Turcijā daļēji apturēta Eiropas Cilvēktiesību konvencijas darbība • IR.lv

Turcijā daļēji apturēta Eiropas Cilvēktiesību konvencijas darbība

20
Demonstrācija Turcijā, lai atbalstītu prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu. Foto: EPA/LETA

Turcijas opozīcija aicina nepieļaut viena cilvēka varas nostiprināšanos

Turcijā uz laiku daļēji apturēta Eiropas Cilvēktiesību konvencijas darbība, ceturtdien paziņojis premjerministra vietnieks Numans Kurtulmušs.

Viņš skaidroja, ka līdzīgi rīkojusies Francija pēc teroristu uzbrukumiem, ziņo LETA/DPA.

Kurtulmušs teica, ka šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz konvencijas 15.pantu, kas ļauj šādi rīkoties ārkārtas situācijā.

Tikmēr divas lielākās Turcijas opozīcijas partijas brīdina, ka pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas Turcijā nedrīkst pieļaut viena cilvēka varas nostiprināšanos un akceptēt valdības pārkāpumus.

Turcijas prezidents Erdogans trešdienas vakarā izsludināja ārkārtas stāvokli uz trim mēnešiem, solot notvert “teroristu” grupējumu, kas esot organizējis pagājušonedēļ notikušo militārā apvērsuma mēģinājumu.

Parlamentā ceturtdien gaidāms balsojumus par šo prezidenta lēmumu.

“Šis ir negodīgums, nepateicība un civils dumpis pret parlamentu,” paziņoja Ezgirs Ezels, kurš pārstāv opozīcijā esošo Republikānisko Tautas partiju (CHP).

Turcijas prokurdiskās Tautas demokrātiskās partijas (HDP) paziņojumā norādīts, ka “apvērsuma mēģinājums 15.jūlijā pārvērties iespējā un instrumentā, lai likvidētu tos, kuri ir opozīcijā valdībai un vēl vairāk ierobežotu demokrātiskās tiesības un brīvības”.

HDP arī brīdināja neļaut nostiprināties viena cilvēka varai, proti, prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana varai. Prezidentam jau sen tiek pārmesta arvien lielāka nosvēršanās uz autoritāru valdīšanas stilu un mēģinājumi iegūt arvien lielāku varu.

“Sabiedrība bija spiesta izvēlēties starp puču un nedemokrātisku režīmu. Mēs noteikti noraidām šādu izvēli,” uzsvērts partijas paziņojumā.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu