH Arhitekter un detalizēti izklāstīja savu priekšlikumu. «Mēs esam vieni no diviem uzvarētājiem,» priecājās latviešu birojs Outofbox Architecture un latviskā pieticībā pārpublicēja tikai pašmāju arhitektūras portāla ziņu par konkursa rezultātiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu