Ar vēzi slimu latvieti Lielbritānijā izraida no ārsta kabineta • IR.lv

Ar vēzi slimu latvieti Lielbritānijā izraida no ārsta kabineta

11
Protesta akcijā Londonā vīrietis tur plakātu ar uzrakstu: "Mēs visi esam imigranti." Foto: AFP/LETA

Viņai “iesaka” ārstēties savā valstī

Uzzinot, no kuras valsts viņa nāk, ārsts Lielbritānijā dzīvojošai latvietei, kurai diagnosticēts dzemdes kakla vēzi, “ieteicis” doties ārstēties uz savu valsti, piektdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Viņa raidījumam elektroniskā vēstulē rakstīja, ka slimība atklāta pie mediķiem Latvijā, bet apkaunojošo padzīšanu piedzīvojusi četras dienas pēc referenduma par izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

“Tā kā Latvijā ārstēšanās izmaksātu dārgi, domāju visu sakārtot šeit, Anglijā, jo nekad nekādas problēmas nav bijušas. Kad ierados ar analīžu rezultātiem un slēdzienu pie ārsta, man pajautāja, no kuras valsts esmu. Ārsts atdeva man papīrus un palūdza iziet no kabineta, jo šeit esot vieta tikai Anglijas pilsoņiem!” rakstīja latviete.

Konkrēto situāciju Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM) atsakās komentēt, bet aicina par šādiem gadījumiem ziņot oficiāli.

“Konsulārajā dienestā vēršoties un fiksējot, ka ir noticis tiesību pārkāpums, tad saņemtu informāciju, kādā veidā attiecīgajā ārvalstī var aizsargāt savas tiesības un pie kuras tiesību sargājošās institūcijas Lielbritānijā vērsties, lai fiksētu šo tiesību pārkāpumu. Tas ir nepieciešams priekšnosacījums,” skaidroja ĀM pārstāvis Raimonds Jansons.

Pēc pirmajiem ziņojumiem medijos par britu naidīgo attieksmi pret cittautiešiem aicinājumu ziņot par tiem mājaslapā publicējusi arī Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē. Līdz šim oficiāli esot zināmi trīs, kas traktējami kā naida runa.

“Viens gadījums bija kaut kādas nesaskaņas ar kaimiņiem, kas rezultējās arī aicinājumā “Brauciet projām!”. Vēl bija gadījums, kad, piemēram, pastā atteicās pieņemt vēstuli uz Latviju. Es pieņemu, ka tie nav vienīgie gadījumi, jo mēs esam presē lasījuši, ka ir bijuši vēl,” atzina Latvijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē Andris Teikmanis.

Daudzi no rasisma upuriem vēršas pie Laimas Brencs, kura Anglijas pilsētā Spaldingā aizbraucējiem no Latvijas sniedz palīdzību juridisku, sadzīvisku un citu jautājumu risināšanā. Viņa stāsta, ka kopš referenduma briti pilnībā zaudējuši politkorektumu. Tiesa, līdzīgas situācijas novērotas arī iepriekš.

“Tie, kas bija vairāk vai mazāk naidīgi noskaņoti pirms tam, tagad jūt, ka viņiem ir īpaša atļauja izteikt savas domas skaļi, savu nepatiku skaļi. Vai tagad uz doto brīdi ir līdzīgi gadījumi – es esmu ļoti emocionāla tajā ziņā, tāpēc ka tie cilvēki, kas pie mums ierodas, zvana vai raksta e-pastus, ir daudz vairāk nekā pirms tam,” teica Brencs.

Viņai zināmi vēl divi gadījumi, kad ārsts Lielbritānijā šonedēļ atteicis sniegt konsultāciju latviešu imigrantiem. Tikmēr vēstnieks notiekošo sauc par britu valdības atbildību un sagaida, kad valsts līmenī tiks meklēts risinājums rasisma apkarošanai.

 

Komentāri (11)

traductrice 09.07.2016. 11.44

“Tā kā Latvijā ārstēšanās izmaksātu dārgi, domāju visu sakārtot šeit, Anglijā, jo nekad nekādas problēmas nav bijušas.

Emocionālajā līmenī – kašmars, nu kā tā var! Taču pragmatiskajā līmenī šo gadījumu vispār nevar komentēt, jo trūkst ļoti būtiskas kontekstinformācijas.

Vēža ārstēšana ir DĀRGA visās valstīs. Jautājums, kas par to maksā – pacients vai valsts. Lai ārstēšanu uzliktu uz valsts pleciem, vispirms bija jāveic iemaksas nodokļu veidā. Vai šī sieviete to bija darījusi? Ja darījusi, tad kurā valstī? No citētā teikuma nez kāpēc rodas sajūta, ka ar iemaksām diez ko persona nav aizrāvusies, jo kādēļ gan taisīt diagnostiku Latvijā, ja sociāli apdrošināta persona to var darīt arī GB?

Uztvert šo gadījumu kā vēršanos pret latvieti “nacionālistisku” uzskatu dēļ ir diezgan tendenciozi, ja nav zināms šī gadījuma konteksts. Varbūt šeit tiešām jautājums ir par sociālo nodokļu (ne)maksātājiem un benefitu saņemt gribētājiem.

+8
0
Atbildēt

0

CEN 09.07.2016. 14.06

Šis raksts ļoti atgādina jau citos Latvijas mēdījos izskanējušos sensacionālos rakstus par to kā Anglijā pāri dari Latvijas pilsoņiem. Kopīgais šajos rakstos ir, ka tiek minēts vienas konkrētas personas L.B. jaunais juridisko pakalpojumu bizness.

Mani šis stāsts nepārliecina. Pirmkārt, par šādu rīcību ārsts var nonākt lielās nepatikšanās. Ja paciente bija pie ģimenes ārsta reģistrējusies, tad ārstam atteikt ārstēšanu nebija tiesības. Rupjš pārkāpums. Tāpēc vidusmēra ģimenes ārsts šādi izrīkoties neuzdrošinātos. Pacientei pietiktu iesniegt rakstisku sūdzību (nez vai to ir izdarījusi?), lai ārstam būtu nepatikšanas. Cita lieta, ja paciete pie ārsta ieradās pirmo reizi, no Latvijas, ar Latvijas ārstu diagnozēm un analīzēm – tad ārsts var arī atteikt, īpaši, ja paciente Anglijā nestrādā un nodokļus nemaksā.. Stāstā kaut kas arī nesaskan- lai dabūtu analīzes un diagnozi, šai pacientei jau bija vispirms pie ģimenes ārsta jāiet, Anglijā pats nekādas analīzes pasūtīt nevar. Lai tiktu pie vēža speciālista analīzēm un slēdziena, ir vajadzīgs ģimenes ārsta nosūtījums, pats pie speciālista nevar tikt. Vai tad pirmajā vizītē uz Latviju braukt nesūtīja?! Turklāt, ja jau ir vēzis, tad parasti to ārstē speciālists, nevis ģimenes ārsts. Un lai tiktu pie ārsta vispirms ir jāreģistrējas un reģistratūrā pārbauda pacienta tiesības saņemt medicīnas pakalpojumus,līdz ar to ārstam ir tikai jāarstē, nevis pacienta pilsonība utt jāapspriež.

+7
0
Atbildēt

0

moonlight 09.07.2016. 13.21

“Tikmēr vēstnieks notiekošo sauc par britu valdības atbildību un sagaida, kad valsts līmenī tiks meklēts risinājums rasisma apkarošanai.”

Ja Teikmanis sevi asociē ar nēģeriem. Tas ir ārprāc, ja Latviju UK pārstāv cilvēks, kuram par antropoloģiju nav pat niecīgākās izpratnes.

p.s. Latvija gan nav “rasistiska” valsts un ikviens nelegālis, kurš sēž uz pabalstiem un pelnās, vedot no Krievijas nelegālo alkaholu, cigaretes un degvielu, var saņemt pilnvērtīgu medicīnisko palīdzību.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu