Nenoslīkt • IR.lv

Nenoslīkt

3
Nellija Ločmele

Latviešu skatītājam nav jāpaļaujas tikai uz klasiķu krampi, kad jāizķidā jautājumi par varu – esam lutināti ar gana drosmīgu laikmetīgā politiskā teātra kustību. Savu artavu pienesis arī Jaunais Rīgas teātris, kur pirmizrādi nule piedzīvo stāsts par Latvijas politiku ar daiļrunīgu nosaukumu Kārkli.

Kaspars Znotiņš, viens no izrādes līdzautoriem, intervijā neslēpj – paši aktieri tikai nesen iznākuši no «rozā mākonīša» un nopietni uzdevuši sev jautājumu: kas valstī notiek? Znotiņš secina, ka sabiedrību skar tā pati kaite, ko uzrādīja Brexit vai Trampa ievēlēšana un ko dūšīgi kurina Austrumu kaimiņš – atmiņas par «dižu» pagātni. Taču dzīvot var tikai šodienā.

Bet šodiena reizēm tiešām biedē. Kremļa pirksts, vietējo politiķu intereses vai vienkārši naudas kāri «digitālie nomadi», kam nauda nesmird? Kura no šīm versijām ir tuvāk patiesībai, ja apskata internetā klīstošo puspatiesu un melīgu «ziņu» jūru, kas popularitātes ziņā izkonkurē īstu žurnālistiku? Šķiet, pagaidām patiess ir pēdējais variants – peļņas kāre, secina kolēģi no Re:Baltica, izpētot, kā radies nesenais interneta «hits» par Saeimas atlaišanu. Dažās dienās margināla ziņa par parakstu vākšanu reāli mazticamam referendumam guva internetā tik plašu auditoriju, kas vairākkārt pārsniedz populārāko TV kanālu skatītāju loku. Taču šis «pagaidām» var mainīties – jau tagad aiz populāra pseidoziņu tīkla, ko parasti rada pēc peļņas tīkojoši jauni čaļi, parādījušies mediju profesionāļi ar pieredzes saitēm, kas ved uz prokremliskām partijām. Interneta drazu jūrā izdzīvošanas likumi ir skarbi – katram jāsargā sava galva pašam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu