Iveta Purmale, paraolimpiešu tērpu šuvēja • IR.lv

Iveta Purmale, paraolimpiešu tērpu šuvēja

4
Olimpisko tērpu šūšana salonā Iveta Smiltenē uzņēma apgriezienus pēc Jāņiem, kad beidzās izlaidumu trakums un nebija sācies 1. septembra pasūtījumu vilnis. «Pa starpu vēl bija «jāsašuj» vienas kāzas. Smējos — ja nepaspēsim tērpus paraolimpiešiem, lai atceļ spēles. Paspējām!»
Ieva Puķe

 

Maijā iezvanījās telefons: «Šeit Daiga Dadzīte no Paraolimpiskās komitejas!» smilteniete Iveta Purmale stāsta, kā saņēmusi pasūtījumu sapost Latvijas komandu Riodežaneiro spēlēm. Tās sāksies 7. septembrī. «Pat nepajautāju, kā mani atrada. Kopš 2005. gada gatavoju lina apģērbus, laikam bija sameklējuši internetā.» Ivetas salona trijām darbiniecēm vajadzēja sagādāt svētku drēbes 19 meitenēm un 13 puišiem – gan sportistiem, gan viņu asistentiem. Uzšūt no lina ne tikai kreklus, bikses un  kleitas, bet arī vīriešu žaketes ar kokvilnas oderi. «Tad gan ievilku elpu. Uzvalku šūšana – tā ir kā iesēšanās stellēs. Uzvalku nevar kā blūzīti fiksi saraut. Paraolimpiskajiem sportistiem turklāt katram ir jākonstruē atsevišķa piegrieztne. Tiem, kas sēž ratiņkrēslā, žaketei šķēlumus vajag sānos, tiem, kas stāv kājās, – aizmugurē. Meitenes, tās jau māk tērpos ielocīties, ar tām bija viegli. Poļina Rožkova, piemēram, precīzi zināja, ko grib. Atnāca ar skicēm, siluetiem,» Iveta piemin ratiņpaukotāju, kuras garā kleita ar dziļo dekoltē noteikti būs viena no ekstravagantākajām olimpiskajās spēlēs.

Uz prezentāciju t/c Domina trīs modistes no Smiltenes devās nobijušās kā pirms olimpiskā starta.  «Sākumā bija domāts, ka prezentācija būs Smiltenē, pašvaldības policija teica: «Tā – kurā laikā? Centrālais laukums būs atbrīvots no mašīnām!» Te jau nav Rīga, tas ir notikums! Bet nesanāca.» 

Visvairāk cilātā tēma bijuši latviskie ornamenti – katram apģērbam savs. «Rekur špikerītis,» šuvēja mazā bukletiņā nolasa, kas, piemēram, uz jaciņas būs karognesējai Diānai Dadzītei. ««Ūsiņš, spēcīga aizsardzības zīme, simbolizē saules atdzimšanu. Gaismas un zināšanu nesējs, kalpo arī kā veiksmīga ceļa nodrošinātājs.» Interneta komentētāji teica, ka zīmes nav pareizas, vajadzējis mākslinieciskāk savīt. Cilvēkiem Latvijā ir raksturīgi atrast kādu defektu,» nopūšas smilteniete, tad braši turpina. «Lai vij! Iedošu adatu un diegu, un lai sēž Smiltenē, skaistā Tepera ezera krastā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu