Izskatās nomierinājies • IR.lv

Izskatās nomierinājies

5
Gints Barkovskis un Kārlis Bardelis.
Ieva Alberte

Kārlis Bardelis (31) un Gints Barkovskis (50) piecos mēnešos šķērsoja Atlantijas okeānu airu laivā. Paši saviem spēkiem. No Namībijas līdz Rio

Kārlim bija slikti. Temperatūra 38,7 grādi turējās trešo dienu. Infekcija, augoņi. Gan redzami, gan zemādas. Tādā daudzumā, ka ne saskaitīt, un dažādi: jēli, strutojoši, cieti. Tie radās no berzes, airējot uz beņķa, ko klāja sālsūdens. Bija noairēta vairāk nekā puse no 8300 km garā ceļa uz Rio. Divi mēneši laivā. «Apkārt tikai ūdens. Nav pat koka, kur piesieties,» atceras Gints, kad tiekamies ar abiem airētājiem. Tik priecīgi cilvēki šaipus Atlantijas okeānam nav redzēti gadu desmitiem. Gints un Kārlis smejas balsī, lai ko stāstītu. Laimīgi. Arī atceroties, kā ārstēja augoņus ar antibiotikām. Kad Kārlim šķita – nu gan ir vesels, pēc trim dienām augoņi atkal uzradās. Jo atkal sēdēja uz tā paša sālsūdens apskalotā beņķa. «Es Kažu apbrīnoju. Nedēļas airējiena attālumā bija Svētās Helēnas sala: apdzīvota vieta, kur būtu ārsts. Kaža pateica: nē, turpinām ceļu uz Rio. Klausīju, jo uz kuģa kapteinis ir viens, un tas ir Kažiks,» atceras Gints. Te pēkšņi pie horizonta parādījies balts kuģis. Kā pasakā. Jūrnieki laivotājiem iedeva ēdienu un medikamentus. Sekoja otrs antibiotiku kurss. Taču pēc pāris dienām sāpes un augoņi atjaunojās. Trešo reizi dzert antibiotikas nebija jēgas. Gints viens pats airēja jau kuro dienu. 

Un tad Kārlis izdomāja, ka var airēt stāvus – iekāpjot laivas padziļinājumā, kur atradās glābšanas plosts, un ar ceļiem atbalstoties pret airēšanas soliņu. «Tas bija… riktīgs jē! Lietus līst, es gandrīz pliks airēju, bet ir tā, it kā būtu pārslēdzis citu režīmu. Visi apstākļi bija tādi, ka man jābūt nīgram, bet es pārslēdzos uz labāku kanālu.» Vēlāk viņš pat vairs neatbalstījās: stāvēja pozā, kur viena kāja ir mazliet uz priekšu, otra – uz aizmuguri.

Izplānoti piedzīvojumi

Kārlis bija tas, kurš izdomāja ceļojumu uz Rio. Viņam patīk piedzīvojumi. Bardeļa radītajā portālā Bored of Borders var lasīt, ka viņš pirms trim gadiem devās 6247 km garā braucienā ar skrituļslidām no tālākā Eiropas ziemeļu punkta Nordkapa līdz tālākajam dienvidu punktam Gibraltāra ragam. Pirms diviem gadiem kopā ar draugiem 17 dienās aizbrauca no Rīgas līdz Sočiem uz ziemas olimpiskajām spēlēm. Jau tad viņš  bija izprātojis, ka brauks uz Rio spēlēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu