Elīnas cīņa ar Elīnu • IR.lv

Elīnas cīņa ar Elīnu

2
Elīna Vaska.
Anda Burve-Rozīte

Jaunā aktrise Elīna Vaska (22) pirms nedēļas saņēma Lielo Kristapu kā Latvijas labākā kino aktrise. Kā filma mainījusi viņas dzīvi un nākotnes plānus?

Kad pirms četriem gadiem skolniece Elīna Vaska no Cesvaines pieteicās režisora Renāra Vimbas spēlfilmas Es esmu te provēm, tas bija drīzāk joks. Arī mēģinājums pierādīt, ka viņa to var – nostāties filmēšanas grupas priekšā un iepazīstināt ar sevi. Tolaik Elīna vēl svārstījās par nākotni: viņu interesēja gan vēstures studijas Latvijas Universitātē, gan arī teātra un kino zinātnes studijas Kultūras akadēmijā. Palika pie otrā varianta. Kad no vairākiem tūkstošiem jauniešu galvenajai – septiņpadsmit gadus vecās Rajas lomai – apstiprināja tieši viņu, Elīna jau bija pārcēlusies uz Rīgu un studēja. Filma stāsta par to, kā meitene pēc mātes došanās darbā uz Angliju un vecmāmiņas nāves paliek viena Latgales laukos, lai cīnītos par sevi un jaunāko brāli. Viņai jātiek galā ar sadzīvi, jāpabeidz skola. Uzrodas arī pārbaudījums – pirmā mīlestība. 

Galvenā loma filmā Elīnu ar rāvienu uznesa slavas augstumos. Gada sākumā Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā drāma Es esmu šeit jauniešu filmu konkursa programmā saņēma augsto apbalvojumu – Kristāla lāci. Eiropas kino kritikas vidē Elīnu pamanīja kā spilgtu talantu. Šoruden jaunajai aktrisei vēl viens priecīgs pārsteigums: Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps viņa saņēma balvu kā pagājušā gada labākā aktrise. 

Kāda Elīna ir? Ko domā? Slavas virpulī izgaismojies, ka jaunās aktrises vectēvs ir komponists Pēteris Vasks. Viņa uzaugusi brīvības un savstarpējas cieņas, mīlestības pilnā atmosfērā. «Nevienu savā ģimenē negribu izcelt, jo visi ir nozīmīgi. Vienu izceļot, it kā pazūd kopējais spēks,» viņa intervijas sākumā steidz pateikt. Kopš studē Rīgā, Elīna mīt pirmskara laika mājā Maskavas priekšpilsētā, pavisam netālu no Kultūras akdēmijas, kurp rītos dodas uz lekcijām. Aiz slēgtiem vārtiem paveras brīnumains skats uz krāšņu, mazliet aizaugušu dārzu iekšpagalmā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu