Ciemos pie ienaidnieka • IR.lv

Ciemos pie ienaidnieka

3
Pols Refsdāls.
Ieva Puķe

Mans darbs ir atklāt, kādi cilvēki patiesībā ir tie, ko mēs uzskatām par ienaidniekiem. Tas nav grūti, es tikai filmēju viņu ikdienu, apgalvo Pols Refsdāls, kurš uzņēmis filmu par Al-Qaeda grupējumu Sīrijā 

Norvēģis Pols Refsdāls pieredzējis tik daudz, ka sadzīviskiem sīkumiem vairs nepievērš lielu vērību. «Kā vēlaties,» atmāj, kad saulainajā dienā piedāvāju interviju nevis viesnīcā, kur Baltic Sea Docs kinoforuma viesis tikko iekārtojies, bet parkā. Aicinājumu pasēdēt pie glāzes alus gan laipni noraida. Latvijā tikko izrādītās filmas Dugma: Poga titros parādās viņa musulmaņa vārds – Paul Salahadin Refsdal. Filma stāsta par pašnāvniekiem no grupējuma Jabhat Al-Nusra, kas gatavojas izpildīt misiju Sīrijā.

Pols islāma ticībā pārgājis 2009. gadā, kad uzņēma filmu par Taliban grupējumu Afganistānā, taču lēmumam briedis ilgāk. 30 gadu garumā dokumentējot dažādas nemiernieku organizācijas, ko politiskā konjunktūra liek dēvēt par ienaidniekiem, centies saprast arī savu identitāti. «Tas laikam nāk no bērnības,» viņš ieminas tikai pašās sarunas beigās. «Ziniet, esmu pa pusei vācietis. Mana mamma ir no Polijas vāciešiem, no Austrumprūsijas. Kad sākās Otrais pasaules karš, mammai bija tikai seši gadi, bet man vienmēr bijis jāklausās, ka vācieši ir slikti. Tātad parādīt ienaidnieka patieso seju – tas man ir asinīs,» saka režisors. «Kā žurnālists esmu centies būt patiess, darīt to, ko nedara citi. Trafaretie ienaidnieka apraksti mani kaitina. Jau kā jauns puisis Afganistānā redzēju, ka Rietumu mediji, piemēram, melo par krieviem. Mēs mainām realitāti atbilstoši saviem pieņēmumiem.»

Uz Afganistānu devāties 20 gadu vecumā. Kas lika tā riskēt?
Daži dodas uz konfliktu zonām, lai palīdzētu bēgļiem vai būvētu skolas, es vienkārši gribēju kaut kā palīdzēt afgāņu modžahediem (musulmaņu partizānu grupējums, kas cīnījās pret padomju armiju Afganistānā – red). Vienmēr cenšos pievienoties nemierniekiem, mazām grupām, kas cīnās pret lielām armijām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu