KNAB aicina Saeimu neatcelt valsts amatpersonas statusu maksātnespējas administratoriem • IR.lv

KNAB aicina Saeimu neatcelt valsts amatpersonas statusu maksātnespējas administratoriem

29
KNAB logotips. Foto: Zane Bitere, LETA.

KNAB pauž neizpratni par komisiju līmenī pieņemto lēmumu izslēgt no likuma normu, kas paredz noteikt, ka maksātnespējas procesa administratori ir pielīdzināmi valsts amatpersonām. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aicina Saeimas deputātus rīt, 8.decembra, neatbalstīt grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz izslēgt no likuma normu, ka maksātnespējas administratoriem ir valsts amatpersonas statuss, ziņo LETA. 

KNAB ieskatā, valsts amatpersonas statusa piešķiršana maksātnespējas administratoriem būtiski uzlabos maksātnespējas procesa tiesiskumu, jo šīm amatpersonām būtu jāievēro visi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” valsts amatpersonām noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi, tādējādi nodrošinot maksātnespējas administratoru darbību sabiedrības interesēs, novēršot šo amatpersonu, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās ieinteresētības ietekmi uz administratoru darbību. Tāpat likuma izmaiņas veicinātu administratoru darbības atklātumu un atbildību sabiedrības priekšā, norāda KNAB. 

KNAB pauž neizpratni par komisiju līmenī pieņemto lēmumu izslēgt no likuma normu, kas paredz noteikt, ka maksātnespējas procesa administratori ir pielīdzināmi valsts amatpersonām. Šāds solis ievērojami samazinās iespējas kontrolēt maksātnespējas administratoru darbības likumību, uzskata KNAB. 

Birojs vērš uzmanību, ka neatkarīgi no minēto grozījumu pieņemšanas Maksātnespējas likumā, maksātnespējas administratori ir valsts amatpersonas, kurām saskaņā ar likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” ir jāievēro šajā likumā noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi. 

Tāpat KNAB atgādina, ka Satversmes tiesā par apstrīdēto normu vērsās vairāki maksātnespējas procesa administratori, kuri vienlaikus ir arī nodokļu konsultanti vai kapitālsabiedrībās ieņem valdes locekļa amatu. Pieteikumu iesniedzēji pauda uzskatu, ka ar apstrīdētajām normām noteiktais valsts amatpersonas statuss liedzot viņiem turpmāk darboties gan kā maksātnespējas procesa administratoriem, gan saglabāt esošās nodarbošanās citās jomās. 

Satversmes tiesa šogad februārī atzina, ka ar apstrīdētajām normām noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi neliedz pieteikuma iesniedzējiem darboties kā maksātnespējas procesa administratoram un vienlaikus veikt savu profesionālo darbību kā nodokļu konsultantam vai ieņemt amatu kapitālsabiedrības valdē. 

KNAB pievienojas Tieslietu ministrijas viedoklim, ka, izslēdzot normu par valsts amatpersonas statusa piešķiršanu maksātnespējas administratoriem, var tikt radīts lavīnveidīgs efekts turpmākiem mēģinājumiem veikt izmaiņas arī likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. 

KNAB aicina Saeimas deputātus atbildīgi un izsvērti pieņemt lēmumus, kas saistīti ar valsts amatpersonu statusa piešķiršanu vai atcelšanu. 

Kā ziņots, 29.novembrī Saeimas Juridiskā komisija otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumprojektā, kas paredz nākamgad noteikt stingrāku maksātnespējas administratoru darba uzraudzību, kā arī ieviest brīvā tirgus principu tiesiskās aizsardzības procesā. 

Iepriekš saistībā ar šo grozījumu izskatīšanu publiskajā telpā plaši izskanēja Juridiskās komisijas vairākuma atbalstītais priekšlikums no Maksātnespējas likuma izslēgt normu, ka maksātnespējas administratoriem ir valsts amatpersonas statuss.

Saeimas Juridiskais birojs iepriekš paskaidroja, ka šī ir dublējoša norma un likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” attiecīgi tiek saglabāts administratoru amatpersonas statuss. Savukārt minētā priekšlikuma autors Gunārs Kūtris (NSL) izteicās, ka “jautājums ir ticis izlemts pēc būtības”.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu