Ekspertīze: Jaunbērzes saimniecībā cilvēki saindējās ar metāna gāzi • IR.lv

Ekspertīze: Jaunbērzes saimniecībā cilvēki saindējās ar metāna gāzi

40
Jaunbērzes saimniecībā vasarā darba drošības neievērošanas dēļ gāja bojā četri cilvēki. Foto: Kristīne Miļūna, LETA

Tvertni remontējušie cilvēki neesot bijuši informēti par saindēšanās risku

Tiesu medicīnas ekspertīzes atzinums liecina, ka Jaunbērzes nelaimes gadījumā cilvēku nāves iemesls ir bijusi saindēšanās ar metāna gāzi, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Par to pavēstījusi Latvijas Radio 1 Valsts darba inspekcijas darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa.

Zariņa norādīja, ka vakar saņemts medicīnas ekspertīzes slēdziens, taču kopumā par gadījumu izmeklēšana vēl turpinās.

Jau vēstīts, ka 22.jūlijā Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūduši indīgi izgarojumi, kuru dēļ gājuši bojā četri cilvēki un trīs cietušie nogādāti slimnīcā. Negadījums noticis kūtsmēslu – šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ, tās rezultātā noplūduši kūtsmēsli, kas nelielā apjomā izplūduši arī piegulošajā teritorijā.

”Tie cilvēki pat nenojauta, ka viņiem ir šāds risks un apdraudējums dzīvībai. Pāris sekunžu laikā, ieelpojot vai ieejot slēgtā telpā, ar viņiem var būt tik traģiskas sekas. Viņi nebija izvērtējuši riskus un nekādu apmācību arī nebija. Viņi darīja kā mācēja. Līdz šim nekas nebija noticis, taču šī bija liktenīga reize,” norāda Zariņa.

Zariņa uzsver, ka šī ir mācība citām zemnieku saimniecībām pārdomāt, vai ir ierīkota pareiza ventilācija. Nākamgad, lai cilvēki apjaustu risku dzīvībai, zemnieku saimniecībās būs konsultācijas un mācības.

Komentāri (40)

atrium 22.09.2016. 12.08

Agrāk tika uzskatīta, ka metāns nav toksisks, tas varēja būt tikai nosmakšanas cēlonis.

+1
0
Atbildēt

1

    o_ja3_14 > atrium 22.09.2016. 12.34

    Tiem, kuri neuzskata en.wikipedia par pārāk “prastu” informācijas avotu , ir jāpiekrīt atrium: “methane is nontoxic” (metāns nav indīgs),bet “asphyxiant” (smacējoša viela).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Methane

    0
    0
    Atbildēt

    0

Optiskais Tēmeklis 22.09.2016. 08.27

Kārtējā puskomunikācija.

Vēl divas… vai trīs? … dzīvības izglābis esot mazgadīgais meitēns, izvilcis no apdraudējuma zonas. Kur tie, kuri sadarbībā ar bērnu psihologiem būtu izjautājuši, kādēļ meitēnam ienāca prātā to darīt, kādēļ un no kurienes mazais zināja, ko darīt? Un – pieaugušajiem turpināt rīkoties tā, lai bērni prastu savu iespēju robežās glābties paši un glābt citus. Lūk, Šadurski, kur kompetenču izglītības virziens, — un, ja mazais jau kaut ko zināja un spēja paveikt, Jaunbērzes apkārtnē sākums bijis labs. Bērns apdraudējumā savu paveica. Pieaugušie bija vājāki, nu arī miruši.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu