Raidījums: "Trasta komercbankas" likvidētājs miljonus samaksājis administratoram Sprūdam • IR.lv

Raidījums: “Trasta komercbankas” likvidētājs miljonus samaksājis administratoram Sprūdam

33
Ilmārs Krūms. Foto: Ieva Lūka, LETA

Ilmārs Krūms aptuveni 7 milj.eiro iztērējis citu administratoru pakalpojumiem

Slēgtās “Trasta komercbankas” administrators Ilmārs Krūms apmēram 7 miljonus eiro iztērējis dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”. Kā ziņo aģentūra LETA, ilgāk nekā pusgadu “Trasta komercbanka” ir slēgta, jo Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) tai atņēma licenci pēc vairākiem naudas atmazgāšanas gadījumiem.

Pret Maksātnespējas administratoru asociācijas vadītāja Krūma iecelšanu par banku administratoru pavasarī iebildumus cēluši administratori, kas likvidēja “Latvijas Krājbanku”. Viņu ieskatā Krūmam varētu būt pārlieku cieša saistība ar zināmāko maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu. “Nekā personīga” rīcībā esošā informācija liecina, ka Krūms gandrīz septiņus miljonus eiro iztērējis dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem un lauvastiesa naudas tikusi Sprūdam.

“Trasta komercbanka” Krūmam ir apjoma ziņā lielākais līdz šim administrētais uzņēmums. Pie teikšanas tajā viņš nokļuvis kombinētā izlozes konkursa ceļā, ko organizējusi FKTK. Sākot bankas likvidēšanu šī gada martā, Krūms deklarēja, ka banka ir bez problēmām, tādēļ naudu kreditori atgūšot. Tomēr tagad sākušās grūtības. Tās vairojušas tiesībsargājošās iestādes, uzliekot arestu nelikumīgi iegūtajiem līdzekļiem.

“Šobrīd arestēto kopīgais naudas apjoms ir vairāk jau kā 13 miljoni eiro. Bet no tā rodas viens ļoti svarīgs jautājums gan likvidatotam, gan kreditoriem – nevienā likumā, ne krimināllikumā nekur nav noteikts, kādā veidā, noziedzīgi iegūtie līdzekļi ir jāizmaksā. Saņemt atbilstoši kredītiestāžu likumam. Ja nē, tad to izņem kā aktīvu ārā no kopējās masas un kreditoriem nesadala, bet iedod konkrētajam cietušajam vai valstij atkarībā no tiesas nolēmuma. Tad attiecīgi pārējie kreditori nesaņem šo naudu, jo viņa tiek izslēgta no kopējās masas,” raidījumam sacījis Krūms.

Ja naudas visiem kreditoriem nepietikšot, Krūms nākamgad plāno tiesai prasīt ”Trasta komercbankas” maksātnespēju. “Tā kā aktīvi nerealizējas, tad ir pilnīgi skaidrs, ka šādu apjomu diez vai izdosies sasniegt un ļoti iespējams, ka, ja neatradīsies kāda juridiski tiesisks variants, kā man pabeigt likvidācijas procesā, tad man gribētos… Tad ļoti iespējams, ka nākamā gada pirmajos mēnešos būs jāiet uz maksātnespēju un uz bankrota procedūru,” teica Krūms.

“Nekā personīga” rīcībā esošā informācija liecina, ka bankas likvidēšanai Krūms ir piesaistījis ārpakalpojumus par 6,9 miljoniem eiro. To sarakstā arī kolēģis Māris Sprūds debitoru parādu pārvaldības un piedziņas pakalpojuma sniegšanai. Likvidators Krūms ir noslēdzis līgumu ar jurista Krūma biroju “Baltic Law Offices”. Pie līguma ar bankas likvidatoru tikuši Krūma kaimiņi – Rozmisas juridiskais birojs, kas ir reģistrēts turpat, kur “Baltic Law Offices” Strēlnieku ielā 9.

Līgums ticis Krūma biznesa partnerei, maksātnespējas administratorei Ivetai Gedus, kas pirms vairākiem gadiem bijusi pārvaldniece akciju sabiedrībā “Ca Re”. Tagad šī uzņēmuma padomes priekšsēdētājs ir Krūms. Firma pieder Šveices Cūgas kantonā reģistrētajai firmai “Serval Shipping AG”. Juridiskos pakalpojumus bankas likvidatoram sniedz maksātnespējas administratore Aivita Melcere, valdes locekle uzņēmumā, kura mātesfirma reģistrēta Antonijas ielā 7, turpat, kur maksātnespējas administratora Māra Sprūda uzņēmumi. TV3 rīcībā ir ziņas, ka valsts drošības iestādes cenšas noskaidrot, vai Sprūds nav tas, kas patiesībā kārto “Trasta komercbankas” likvidāciju.

Raidījums norāda, ka “Trasta komercbanka” nav pirmā banka, kuru Krūms likvidē. Pirms 17 gadiem tiesa viņu bija iecēlusi par mazzināmās “Kapitālbankas” likvidatoru. Tur Krūms pieņēma palīgu, advokātu Gaidi Bērziņu. Vēlāk abi kopā nodibināja advokātu biroju “Baltic Law Offices”. Kopā kā maksātnespējas administratori likvidējuši arī citus uzņēmumus.

Abiem ir bijusi tuva partija TB/LNNK. Bērziņš kļuva par šīs partijas politiķi, Krūms – par tās virzītu pilnvarnieku uzņēmumā “Ventspils nafta”. Krūms partijai arī ziedojis. Pirms trim gadiem advokāts kļuva par Ogres televīzijas īpašnieku, ap to pašu laiku sāka vadīt Maksātnespējas administratoru asociāciju, kur no 2008.gada saimnieko viņa kolēģis Māris Sprūds.

Kā ziņots, Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ierosinājuma marta sākumā anulēja “Trasta komercbankas” licenci. Marta vidū Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina “Trasta komercbanku” par likvidējamu un par bankas likvidatoru iecēla zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu. Kopš bankas atzīšanas par likvidējamu līdz septembra beigām “Trasta komercbankas” likvidators atguvis kopumā 92,7 miljonus eiro. Bankas likvidators informē, ka jebkurš interesents var izteikt vēlmi iegādāties nekustamo īpašumu, kustamo mantu, prasījuma tiesības pēc nenotikušas izsoles par nenotikušās izsoles sākuma cenu.

Komentāri (33)

andrejs 21.11.2016. 12.27

MNA (nu jau bijušais) direktors Ervīns Ābele iesniedza atlūgumu š.g. pavasarī pēc tam, kad Tieslietu ministrija viņa darbu bija novērtējusi zemu.

Ābeli darbā pieņēma Krūms…

Pūpols: Kur Ābele tagad strādā?

Krūms: Tepat blakus kabinetā…

+3
0
Atbildēt

0

Ozols 21.11.2016. 14.11

MNA ir īstais Latvijas veiksmes stāsts – pavairot un eksportēt:)

+3
0
Atbildēt

0

atrium 21.11.2016. 12.17

Nu vai nav viens maita? Vienotības cash machine, Haralds Velmers, jau mēnešiem ilgi nav saņēmis miljonus.

+2
-3
Atbildēt

1

    Anonīms > atrium 21.11.2016. 15.42

    nu ?! Saeimas atbalstītā un nostiprinātā Latvijas valsts izlaupīšanas un sagraušanas kārtība – nolādētie bandīti – kaut jūs aizrītos ar savas tautas asinīm , visu to nelaikā nomirušo latviešu asinīm !

    Kad izlasi šādas ziņas, tad baidīšana ar putinu un krieviju ir vienkārši smieklīga

    par stalina represijām vismaz piecus pirkstus, mātes pienu un melānijas hronoiku varēja uzrakstīt un labi pārdot, par pašu bāliņu īstenoto asinsnolaišanu i dzejas grāmatas mazbērni neuzrakstīs – savējie taču !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu