Nākotnē varētu tikt pārskatīts Latvijas slimnīcu tīkls • IR.lv

Nākotnē varētu tikt pārskatīts Latvijas slimnīcu tīkls

29
Anda Čakša. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Valsts apmaksātu rezidentu skaita palielināšanai nākamgad vajag vēl 500 000 eiro

Nākotnē, iespējams, varētu tikt pārskatīts slimnīcu tīkls un skaits, intervijā aģentūrai LETA sacīja veselības ministre Anda Čakša, skaidrojot, ka pašlaik tiek gaidīts Pasaules Bankas ziņojums par jauno pakalpojumu pārklājumu Latvijā.

“Šis ziņojums noteikti nesīs izmaiņas arī slimnīcu tīklā, tomēr izmaiņas nav gaidāmas vienā dienā,” norādīja ministre. Pēc Čakšas domām, nākotnē nāksies runāt arī par slimnīcu skaitu. Tam gan esot jānotiek normālā laika periodā, līdz ar to ministre slimnīcu tīkla pārskatīšanai ir noteikusi piecu gadu plānu.

Politiķe skaidroja, ka sākotnēji ir skaidri jāapzina, kāda veida un līmeņa pakalpojumi tiek sniegti konkrētās slimnīcās, proti, kur tiek sniegta neatliekamā palīdzība, kur – augstāka līmeņa pakalpojumi. Pats būtiskākais ir saglabāt pakalpojumu pieejamību visā Latvijā. Jau vēstīts, ka pirms dažiem gadiem jau tika reformēts slimnīcu tīkls, koncentrējot stacionāra pakalpojumus Rīgā un dažos reģionu centros, kā arī likvidējot vairākas nelielās slimnīcas bijušo rajonu pilsētās.

Savukārt valsts apmaksātu rezidentūras vietu skaita palielināšanai nākamgad nepieciešami vēl 500 000 eiro, sacīja Čakša. “Ja 20% jauno ārstu aizbrauc prom, jo netiek rezidentūrā, tā ir valsts naudas izšķērdēšana. Un man ir svarīgi, lai mēs katru resursu izmantotu efektīvi,” pauda Čakša.

Līdz ar to jau šogad rezidentūras vietu skaits tiks palielināts par 30, būtiski vietu skaitu palielinot tieši ģimenes ārsta specialitātē. To nepieciešams darīt, jo Latvijā ir ļoti daudz vietu, kur ģimenes ārsti ir vecāki par 60 gadiem, un ļoti ātri ir jārod risinājums jauno speciālistu piesaistei primārajā aprūpē, skaidroja ministre.

Šogad rezidentūras vietu palielināšanai nepieciešami 113 000 eiro, nākamgad – jau 500 000 eiro. Čakša arī norādīja, ka nākamais solis būs diskusijas par studiju vietām. Starp brīdi, kad jaunais cilvēks sāk mācīties, līdz mirklim, kad viņš kļūst par ārstu, paiet 12 un 13 gadi. “Līdz ar to mums jau šodien ir jāsaprot, cik daudz ārstu mums vajadzēs nākotnē,” pauda ministre.

Komentāri (29)

Krix 24.08.2016. 22.11

Pašiem nekādas vīzijas/mērķu/idejas nav tāpēc atkal jākratās kāda cita viedoklim (šoreiz PB) pakaļ ! Un ne jau slimnīcas bija jāsamazina, bet gan nenormālais dažādu vietvalžu birokrātiskais aparāts, kur katrā ciemā ir amatpersonas, ntās policijas utt. ko mēs nevaram ar saviem 2 miljoniem atļauties !

+1
0
Atbildēt

0

Ivars Krastiņš 24.08.2016. 15.02

Būtu jau jauki, ja varētu aizvērt ciet bezjēdzīgos bezdarbīgos feldšeru punktus, kas veģetē zem slimnīcas izkārtnes, kur palīdzību saņemt nevar, jo nekā nav. Tādas iestādes ir bīstamas pacientam, jo pacients vai tuvinieki, spožā uzraksta “Slimnīca” maldināti, dodas tur ar nepamatotām cerībām. Tad, kad viņi ieradušies, dežūrbūtne piezvana “ķirurgam”, kurš makšķerē pie netālā dīķa, tas noliek makšķeri un iet uz “slimnīcu” un iejūtīgi izskaidro, ka uz vietas neko nevar un iesaka doties uz tuvāko slimnīcu. Laiks zudis, jēga nekāda, bet budžeta naudu gan šitās institūcijas saņem labprāt. Tomēr pirms vēlēšanām numurs neies cauri, tā arī tas paliks tikai plāns.

0
-1
Atbildēt

0

rusitis19 24.08.2016. 13.16

Tā turpināt …

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu