Bijušajiem Rīgas omoniešiem par slepkavību Medininkos piespriež mūža ieslodzījumu • IR.lv

Bijušajiem Rīgas omoniešiem par slepkavību Medininkos piespriež mūža ieslodzījumu

50
Foto: Ieva Čīka, LETA

Lietuvas tiesa lēmumu trīs bijušo omoniešu lietā pieņēmusi aizmuguriski

Viļņas apgabaltiesa piektdien aizmuguriski piesprieda mūža ieslodzījumu trim bijušajiem Rīgas omoniešiem par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar Lietuvas amatpersonu slepkavību Medininku kontrolpunktā 1991.gadā, vēsta aģentūras LET-BNS. Notiesātie Andrejs Laktionovs, Česlavs Mliņņiks un Aleksandrs Rižovs ir Krievijas pilsoņi.

Krievija šajā lietā ir atteikusies sadarboties ar Lietuvu un neizdod savus pilsoņus, tādēļ viņi tiek tiesāti aizmuguriski. Tiesa nolēma, ka notiesātajiem jāsamaksā valstij 653 850 kompensācija par nodarītajiem zaudējumiem, kā arī kompensācijas noslepkavoto tuviniekiem. Spriedumu 20 dienu laikā var pārsūdzēt Lietuvas Apelācijas tiesā.

Iepriekš prokurors Sauļus Versecks tiesā sacīja, ka bijušais Rīgas milicijas specvienības OMON komandieris Mliņņiks deva rīkojumu uzbrukt robežkontroles punktam uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, bet Laktionovs un Rižovs šo rīkojumu izpildīja. Prokurors pieprasīja apsūdzētajiem piespriest mūža ieslodzījumu.

Tiesā lieta tika izskatīta kopš 2013.gada decembra. Šī ir otrā prāva Lietuvā saistībā ar Medininku slaktiņu. 2011.gada pavasarī mūža ieslodzījums tika piespriests bijušajam Rīgas omonietim Latvijas pilsonim Konstantīnam Mihailovam (Ņikuļinam).

OMON kaujinieki 1991.gada 31.jūlijā Medininku kontrolpunktā uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja. Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības “Aras” policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.

Komentāri (50)

rinķī apkārt 28.10.2016. 19.38

Var divējādi spriest. Pirmajā mirklī, protams liekas, kāda jēga spriedumam, ja Krievija tik un tā savus “sirdsapziņas bruņiniekus” neizdos, no otras puses – valstiski nodemonstrēt attieksmi pret noziegumu ir ļoti svarīgi. Tas sakārto pilsoņu domāšanu.

Šajā kontekstā vēlreiz gribu atgriezties pie ziņas par to, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nesaskata deputātu ētikas pārkāpumus parlamentārieša Igora Pimenova (S) publiskajos izteikumos par PSRS.

Un tas ir noticis neskatoties uz to, ka Satversmē stāv rakstīts :

“…. Latvijas tauta neatzina okupācijas režīmus, pretojās tiem un atguva brīvību, 1990. gada 4. maijā atjaunojot valstisko neatkarību uz valsts nepārtrauktības pamata. Tā godina savus brīvības cīnītājus, piemin svešo varu upurus, nosoda komunistisko un nacistisko totalitāro režīmu un to noziegumus….”

Vārdu sakot šajā konkrētajā situācijā LR Saeimas deputāti nodemonstrēja savu attieks pret lielāko traģēdiju mūsu tautas vēsturē – 1940.gada okupāciju, pret okupācijs upuriem, pret LR Satversmi, un sava deputāta zvēresta tekstu, kurā teikts:

“Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.”

+9
-4
Atbildēt

16

    andrejs > rinķī apkārt 29.10.2016. 15.15

    pret ĢMO un vispār pret tiem amerikāņu paverdzinātājiem un viņu kalpiem liberastiem

    ————-

    kārtējais pļūrkstiens

    Kuri CETA līguma panti ir izdevīgi Latvijai?

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    atrium > rinķī apkārt 29.10.2016. 11.59

    rinķī apkārt

    proti – starp “vāciešu ” nacismu un “krievu”komunismu nav ideoloģisku atšķirību. Ilustrāciju šādam apgalvojumam pietiek.

    Atšķirība ir prasta, kā vaļenoks(veltenis). Krievu ideoloģija bija, visus, kuri atsakās būt pēc viņu atbaidošā, homo russicus, gīmja un līdzības, nobeigt, vācu nacisma ideoloģija civilizācijas atkritumiem aplauza šos plānus. Ilustrāciju šādam apgalvojumam ir pāri pārēm, kuras atsakās saskatīt, ja nu vienīgi tāc, kura senču rokas bija līdz elkoņiem ar zvēriski noslepkavoto latviešu asinīm.

    Šādi Aleksandra Bloka poēmas rindās atainotas krievu ģenētiski iemantotās un ieaudzinātās slepkavošanas elkas”

    Мы на горе всем буржуям

    Мировой пожар раздуем,

    Мировой пожар в крови —

    Господи, благослови!

    Kad Staļinam un ASV cionistiem tikai daļēji izdevās īstenot savas ieceres. Kara šausmas krievpadomju armijas izpildījumā:

    http://www.la.lv/genials-naids-kara-sausmas-krievpadomju-armijas-izpildijuma/

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 29.10.2016. 17.21

    Kad pierādīja, ka DDT ir kaitīgs?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    atrium > rinķī apkārt 29.10.2016. 11.21

    rinķī apkārt

    Īstās bailes ir no paša SC :)

    Īstās bailes ir no čekas kuratoriem, kuriem ir atslēgas no visiem prokremlisko zagļu un sodomītu skeletu skapjiem.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    atrium > rinķī apkārt 29.10.2016. 21.17

    rinķī apkārt

    Slepkavas bija kā vieni, tā otri.

    Slepkavoja jeņķi, briti un francūži, slepkavoja grieķi un serbi, indusi, ķīnieši, austrālieši un kanādieši arī. Karā visi slepkavoja. Ir dažādas nodarītā smaguma pakāpes, bet pac galvenais, kurš bija kara izraisītājs.

    Atkārtoju:

    Мы на горе всем буржуям

    Мировой пожар раздуем,

    Мировой пожар в крови —

    Господи, благослови!

    Šīs rindas tapa, kad visa Eiropa vēl tikai laizīja WWI brūces, tikai civilizācijas atkritumi, sātana drausmīgākais eksperiments(ekskrements) rāvās nolaist civilizācijai asintiņas.

    Lai nekādā ziņā neliktu vienādības zīmi starp nacionālsociālistisko Vāciju un verdzības sātanisko bidlostānu, pietiek tikai salīdzināt “Baigo gadu”, kad nolādētie fašistiskie izdzimteņi bija sarīkojuši bezprecedenta genocīdu, ar vācu okupāciju Francijā, to pašu laika periodu, turklāt nekādā ziņā nedrīkst aizmirst, ka varžēdāju reakcionāri bija pieteikuši Vācijai karu. Ja salīdzina, par atskaites punktu ņemot krievu žmurikus, 40 miljoni WWII kritušo, no kuriem ievērojamu daļu pašu komandieri, faktiski noslaktēja, bezjēgā metot virsū ienaidnieka ložmetējiem, kamēr tos izdevās apbērt līķiem, vai nošaujot par bēgšanu, atteikšanos slepkavot civiliedzīvotājus un laupīt un izvarot, un Staļina nobendētiem 60 miljoniem.

    p.s. “Kamēr pēdējā republika nebūs iestājušies Padumjā savienība”, tās ir rindas no padumjo laiku mācību grāmatas. Lasi: krievu fašistiskie izdzimteņi slepkavos, laupīs izvaros, spīdzinās, kamēr pēdējais planētas iedzīvotājs nebūs padarīts pēc viņa atbaidošā ģīmja un līdzības.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    atrium > rinķī apkārt 29.10.2016. 11.39

    J.Biotops

    (Ka vismazākā vēršanās pret Benesu automātiski būtu arī rasisma izpausme, apspriest laikam nav vērts)

    Būtībā melnādains, krievvalodīgs komunists un pederasts, ES ir imūns pret jebkādām kriminālvajāšanām.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    atrium > rinķī apkārt 29.10.2016. 11.17

    J.Biotops

    Par līdzdalību Viļņas 1991.gada 13.janvāra slaktiņā apsūdzēto bijušo padumjās specvienības “Alfa” komandieri, fašistisko izdzimteni, Mihailu Golovatovu, kuru Lietuva pieprasīja izdot, Austrijas prokremlisko lopu, komunistu cūku temīda, palaida uz mājām.

    Šveice atteicās izdot ASV pieprasīto bijušo atomenerģētikas ministru Jevgeņiju Adamovu, kurš cita starpā daudz būtu varējis pavēstīt arī par pasaules izstumto, Irānas un z-korejas, kodolprogrammām.

    Austrijā drošībā jūtas Vaškēvičs, kurš piesedza starptautiskās teroristu bandas РПЦ-НКВД daudzmiljardu kontrabandas kravas uz ES. Viņu gan uz apsūdzēto sola pamatoti baidās ieraudzīt arī mūsu valdošie čekas kājslauķi.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 29.10.2016. 16.27

    Un kas ir pierādījis, ka GMO ir kaitīgi?

    Negatīva atieksme pret GMO, drīzāk, ideoloģija un politika ,nevis zinātne, un kārtējā “zaļo” uzspiestā muļķība ne pārāk izglītotai publikai.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 29.10.2016. 14.30

    «C неба звездочка упала прямо милому в штаны, хоть бы все там разорвало, лишь бы не было войны» – Brežņeva laiku anekdote.

    ————————————————-

    Manuprāt, ASV un Eiropa, ieskaitot Vāciju, attiecībā uz Krieviju, spriež apmēram tā.

    Un tāpat spriež arī Latvijas politiķi, attiecībā uz Pimenovu un citiem citādi domājošiem.

    Vai tas pareizi, vai nepareizi – par to var strīdēties, manuprāt, vairāk pareizi, nekā nepareizi.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 29.10.2016. 11.40

    J.Biotops Ne jau kā attaisnojums jāsaiņo :), bet kā arguments, kā vēstijums – proti – starp “vāciešu ” nacismu un “krievu”komunismu nav ideoloģisku atšķirību. Ilustrāciju šādam apgalvojumam pietiek. Un šajā kontekstā uz Vāciju, un ko domā vācieši nav ko skatīties – tas nav svarīgi. Svarīgi ir pamanīt, ka Latvijā ir tāda dīvaina tendence – rakstīt drosmīgus likumus, deklarācijas, preambulas un praksē to visu nepildīt, uztvert šādus tekstus par daiļliteratūru :).

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 29.10.2016. 11.24

    Vācijā, protams, labāk redzams, bet no malas izskatās, ka „iesaiņošanā” mēs zaudējam tāpat, kā argumentācijā. Un ne tikai diskusijā ar politiķu eliti.

    Brīnumlabi pasauli izprotošos Šteinmaijerus un Gabrielus galu galā kāds ievēl. Ķelnes birģermeistariene, kas vācietēm ieteica uz ielas neatpalikt no savas grupas un tik atbaidoša radībiņa, kā zaļā eirodeputāte Ska Keller diez vai pie runāšanas tikušas bez tā, ko mūsu pusē senāk sauca par tautas atbalstu.

    Kur sabiedrība pieņem tādu idiotismu, tur mēs varam savas domas saiņot, kā vien spējam. Eiropa no Lisabonas līdz Vlaģivostokai un visi cīņā pret fašismu! Jāprot taču atšķirt demokrātijas ideālu, cilvēktiesību un brīvības kaislīgu aizstāvēšanu no visādu fašistu un reakcionāru tumsoņu naida runām.

    (Ka vismazākā vēršanās pret Benesu automātiski būtu arī rasisma izpausme, apspriest laikam nav vērts)

    Diemžēl mūsu Latvijā iracionālas bļaušanas nav mazāk – tepat lasām, kā sarkanie ar sarkanbaltajiem vienā meldiņā dzied pret brīvu tirdzniecību, pret ĢMO un vispār pret tiem amerikāņu paverdzinātājiem un viņu kalpiem liberastiem.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 29.10.2016. 10.46

    Lūk piemērs :) Kas ir šis teksts – apziņas brīvības paraugdemonstrējums, jeb naida runa? Kā pret šādu priekšnesumu un līdzīgiem būtu jāattiecas Latvijā? Un ar ko ikgadējie priekšnesumi 9. maijā, ar ko Pimenova priekšnesums Latvijas radio atšķiras no Benesa Aijo kaismīgās runas? . Ja paanalizē – pēc satura nearko,cits temperaments, cita vārdu izvēle, taču saturs – naids pret atjaonoto LR, tas pats :)

    “Kviekt” par vārda brīvības ierobežošanu sāks tad, ja lēmums sodīt Pimenovu, vai Benesu netiks attiecīgi “iesaiņots” un ar līdzībām pasvītrots. Uzdrošinos domāt, ka ne jau bailes no Vācijas zaļajiem bija iemesls, kāpēc SC deputāts var atļauties publiski ignorēt valsts Satversmi. Īstās bailes ir no paša SC :)

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 29.10.2016. 21.16

    DDT ir kaitīgs, bet, kad aizliedza DDT, Āfrikā no malārijas un citām slimībām miruši vairāk cilvēku, nekā tas būtu, ja DDT nebūtu aizliegts, DDT vienkārši jālieto att. veidā.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 29.10.2016. 10.13

    Ja tādu Pimenovu aiztiktu, nebūtu grūti iztēloties, kā Vācijā kreisie, zaļie un citi progresīvie humānisti kviektu par vārda brīvības ierobežošanu un demokrātijas sabrukumu pusfašistikajā Latvijā.

    Turpretī par to, vai kādu notiesāto varoni, nejauši Vācijā iebraukušu, tur pēc Lietuvas lūguma arestētu un izdotu, gan ir lielas šaubas. Noilgums, cilvēktiesības, nepietiekoši pierādījumi un vispār ko tie pribalti lecas… nu rusofobi gatavie…

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 29.10.2016. 12.38

    atrium Slepkavas bija kā vieni, tā otri. Būtu muļķīgi par to sākt strīdēties. Cita lieta – vācieši no 2. pasaules kara un pēc Berlīnes mūra krišanas izkļuva kā uzvarētāji un brīvi no sava lāsta – nacisma viņi šobrīd dzīvo savā pārtikušajā un brīvajā valstī.

    Kur pretī krievi, ja paseko viņu politiskajām simpātijām, viņu uzceltajai valstij un, ko SC dara Latvijā, ar galvu slimi vēl joprojām.

    Un vēl, latviešiem par politiku būtu jāspriež skatoties no latviešu skata punkta. Mūsu ir par maz, lai mēģinātu salāpīt pasauli :)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

Raicha 28.10.2016. 16.19

Putiniskajos MM vajadzētu tādai kaukšanai sākties…

+2
-1
Atbildēt

0

atrium 28.10.2016. 16.29

Bla bla bla bla. Būtu izsludinājuši atlīdzības par krievu fašistisko izdzimteņu, slepkavu, galvām. Būtu vismaz Rīgas omonistu iedvesmotāju, Rubiku, notiesājuši, lai tas krievu mēsls atlikušo dzīves daļu pavadītu pie Lietuvas zekiem, vai vismaz starp savas sugas brāļiem, bēguļojošiem noziedzniekiem, Krievijā.

+6
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu