Šī nav telefona saruna • IR.lv

Šī nav telefona saruna

7
Andrejs Soldatovs
Aivars Ozoliņš

Specdienestu slepeno metožu pētnieks Andrejs Soldatovs par to, kā Krievijā darbojas totālā izsekošana un valsts ar privātfirmu rokām organizē kiberuzbrukumus  ārzemēs

Paradoksāli un ironiski, ka bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes darbinieks Edvards Snoudens, kas patvēries Krievijā, 2014. gadā rakstīja: Andrejs Soldatovs ir, «iespējams, visievērojamākais Krievijas spiegošanas aparāta kritizētājs (kurš pagājušogad vairākkārt kritizējis mani)…». 

Soldatovs ir mēģinājis tikties ar Krievijas specdienestu aprūpēto pārbēdzēju, taču neveiksmīgi. Viņa kritika skandalozi slavenajam «trauksmes cēlājam» bija par to, ka viņš klusē par Krievijas specdienestu totālās izsekošanas metodēm. Taču Snoudenam taisnība, ka Soldatovs tās pārzina droši vien labāk nekā jebkurš cits žurnālists.

Arī Putina režīms ir novērtējis Soldatova zināšanas par Krievijas specdienestu slepeno mašinēriju. 2002. gadā FDD bija ierosinājis pret viņu krimināllietu «par valsts noslēpuma izpaušanu», bet kopš 2008. gada pieredzējušais žurnālists vairs nav vēlams Krievijas preses izdevumos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu