Atrasta Zemei līdzīga planēta pie Saulei tuvākās zvaigznes • IR.lv

Atrasta Zemei līdzīga planēta pie Saulei tuvākās zvaigznes

8
Mākslinieka versija par jaunatrastās planētas veidolu. Attēls: eso.org

Proksima varētu būt ”dzīvojamajā zonā”, nākotnē to varētu sasniegt zinātniskā misija

Astronomi atraduši Zemes izmēriem līdzīgu planētu riņķojam ap Saules sistēmai tuvāko zvaigzni Proksima Centauri, vēsta Eiropas Dienvidu observatorijas (European Southern observatory – ESO) izglītības un publicitātes nodaļa. Planēta atrasta, izmantojot datus par izmaiņām zvaigznes gaismā no ESO teleskopa Čīlē.

Planēta Proksima atrodas tikai četru gaismas gadu attālumā no Zemes un riņķo ap sarkano punduri, kas ir Saulei tuvākā zvaigzne, žurnālā “Nature” vēsta britu zinātnieki, citē aģentūras LETA-DPA.

Proksimas masa ir 1,3 reizes lielāka nekā Zemei, un tā atrodas daudz tuvāk savai zvaigznei, apriņķojot to 11 dienās. Tā kā zvaigzne Proksima ir vājāka par Sauli, planēta varētu atrasties tā dēvētajā apdzīvojamajā zonā, kura nav ne par karstu, ne par aukstu, lai varētu pastāvēt dzīvība un šķidrs ūdens.

Zinātnieki nezina, vai planētai ir atmosfēra vai ūdens, taču tas ir iespējams. Līdz šim ārpus Saules sistēmas ir atrastas vairāk nekā 3500 eksoplanētu, taču Proksima atrodas tādā attālumā, ka nākotnē uz to varētu tikt nosūtīta zinātniskā misija.

Komentāri (8)

Anonīms 25.08.2016. 11.07

Aisūtīt jau varētu, taču ar visātrāko kosmosa kuģi, kas līdz šim ir radīts, šis ceļojums aizņems vairāk nekā 10000 gadu. Un tas ir bez bremzēšanas – t.i mūsu ātrākais kosmosa kuģis nespēs tajā saules sistēmā uzkavēties, bet tikai izlidos tai cauri. Pašlaik mums nav zināmas tehnoloģijas ar kurām varētu tikt līdz šai planētai ātrāk kā 1000 gados un arī samazi ātrumu pie mērķa lai ieietu orbītā ap šo planētu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu