Obama: Tramps paudis apņēmību ievērot saistības pret NATO • IR.lv

Obama: Tramps paudis apņēmību ievērot saistības pret NATO

5
ASV prezidenti Baraks Obama un Donalds Tramps. Foto: AFP-LETA

Putins un Tramps telefonsarunā vienojas par nepieciešamību uzlabot Krievijas un ASV attiecības

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama pirmdien aicināja amerikāņus dot iespēju jaunievēlētajam prezidentam Donaldam Trampam pierādīt sevi amatā, piebilstot, ka republikāņu politiķis paudis apņēmību ievērot saistības pret NATO, vēsta aģentūras LETA-CNN/AFP.

Pirmajā preses konferencē kopš 8.novembrī notikušajām ASV prezidenta vēlēšanām Obama aicināja Trampu komunicēt ar tiem cilvēkiem, kurus satraukusi republikāņu politiķa ievēlēšana. “Es nedomāju, ka viņš ir ideoloģisks. Es domāju, ka viņš galu galā ir pragmatisks,” uzsvēra Obama. “Tas viņam var labi noderēt, kamēr vien viņam apkārt ir labi cilvēki un skaidra virziena izjūta,” piebilda prezidents.

“Vai man ir bažas? Neapšaubāmi, protams, man ir bažas. Mums ir atšķirīgi viedokļi daudzos jautājumos. Tomēr federālā valdība un mūsu demokrātija nav motorlaiva – tā ir okeāna laineris,” atzina Obama. Prezidents uzsvēra, ka amata pienākumi liks Trampam pārdomāt viņa sākotnējos pieņēmumus.

Obama atklāja, ka sarunā ar viņu Tramps paudis gatavību uzturēt saistības pret NATO. “Sarunā ar mani jaunievēlētais prezidents pauda lielu interesi saglabāt mūsu galvenās stratēģiskās attiecības,” viņš norādīja. Obama uzsvēra, ka viņš šonedēļ, tiekoties ar pasaules līderiem, signalizēs jaunievēlētā prezidenta gatavību uzturēt saistības pret NATO. Obama šonedēļ apmeklēs Grieķiju un Vāciju, kas ir viņa pēdējās oficiālās ārvalstu vizītes pirms Baltā nama atslēgu nodošanas Trampam.

Maskava, 14.nov.,. Krievijas prezidents Vladimirs Putins un jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps pirmdienas vakarā telefonsarunā nonākuši pie vienprātības, ka attiecības abu valstu starpā nepieciešams normalizēt, paziņojis Kremlis, vēsta LETA-AFP.

Viņi norādījuši uz “Krievijas un ASV attiecību ārkārtīgi neapmierinošo stāvokli pašreiz” un secinājuši, ka nepieciešams aktīvs, kopīgs darbs, lai attiecības normalizētu, paziņoja Kremlis. Trampa pārejas komanda Vašingtonā pavēstīja, ka tas bijis Putins, kurš piezvanījis jaunievēlētajam ASV prezidentam.

Putins Trampam novēlēja sekmīgi īstenot pirmsvēlēšanu solījumus, atklāja Kremlis, paužot gatavību “radīt partnerības dialogu ar jauno administrāciju, balstoties vienlīdzībā, savstarpējā cieņā un neiejaucoties vienai otras iekšējās lietās”.

Tramps un Putins “vienojās par vajadzību apvienot pūles cīņā pret galveno ienaidnieku – starptautisko terorismu un ekstrēmismu”, uzsvēra Kremlis, piebilstot, ka šajā kontekstā esot apspriesti jautājumi par “Sīrijas krīzes atrisināšanu”.

Trampa komanda atklāja, ka abas puses apspriedušas “draudus un izaicinājumus”, ar kuriem saskaras ASV un Krievija, kā arī ekonomikas jautājumus. Tramps esot Putinam paudis savas cerības pēc “spēcīgām un ilgstošām attiecībām ar Krieviju un Krievijas tautu”, paziņoja jaunievēlētā ASV prezidenta komanda.

Putins bija viens no pirmajiem ārvalstu līderiem, kas apsveica Trampu ar viņa uzvaru pār demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni. Putins bija klusēdams atbalstījis Trampu vēlēšanu kampaņas laikā, bet republikāņu politiķis vairākkārt slavēja Krievijas prezidentu un pauda gatavību sadarboties ar viņu.

Komentāri (5)

Miervaldis 16.11.2016. 13.36

Atkārtoju speciāli atriumam kā bērnelim analfabētam un grūtgalvim, ka prognoze var arī neapstiprināties un “Kavkazcenter“ ir propagandas kara dalīnbieks, kuram ir svarīgi bārstīt prognozes vienalga vai tās piepildīsies vai nē. Ja bērmelis atriums nav spējīgs atbildēt uz koemntāru, tad labāk puliski nedemonstrēt muļķību.

0
0
Atbildēt

0

Miervaldis 15.11.2016. 12.17

Ja FSB kājslauķis, naida runātājs, histēriķis atriums nav spējīgs komentēt tēmu, tad drīkst te netēlot idiotu.

Tagad par ziņu. Ir divi varianti. 1. trampulis ir populists tukšklaigātājs, kas pats nezina, ko kliedz, un 2. trampulis ir bezgribas cilvēciņš, marionete, kuram nemaz nav savas programmas un kuram jāsaka priekšā, kas tagad jādara. Tāpat kā breksitieriem, kuriem nav nekādu plānu tālākai darbībai.

Ne viens, ne otrs variants nedara godu ne trampulim, ne viņs vēlētājam.

Ja kādu trampuļa fanu apvaino fakts, ka es uzskatu trampuli par bērneli un nesaucu vārdā un uzvārdā, kā pieņemts saukt pieaugušos, tad lai šis fans vispirms apvainojas pats uz sevi, ka atbalsta šo bezviedokļa populistu.

Karojošās čečenu opozīcijas vietni ”kavkazcenter” šajā gadījumā nevar uzskatīt par objektīvu, jo viņi atbalstīs jebkuru pret Krieviju vērstu propagandu, pat faktiem neatbilstošu. Jāapšauba arī čečenu karojošo opozicionāru zināšanas par ASV politiku.

+1
-1
Atbildēt

3

    atrium > Miervaldis 15.11.2016. 12.21

    Miervaldis

    Kavkazcenter 80% minēto faktu apstiprinās, tevis mīļotā Kišeļ TV minētie 90% ir klaji meli.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Miervaldis 15.11.2016. 12.31

    Un vēl, Kremļa pakalpiņ. Apgalvojums, ka jaunais ASV prezidents darīšot tā, bet ne otrādi, nav un nevar būt ”fakts”, bet tikai prognoze un neviens šodien nevar zināt, vai tā piepildīsies vai nē. Var mēģināt uzminēt, bet mēģinājumam uzm inēt var būt tikai 50% nevis 80.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Miervaldis 15.11.2016. 12.29

    Par Kiseļovu neko neesmu teicis, Kremļa pakalpiņ. Ja strīdies pats ar sevi, tad dari to privāti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu