Latviešu diaspora ik gadu valsts ekonomikā iegulda 500 milj.eiro • IR.lv

Latviešu diaspora ik gadu valsts ekonomikā iegulda 500 milj.eiro

33
Pēteris Elferts. FOto: Edijs Pālens, LETA

Vēstnieks aicina veidot piederības sajūtu ārzemēs mītošajiem latviešiem

Latviešu diaspora ik gadu valsts ekonomikā iegulda ap 500 miljoniem eiro, šorīt Latvijas Radio 1 stāstīja Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Pēteris Elferts, kurš pēc divu gadu darba beidz pildīt pienākumus, citē aģentūra LETA.

Vairāki miljoni eiro arī aizplūst no Latvijas diasporas virzienā, bet bilance kopumā noteikti ir pozitīva, teica vēstnieks. Amatā viņu nomainīs Atis Sjanītis.

Elferts stāstīja, ka vairāk sadarbojies ar diasporas organizācijām. Elferts priecājās par pasaules latviešu ekonomikas forumu sarīkošanu, par atbalstu Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra dibināšanā, tāpat šogad sarīkots trešais konkurss, lai atbalstītu diasporas medijus.

Viņš īpaši izcēla darbu jauniešu jautājumos, piemēram, atbalstīta pasaules latviešu jauniešu organizācijas dibināšana, kas esot svarīgi, jo jaunieši veido savu “es” un šajā laikā ir svarīgi veidot viņiem piederības sajūtu Latvijai. Ja cilvēkiem ir draugi Latvijā, viņi paliek latvieši, pretējā gadījumā viņi ātri asimilējas, secina vēstnieks. Ar daļēju Latvijas valsts atbalstu pašlaik strādājot vairāk nekā 100 tautiešu skoliņas ārzemēs. Šogad tādas dibinātas Grieķijā un Turcijā, pērn – Ziemeļitālijā.

Elferta vērtējumā, nauda nav izšķirīgais faktors sadarbībā ar diasporu, jo no valsts puses nekad nebūšot iespējams apmierināt visus pieprasījumus. Daļa ĀM politikas bijusi vērsta uz cilvēkiem, kas atgriežas vai vēlas atgriezties Latvijā. Šajā jomā Elferts īpaši jutis, ka nepieciešams atbalsts bērniem, kuriem jāsāk iet skolā, nepieciešama diasporas studentu piesaiste augstskolām un arodskolām, tālmācības rīku ieviešana. Jāveicina diasporas tūrisms uz Latviju.

Komentāri (33)

moonlight 24.08.2016. 17.13

Vienotības prokremliskie zagļi un pederasti kopā ar savas sugas brāļiem, saimniekiem un uzraugiem izzog četrtik.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu