Stāsts par grāmatām • IR.lv

Stāsts par grāmatām

7
Arhitektu biroja Gaiss plānojuma vizualizācija: gan krāsas, gan telpiskā struktūra apmeklētājam dod signālu par to, kas gaidāms katrā izstādes daļā.

Gaismaspilī atklās interaktīvu izstādi par Latvijas grāmatniecības vēsturi

Pastāvīgā ekspozīcija Grāmata Latvijā, ko 29. augustā atklās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, ir kā punkts, kas jāpieliek, lai bibliotēka beidzot būtu pabeigta, stāsta izstādes autori. Idejas pirmsākumi meklējami jau 60. gados, kad izstādi par Latvijas grāmatniecību iekārtoja bibliotekārs un pētnieks Aleksejs Apīnis. Taču jaunajās bibliotēkas telpās un digitālajā gadsimtā izstādei iecerēts pavisam cits atvēziens. 

Vēsturnieks Gustavs Strenga darbu pie idejas izstrādes sāka 2014. gada beigās. Abi pārējie kuratori – rakstnieks Pauls Bankovskis un muzeoloģe Maija Uzula-Petrovska – pievienojās nedaudz vēlāk. «Šādai nozīmīgai ekspozīcijai tas nav ilgs laiks,» saka Strenga. Izaicinājums ir ne tikai vienā nelielā zālē izveidot daudzpusīgu izstādi par garu vēstures periodu, bet arī panākt, lai tā būtu mūsdienīga un saistoša ģimenei ar bērniem, interesanta ne tikai šauram ekspertu lokam.

«Lai cilvēks varētu kaut ko paturēt prātā, ir nepieciešams uzbūvēt sakarīgu stāstījumu,» saka Pauls Bankovskis. «Var būt milzīgs kalns ar brīnišķīgiem eksponātiem, bet nepietiek, ka cilvēkam, kurš nekad par to nav interesējies, parāda priekšmetu un pasaka, ka tas, lūk, ir izgatavots 1600. gadā.» Autoru mērķis bija panākt, lai izstāde ir viegli saprotama un spēj aizraut dažādu vecumu apmeklētājus ar atšķirīgiem zināšanu līmeņiem. «Mēs centāmies izvairīties no vitrīnām ar grāmatām, kuras neveido kopēju stāstu un interesē tikai tos, kas jau orientējas grāmatniecības vēsturē,» skaidro Maija Uzula-Petrovska.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu