Īstai drošībai • IR.lv

Īstai drošībai

3
Aivars Ozoliņš

Baltijas valstu drošība kļūst par NATO pastāvēšanas mērķa pārbaudījumu

Pagājušonedēļ Varšavā Baltijas valstu drošībai pieņemto NATO lēmumu apspriešanas korī uzmanības vērtas šķiet divas «skolas». Pirmo var nosacīti dēvēt par politiski stratēģisko – ka ir nolemts Baltijā izvietot tieši tik karavīru, lai atturētu, taču nenobiedētu un neizprovocētu Krieviju. Otro (vēl vairāk nosacīti) varētu saukt par militāri stratēģisko – ka ar plānotajiem NATO papildspēkiem reģionā nepietikšot, lai apturētu agresoru, tāpēc tie būšot tikai «simboliski» un «politisks signāls», nevis reāls militārs spēks.

Katrai dziesmai ir vieta un jēga. Tikai jāuzmanās, lai kāda viena atsevišķa nekļūst par dominējošo politikas un arī sabiedriskās domas veidošanā.

Protams, NATO valstu vadītāju lēmums pastāvīgi izvietot Baltijas valstīs un Polijā četras bataljonu kaujas grupas – kopā apmēram četrus tūkstošus karavīru – neliks Krievijai bažīties par savu drošību un neizprovocēs to atbildēt ar kaut ko neprognozējami bīstamu. Drīzāk otrādi – pēc Kremļa propagandas ārdīšanās par Rietumu it kā gatavoto karu un iebrukumu jau drīz, iespējams, redzēsim «attiecību nesaasināšanas» un «dialoga uzturēšanas» žestus no Maskavas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu