FOTO: Turcijā nogalināti 104 pučisti (papild.) • IR.lv

FOTO: Turcijā nogalināti 104 pučisti (papild.)

42
Foto: AFP/LETA

Militārā apvērsuma mēģinājums Turcijā neitralizēts

Militārā apvērsuma mēģinājuma laikā Turcijā nogalināti 104 pučisti, sestdien paziņoja ģenerālštāba priekšnieka vietas izpildītājs ģenerālis Imits Dindars.

Vēlāk premjerministrs Binali Jildirims pavēstīja, ka kopējais bojāgājuši skaits ir 265 cilvēki, no kuriem 161 ir prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam lojālie pilsoņi, pamatā policisti un civilpersonas. Viņš piebilda, ka 1440 cilvēki apvērsuma apspiešanas laikā guvuši ievainojumus, ziņo LETA/AFP.

Turcijas augtākā tiesu un prokuratūras pārvalde (HSYK) sestdien paziņojusi, ka pēc militārā valsts apvērsuma no amatiem atcelti 2745 tiesneši. Cita starpā no amatiem atcelti arī pieci HSYK locekļi, par kuru aizturēšanu prokuratūra izdevusi orderus.

Iepriekš tika ziņots, ka 16 pučisti nogalināti uzbrukumā Turcijas policijas galvenajai mītnei Ankarā. Dindars paziņoja, ka daudzus armijas komandierus pučisti aizveduši uz “nezināmām vietām”. Starp sagūstītajiem bija arī ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Hulusi Akars, kuru dumpinieki turēja gūstā Akindži gaisa spēku bāzē. Taču vēlāk tika paziņots, ka drošības spēki viņu atbrīvojuši.

Dindars uzsvēra, ka armijas komandējošais sastāvs “tūlītēji noraidīja” apvērsuma mēģinājumu. “Bruņotie spēki ir apņēmības pilni attīrīt armiju no paralēlo struktūru biedriem,” piebilda ģenerālis, acīmredzami dodot mājienu uz trimdā dzīvojošo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, kurš savulaik bija Erdogana līdzgaitnieks, taču tagad pasludināts par galveno režīma ienaidnieku. “Tie, kas nodevuši savu valsti un zemi, nepaliks nesodīti.”

Apvērsuma apspiešanas gaitā līdz šim aizturētas 2839 militārpersonas, taču tiek prognozēts, ka arestu skaits pieaugs.

Tikmēr Grieķijas policija ziņo, ka Aleksandrupoles lidostā valsts ziemeļos nosēdies Turcijas armijas helikopters “Black Hawk”, kurā esošie astoņi cilvēki pieprasījuši politisko patvērumu. Septiņi no viņiem bijuši tērpti armijas uniformās, un tiek uzskatīts, ka viņi ir apvērsuma mēģinājuma dalībnieki. Ankara jau pieprasījusi šo cilvēku izdošanu.

Vēl pirms Dindara paziņojuma Erdogans apvērsuma mēģinājumā bija apsūdzējis Gilenu, kamēr pats sludinātājs noliedzis, ka viņam būtu kāda saistība ar puču.

“Kā [personai], kas cietusi no daudzajiem apvērsumiem pēdējo piecu desmitgažu laikā, [man] ir īpaši aizvainojoši tikt apsūdzētam par jebkādu saistību ar šāda [apvērsuma] mēģinājumu. Es kategoriski noraidu šādas apsūdzības,” teikts paziņojumā, kuru īsi pirms pusnakts izplatīja Gilens.

Viņš uzsvēra, ka vara jāiegūst brīvās un godīgās vēlēšanās, nevis ar spēka palīdzību. “Es lūdzu Dievu par Turciju, par Turcijas pilsoņiem un visiem tiem, kas šobrīd atrodas Turcijā, lai šī situācija tiktu atrisināta miermīlīgi un ātri,” teikts paziņojumā.

Tikmēr Erdogans tviterī nācis klajā ar aicinājumu saviem atbalstītājiem palikt ielās, brīdinot, ka dumpinieki var mēģināt atkārtoti sagrābt varu. “Mums šonakt jāturpina valdīt ielās (..), jo jauns uzliesmojums var notikt jebkurā brīdī,” norādīja prezidents.

Turcijas puča laikā nogalināti vismaz 60 cilvēki, 336 arestēti

Turcijas izlūkdienests MIT sestdienas rītā paziņoja, ka militārā apvērsuma mēģinājums valstī ir “atvairīts” un situācija atgriežas normālajās sliedēs, ziņo LETA/AFP/DPA.

Militārā puča laikā visā Turcijā nogalināti vismaz 60 cilvēki, sestdienas rītā paziņoja valdības amatpersona. Varas iestādes par līdzdalību apvērsuma mēģinājumā aizturējušas 336 cilvēkus. Vairākums nogalināto ir civiliedzīvotāji, savukārt vairākums aizturēto ir militārpersonas.

Turcijas mediji ziņo, ka arestēti 754 militāristi, turklāt ar iekšlietu ministra pavēli no amata atcelti pieci ģenerāļi un 29 pulkveži, vēsta Dw.de.

Par Turcijas ģenerālštāba priekšnieka vietas izpildītāju iecelts ģenerālis Umits Dundars, kurš šajā postenī nomaina Hilusi Akaru, par kuru ir ziņas, ka viņu pučisti saņēmuši gūstā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien ielidoja Stambulā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. Militārā apvērsuma mēģinājuma organizētāji Turcijā samaksās ļoti augstu cenu, lidostā paziņoja Erdogans, kuram tā bija pirmā parādīšanās sabiedrībā kopš armijas paziņojuma par varas sagrābšanu.

Apvērsumu prezidents nosauca par “nodevību” un tajā vainoja sava sāncenša – trimdā ASV mītošā garīdznieka Fetullas Gilena atbalstītājus. Pats Gilens sestdien nosodīja puču un paziņoja, ka “vara ir jāiegūst brīvu un godīgu vēlēšanu ceļā, nevis ar spēku”.

“Notikušais ir nodevība un dumpis. Par šo nodevības aktu viņi samaksās augstu cenu,” Erdogans paziņoja Stambulas lidostā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. Tagad Turcijā sākusies misija, kuras mērķis ir pilnībā attīrīt valsts bruņotos spēkus no nodevīgiem elementiem, uzsvēra prezidents.

Savukārt Turcijas premjerministrs Binali Jildrims sestdien paziņoja, ka Turcijā arestēti vairāk nekā 130 cilvēki, kas piedalījās apvērsuma mēģinājumā. Viņš arī informēja, ka sadursmēs nogalināts kāds armijas ģenerālis, kurš bijis starp apvērsuma dalībniekiem.

Ziņu aģentūra “Anadolu” vēsta, ka apvērsumu izplānojis nesen no amata atceltais armijas štāba priekšnieka juridiskais padomnieks Muharems Kose.

Tajā pat laikā televīzijā uzstājušies vairāki galvenie dažādu bruņoto spēku struktūru komandieri, noraidot apvērsumu, pavēstot, ka to sarīkojusi maza grupa armijas iekšienē.

Apvērsumu nosodīja visas četras parlamentā pārstāvētās lielās partijas, arī trīs opozīcijā esošās.

Apvērsuma organizētāji piektdienas vakarā paziņoja, ka Turcijas armija pārņēmusi varu valstī. Paziņojumā norādīts, ka šāds solis sperts, “lai nodrošinātu un atjaunotu konstitucionālo kārtību, demokrātiju, cilvēktiesības un brīvības un ļautu valstī valdīt likuma varai, lai atjaunotu izjaukto kārtību”.

Valsts ziņu aģentūra “Anadolu” vēstīja, ka armijas galvenajā mītnē Ankarā par gūstekni saņemts armijas Ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Hulusi Akars. Prezidents Erdoans sestdienas rītā apstiprināja, ka Akara atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Sestdienas rītā Turcijas galvaspilsētas Ankaras ielās izbrauca tanki un izcēlās sadursmes pie drošības spēku galvenās mītnes. Tanki tika izvietoti arī pie Turcijas parlamenta ēkas.

Vienlaikus Ankarā un Stambulā notika sadursmes starp apvērsuma atbalstītājiem un prezidentam Radžepam Tajipam Erdoanam lojālajiem spēkiem. Kā no notikumu vietas ziņoja aģentūras AFP fotogrāfs, Stambulā karavīri atklājuši uguni uz pūli.

Virs galvaspilsētas Ankaras iznīcinātājs “F-16” notriecis helikopteru ar apvērsumu atbalstošām militārpersonām.

Neilgi pirms prezidenta Erdoana uzstāšanās televīzijā pēc ierašanās Stambulā netālu no Taksima laukuma nogranda spēcīgs sprādziens. Erdoans arī izteicās, ka viesnīca, kurā viņš bija apmeties Egejas piekrastē, tikusi bombardēta. Tas noticis jau pēc tam, kad prezidents viesnīcu atstājis.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks sestdien pauda atbalstu Erdoanam un mudināja valsti pēc apvērsuma mēģīnājuma “strauji atgriezties” pie konstitūcijas normu ievērošanas.

Līdzīgus aicinājumus atjaunot stabilitāti valstī sestdien izplatīja arī Vācija, Krievija, Francija, kā arī citas pasaules valstis un organizācijas. ASV prezidents Baraks Obama mudināja visus Turcijas politiskos spēkus atbalstīt demokrātiski ievēlēto valdību.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis pauž satraukumu par notikumiem Turcijā. “Ir jāatgriežas pie konstitucionālās kārtības un demokrātisko institūciju darbības, ievērojot likuma varu un cilvēktiesību pamatprincipus. Aicinu Latvijas valstspiederīgos neapmeklēt publiskus pasākumus Turcijā un sekot līdzi Latvijas Ārlietu ministrijas sniegtajai informācijai,” norāda prezidenta preses dienests.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (42)

Skumjais Bruņinieks 16.07.2016. 06.26

NATO valstī militārs apvērsums – tas ir kaut kas neiedomājams un bīstams.

Turcija ir svarīga NATO dalībniece un lielā mērā stabilizējošs faktors reģionā. Nepārtraukti parādās ar vien jauni elementi, kas grauj gan ES, gan tagad NATO. Uzreiz var uzdot jautājumu – kā ar 5. NATO alianses pantu. Un, protams, jāuzdod jautājums – kam tas ir izdevīgi?

Zīmīgi, ka diviem prokremliskiem Putina žurnālistiem uzreiz, kad bija skaidrs, ka apvērsums izgāzies, bija jau gatava atbilde – apvērsumu organizēja ASV lojālā Turcijas armija, bet Erdogans, kuram ir nospiedošs tautas atbalsts, dumpi apspiedis. Nesenais “lielais Krievijas nedraugs” nu pēkšņi kļuvis simpātisks un tīkams.

+13
-3
Atbildēt

0

Skumjais Bruņinieks 16.07.2016. 08.56

Mēs vēl pat nevaram aptvert, cik nopietns ir šis Turcijas gadījums. Patiesībā NATO valstij tiek izdarīts uzbrukums, bet ne no ārienes. NATO piekto pantu var iedarbināt, ja alianses valstij tiek izdarīts uzbrukums un valsts lūdz pārējās NATO valstis to aizstāvēt.

Dumpiniekus Turcijas armijā var uzskatīt par sava veida “zaļajiem cilvēciņiem”. Man ļoti interesē, kā būtu rīkojusies NATO vadība, ja pučs būtu izdevies. Nav šaubu, ka kāds ārējs spēks kalpoja kā katalizators dumpiniekiem un uzdrošināja uz tik ārkārtēju un riskantu soli. Dumpiniekus sodīs pēc visām klasiskajām austrumu tradīcijām ar demokrātisku piesitienu.

Ps

Putins Kremlī, domāju, gaidīja citu rezultātu. NATO valsts Turcija jau sen ir Putinam, kā kauls rīklē. Bieži vien teroristi, spiegi, ietekmes aģenti, politiskas partijas, opozīcija vai dumpinieki(kā šajā gadījumā) pat nezin, kā interesēs patiesībā darbojās, tiek atbalstīti un kūdīti. Tas attiecās arī uz mūsu valsti.

+13
-4
Atbildēt

5

    moonlight > Skumjais Bruņinieks 16.07.2016. 12.02

    Skumjais Bruņinieks

    Ja piemin Puķinu, tad viņa smegmas feinšmekeru, Zatļeru, ignorēt būtu nepieklājīgi.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Skumjais Bruņinieks 16.07.2016. 11.52

    Jūs savu domu no sevis esiet spējīgs izspiest tik daudz, lai to ietērptu trijos, četros teikumos (ne vairāk).

    ________________________

    Jā, susuriņ, nemēģinu atkārtot Brežņeva “reči dļinnije, tupije” kā melīgajā Skumjā “Bruņinieka” komentārā. Bruņinieku goda kodekss nepieļāva melus un apmānīšanu, vismaz H. Senkēviča romāna varoņi:)

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    lno > Skumjais Bruņinieks 16.07.2016. 10.32

    Skumjais Bruņinieks. Tev par notikumiem Turcijā tikpat dziļa izpratne kā par Zatlera centieniem Latvijā, baibiņas sajūsmā spiegs un plusos! Lai skaista diena tev, skaislei un edgem:)

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    uz lno

    Nu, ja jau Jūs pieminējāt Zatleru(negatīvi), tad plusiņus saņemsiet no Ērika, Ģenerāļa un andreja ar kluso ieskaitot.

    Ps

    Jūs savu domu no sevis esiet spējīgs izspiest tik daudz, lai to ietērptu trijos, četros teikumos (ne vairāk).

    Ja ir vairāk, tad noteikti esat kaut ko nopeistojis un lielaties ar cita domām.

    Mēģiniet ar savu trulo, lakonisko sarkasmu līdzināties lamai.

    Savas domas nebija vajadzīgas arī Jūsu dārgajos komunista laikos, kad uz tribīnes gāja ar vienādiem trafarettekstiem, kur lno vienmēr iesāka runu – “.. JESTJ MNENIJE..” vai “..PARTJIJA UZTANOVILA..”

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Skumjais Bruņinieks 16.07.2016. 09.35

    Nepārspīlēsim – NATO lielvalstī Turcijā līdzīgas varas maiņas vai to mēģinājumi nav nekas neparasts. Ārpolitika no tā mainījusies maz un nebūtiski.

    Vēl jāpieskaita tas, ka līdzīgās valstīs (sk. Pakistāna, Ēģipte…) militārā elite ir mūsu modē izglītotākā sabiedrības daļa, jo stratēģiskai vadībai un šaušanai lielā attālumā pa kustīgu mērķi ar medreses absolvēšanu nepietiek. Toties mācības rietumu karaskolās nenovēršami ietver arī racionālu loģiku un matemātiku pietiekošā līmenī.

    Tas, protams, nenozīmē, ka ģenerāļi ir zelta gabaliņi un katrs apvērsums atbalstāms.

    Par to, ko īsti gaidīja Puķins, jau dzirdētas pretējas versijas.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Edgars 16.07.2016. 21.58

Manas piecas kapeikas par Turciju.

Armijas un civilās pārvaldes attiecībām Turcijā ir sena vēsture. Attāli kaut kas līdzīgs ar Ēģipti. Abās valstīs armija ir visai prorietumnieciski noskaņota, jo praktiski visa vadība ir mācījusies Rietumu militārajās augstskolās. Var šķist smieklīgi, bet gan Turcijā, gan Ēģiptē tieši armija vairāk aizstāv demokrātiskās vērtības, kā civilā administrācija, jo pēdējā arvien vairāk abās valstīs ir sākusi islamizēties.

Konkrēti Turcijā armijas vadība un prezidents ir sākuši kasīties pasen, kopš Erdogans ir uzņēmis kursu uz islamizācijas pastiprināšanos, plus ņemot vērā viņa diktatoriskos izgājienus. Jau pērn tika tiesāta liela grupa turku augstāko militāristu, kas izraisīja pamatīgu šūmēšanos armijā. Ir informācija, ka Erdogans gatavojās atvaļināt un tiesāt vēl lielu grupu militārpersonu.

Pieļauju, armijniekiem tā bija ne īpaši sagatavota pretakcija Erdogana plāniem, ar cerību, ka gūs lielāku atbalstu iedzīvotājos un citās spēka struktūrās. Īpaši policija un žandarmērija parādījās kā Erdogana piekritēji, kas tagad arestē buntavniekus.

Baidos, ka beigsies ar lielām represijām armijā, kas to vājinās. Pieaugt var Erdogana vara un viņš uz šī viļņa var dabūt cauri daudz ko tādu, kas islamizācijas procesu pastiprinās. Vai tas ir Eiropai un mums vajadzīgs? Domājiet paši, manā skatījumā viss, kas stiprina islamizāciju, ir mums bīstams, lai kādi demokrātijas saukļi neskanētu. Šoreiz, jāsaka, esmu armijas pusē. Kuru tagad apspiež.

Kas var būt tālāk ar Sīrijas u.c. bēgļiem? Ņemot vērā Erdogana faktoru un viņa paša interesantās spēlītes, ieskaitot ar Putinu, situācija var būt sliktāka, kā, ja virsroku būtu guvuši armijnieki. Papildus faktam, ka paša ES un ES “lielo valstu” līderi ir politikāņi, ne politiķi ar lielo burtu.

Tādas tās lietiņas.

P.S. Erdogans sācis rīkoties. Pieprasījis no ASV sava politiskā pretinieka izdošanu, kas atrodas Pensilvānijā. Tiek bloķēta ASV karabāzes Idžirlikā darbība.

Visi, kas tā applaudē dižā demokrātiskā Turcijas prezidenta uzvarai pār nežēlīgo militāristu huntu, vēl savus cundurus no Erdogana puses piedzīvos. Māc zināmas aizdomas, ka cunduri būs pamatīgi.

Ņemot vērā, ka šodienas Rietumu pasauli pārstāv pārsvarā politiskās viduvējības (lai neteiktu, niecības un politikāņi), bez lieliem izņēmumiem, savukārt pretējā pusē stāv tādi interesanti personāži kā Erdogans un Putins, jautrība tiks nodrošināta pēc pilnas programmas.

Vien žēl, esam visā tajā līdz ausīm, nav tāda žoga ar kuru norobežoties, jābūt vienās kamanās ar tiem, kuri tās nemāk īsti stūrēt.

+8
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > Edgars 16.07.2016. 23.32

    Labāk sēžu slikti vadītās kamanās kopā ar citiem pasažieriem, nekā pats kā zirgs velku Puķina labi vadītās. Trešais variants nav dots.

    Par Erdoganu nekādu ilūziju, alllahū akbarr, bet vakardienas varoņi arī tādi dīvaini. Viņu uzvara varēja izrādīties kā krīzes atlikšana, to ar laiku pieaudzējot daudz smagāku.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu