Cēsīs izrādīs Džordža Gēršvina operu "Porgijs un Besa" • IR.lv

Cēsīs izrādīs Džordža Gēršvina operu “Porgijs un Besa”

35
Publicitātes foto

Džordža Gēršvina operas “Porgijs un Besa” iestudējums sestdien, 6.augustā, notiks Cēsu Mākslas festivāla ietvaros.

Cēsu Mākslas festivāls un Liepājas mākslas forums šajā vasarā sarūpējuši īpašu mūzikas notikumu – Gēršvina operas “Porgijs un Besa” koncertiestudējumu, kuru 6.augustā varēs baudīt Cēsu pils brīvdabas estrādē, bet 11.augustā Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”.

Iestudējumā uzstāsies solisti Lesters Linčs, Latonija Mūra, Džermeins Smits un Rodnijs Klārks, tā režisors ir Viesturs Kairišs, bet muzikālais vadītājs diriģents Andris Poga.

Režisors Kairišs teic, ka šis afroamerikāņu eps ir pilns kaisles, paradoksālas mīlestības un fatālas veselā saprāta ignorēšanas.

“Ar melnādainās Amerikas džeziskajiem motīviem tas ievelk sevī kā kāda pārdabiska maģija un iedarbojas visā tavā ķermenī ar savu kolorīto emocionālo sprāgstvielu. Gluži neparasta mūzika latviešu mentalitātei, jo attālums starp emociju un psiholoģisko reakciju gandrīz nepastāv, mūzika tevi pievar ātri un galīgi. Visā šajā džezoperā ir kāds garīgs pozitīvisms, kas pārņem uzmanību pilnībā un neatlaiž ilgi. Vienaldzīgu tas neatstās nevienu,” apgalvoja Kairišs.

Amerikāņu komponista Gēršvina operas “Porgijs un Besa” pirmizrāde notika 1935.gadā. Tas ir spilgtā muzikālā valodā izstāstīts stāsts par mīlestību, tās nepastāvīgumu, kaislību, noziedzību, sadzīves traģēdijām un vienkāršiem ikdienas priekiem. Latvijā šī opera pirmiestudējumu piedzīvoja 1973.gadā Latvijas Nacionālajā operā, un kopš tā laika starptautiski atzītais šedevrs atkārtoti nav uzvests.

 

Komentāri (35)

egīls 03.08.2016. 10.09

Pogijs vai Porgijs?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu