Olimpiskā sporta maks • IR.lv

Olimpiskā sporta maks

3
Zane Mače

Tuvākajās nedēļās turēsim īkšķus par 34 mūsu atlētiem Rio. Cik viņu startos ieguldījuši nodokļu maksātāji?

Čempioni nerodas 12 mēnešu laikā, to audzināšana prasa ilgus gadus un stabilu valsts finansējumu, uzskata Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldonis Vrubļevskis. Tāpēc precīzi pateikt, cik valsts ieguldījusi vienā vai otrā olimpietī, ir grūti. Taču valsts atbalsts ir būtisks – aptuveni seši miljoni eiro gadā no budžeta plūst profesionālajam sportam caur trim lielām «kabatām», kas ir savstarpēji saistītas. 

Sistēmas mugurkauls ir LOK, kas rūpējas par sagatavošanos olimpiskajām spēlēm un sadala valsts naudu sporta federācijām, ņemot vērā to pārstāvju sasniegumus. Savukārt Latvijas Olimpiskā vienība (LOV), kuras pašreizējā pamatsastāvā vasaras spēlēm ir 46 sportisti, bet ziemas – 16, nodrošina labāko sportistu sagatavošanu nozīmīgiem startiem, finansē sporta medicīnu, treniņnometnes. Visbeidzot, Latvijas Olimpiešu sociālais fonds atbild par ikmēneša pabalstu izmaksu LOV sportistiem un treneriem, kā arī maksā sporta veterāniem, kuru kopumā ir ap 300.

Kā stāsta par sportu atbildīgā galvenā amatpersona, Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs, iepriekš Valsts kontrole kritizējusi sporta finansējuma necaurskatāmību, tāpēc sistēmā ieviesti jauninājumi. Piemēram, tiek izvirzīti kritēriji un mērķi, kas jāsasniedz. Noteikti arī limiti – administratīvajiem izdevumiem nevar tērēt vairāk kā 15-20% no valsts dotācijas, un jāsaskaņo darbinieku algu lielums, ja tās tiek finansētas no valsts budžeta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu