Auto tirgotāji policijai piegādā neatbilstīgu operatīvo transportu • IR.lv

Auto tirgotāji policijai piegādā neatbilstīgu operatīvo transportu

24
Ilustratīvs foto: Edijs Pālens, LETA

”Nekā personīga” atklāj iespējamu dokumentu viltošanu iepirkuma gaitā

Līdz šim lielākajā automobiļu iepirkumā Valsts policijai konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība “A26” piegādājusi līgumam neatbilstīgas mašīnas, svētdien ziņoja TV3 raidījums “Nekā personīga” (NP). Turklāt pastāv aizdomas, ka uzņēmējs krāpies un policiju maldinājis ar viltotiem dokumentiem, žurnālistu atklāto citē aģentūra LETA. “Šmaukšanos” varēja atklāt laikus, ja policija nebūtu bijusi tik pielaidīga pret konkrēto komersantu, secina NP.

Policija tika pie 755 jauniem transportlīdzekļiem un par nomu turpmākos piecus gadus maksās 22 miljonus eiro. Jaunus spēkratus aizturēto pārvietošanai vajadzēja arī Speciālo uzdevumu bataljonam. Policija prasīja furgonus ar jaunās paaudzes motoru “EURO 6”. Auto ar samazinātu izmešu daudzumu nav vienkārši iegriba, to prasa Eiropas komisijas regulas par vides saudzēšanu. Šī konkursa prasība atturēja daudzus auto dīlerus piedalīties šajā valsts policijas iepirkuma daļā. Transportlīdzekļus vajadzēja piegādāt jau gada vidū, bet rūpnīcas nesolīja, ka automašīnas ar jaunās paaudzes motoru laikus saražos un atsūtīs uz Latviju.

Kā norāda raidījums, to nevarēja arī pilnsabiedrība “A26”, tomēr tā konkursā piedalījās un solīja, ka policijai būs furgoni, kuru dzinēji atbildīs prasītajam, un vinnēja. Tika noslēgts līgums, ka mēnesī policija par vienas mašīnas nomu maksās 800 eiro, un par visiem “Citroen” furgoniem piecos gados – vairāk nekā 806 820 eiro.

Latvijā 17 “Citroen Jumpy” automašīnas nonākušas gada vidū. Tās vajadzēja aprīkot policijas vajadzībām. Uzņēmējs to arī izdarījis, lai gan zinājis, ka automašīnas neatbilst līgumam, jo ir ar “EURO 5” nevis “EURO 6” motoru. Neskatoties uz neatbilstību, policija “Citroen” automobiļus ir pieņēmusi septembra sākumā un apgalvo, ka neatbilstību nav pamanījusi.

“Šmaukšanās nāca gaismā, kad “Citroen” transportlīdzekļus policija ierakstīja grāmatvedībā. Tad arī policija saprata, ka automašīnas nav vis ar jaunās paaudzes motoru, bet gan atbilst zemākam “EURO 5″ standartam,” vēsta “Nekā personīga”, skaidrojot, ka atklāt maldināšanu policijai būtu prasījis ne vairāk kā piecas minūtes. Proti, visiem pieejamā mājas lapā auto DNA daži klikšķi aizved līdz informācijai, gan to, kur auto ražots, gan to, ka auto motors atbilst “EURO 5” emisijas standartiem.

Kad atklājies, ka policiju komersants ir apspēlējis, konkursa rīkotāja Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūra saka – jautājums vairs nav viņu kompetencē, jo līgums ir noslēgts un automašīnas pieņemtas. Valsts policija prasīs, lai “A26” izpilda līgumu. Tas nozīmē, ka uzņēmējam būs mašīnas jāmaina. Policija plāno, ka tas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

Uzņēmuma pārstāvji skaidro, ka vēl pārbaudīs, vai tās neatbilst un tad vērtēs, kā rīkoties tālāk. Ja auto netiks nomainīti uz līgumam atbilstošiem spēkratiem, Valsts policija sola tiesāties. Policija ir pieprasījusi skaidrojumu no pilnsabiedrības “A26”, CSDD, kā arī sagatavojusi pieprasījumu ražotājam par vasarā viņu it kā sūtītā sertifikāta izcelsmi. Ja pierādīsies, ka valsts policijai sniegts viltots apliecinājums, tā rosinās kriminālprocesu un vainīgos saukts pie atbildības.

Kā liecina “Firmas.lv” informācija pilnsabiedrība “A26” pērnā gada decembrī dibināja SIA “Auto Īle un Herbst”, SIA “Ad Rem auto”, SIA “Auto 26”. Visi uzņēmumi saistīti ar uzņēmēju Māri Īli.

Komentāri (24)

traductrice 03.10.2016. 11.21

“Šmaukšanos” varēja atklāt laikus, ja policija nebūtu bijusi tik pielaidīga pret konkrēto komersantu, secina NP

man šajā saistībā gan ir pilnīgi cits jautājums. Kāpēc policija savā iepirkumā iekļāva prasību par EURO 6 dzinējiem? Tiešām policijas ieskatā ne euro4, ne pat euro5 nav gana ekoloģiski (zinot, ka absolūtais vairākums Latvijā braucošo autiņu brauc ar euro3 max un var tikai sapņot par euro4)?

Manuprāt, viss biznesiņš balstījās uz to, ka ar euro6 cerēja “atkratīties” no nevēlamiem konkurentiem, bet ar uzvarētāju bija norunāts, ka tiks “pievērtas acis”. Diemžēl (mums par laimi) policijā kāds ar to nebija mierā. Jārok – kas lobēja euro6 prasības iestrādāšanu iepirkumā.

+6
0
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 03.10.2016. 11.46

Gaidām krimināllietu par krāpšanu.

+3
0
Atbildēt

0

atrium 04.10.2016. 07.42

Vai atkal Āboltiņas vīrs būs iejaukts, tam jau vislabāk pas ar IeM korumpēto vadību?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu