Gaiziņkalnu valstij atdāvinās, atdalot zemesgabalu • IR.lv

Gaiziņkalnu valstij atdāvinās, atdalot zemesgabalu

22
Gaiziņkalns. Foto: travelnews.lv

VARAM radusi risinājumu iepriekš būvvaldes atteiktajai rīcībai

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atradusi risinājumu, lai Gaiziņkalna virsotni varēttu uzdāvināt valstij – to darīs ar zemesgabalu sadalīšanu, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) pārstāvi Oskaru Vizbuli.

Lai gan vietējā būvvalde nav ļāvusi atdalīt Gaiziņkalna virsotni no pārējā Ineses Apeles ģimenei piederošā zemesgabala 44 hektāru platībā, ministrija ir atradusi tam risinājumu. Tas iespējams, jo uz noteiktās zemes vienības daļas, kas ir 0,7 hektāru platībā, atrodas bijušais skatu tornis un piebraucamais ceļš. Vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā tā ir atzīmēta kā publiskās apbūves teritorija.

Ministru kabineta noteikumos minētais, ka minimālā atdalāmā zemes gabala platība dabas parkos, kas meža zemei ir 10 ha un lauksaimniecības zemei – 3 ha, uz šo teritoriju neattiecas. Ja vieta ir apzīmēta kā publiskās apbūves teritorija, minimālā atdalāmā zemes gabala platība ir 1200 kvadrātmetri.

“Ievērojot šos apstākļus, kā arī īpašnieces pausto vēlmi nodrošināt Gaiziņkalna pieejamību sabiedrībai, atjaunojot skatu torni, kā arī saglabājot Gaiziņkalna virsotnes dabas un vēsturiskās liecības, ir pietiekams pamats novērtēt juridiskās iespējas dāvinājuma vajadzībām nodalīt mazāku platību,” skaidro ministrs. Viņš Gaiziņkalna virsotnes īpašniecei izklāstījis ministrijas risinājumu, kā teritoriju iespējams uzdāvināt valstij.

Kā iepriekš vēstīja “Latvijas Avīze”, Gaiziņkalna īpašniece Amerikas latviete Inese Apele kopā ar brāļiem un māsu vēlas Latvijas valstij un tautai dāvināt Latvijas augstāko kalnu Gaiziņkalnu, taču saskārusies ar pagaidām nepārvaramiem šķēršļiem, jo vietējā būvvalde neļauj nodalīt virsotni no pārējā ģimenes zemesgabala, jo tā esot pārāk maza.

Komentāri (22)

Skumjais Bruņinieks 04.10.2016. 08.50

Paldies Dievam, svētīgs un vajadzīgs solis.

Latvijas aborigēniem ir vajadzīgs kāds skatu tornis, no kurienes paraudzīties uz viņiem kādreiz piederējušo, bet tagad krieviem pārdoto zemīti.

“Nepieciešamais nacionālais minimums” tiek īstenots dzīvē, liels paldiesiņš mūsu nacionāļiem.

Ar to apstāties nedrīkstam un nākošais solis būtu

Atkarot un privatizēt karogkāta vietu uz krievijas uzņēmējiem piederošajiem Rīgas balzams un Rīgas piena kombināta jumtiem.

Tā soli pa solim un visa Latvija būs mūsu.

+1
-4
Atbildēt

2

    klusais > Skumjais Bruņinieks 04.10.2016. 09.22

    SB – interesanti vai pats esi bijis Gaiziņkalnā ? Varbūt atcerēsies vēl veco koka torni ?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Skumjais Bruņinieks 04.10.2016. 11.56

    nu jau galīgi vairs nav labi…

    Pat pie raksta par to, ka Gerhards (TB) panācis, lai īpašnieks UZDĀVINA zemi valstij, vaimanas…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu