Dzīvosi, ja samaksāsi • IR.lv

Dzīvosi, ja samaksāsi

5

Latvijā dramatiski aug vēža slimnieku skaits. Bieži to atklāj jau pēdējās stadijās, kad tradicionālā ķīmijterapija vairs nelīdz – atlabšanai vajag modernās zāles. Tās daudzviet Eiropā ir standarta terapija jau vairāk nekā desmit gadus, bet mūsu valsts lielākoties šādu ārstēšanu nefinansē. Pacientiem jācīnās pašiem. Kas pie tā vainīgs – naudas trūkums, nespējīga nozares politiskā vadība vai lielo farmācijas koncernu biznesa stratēģija?

Ogrēniete Jeļena Blicava (37) nonāca slimnīcā stipru vēdersāpju dēļ. Analīzes nerādīja pamatu uztraukumam. Viņai iedeva pretsāpju zāles un pēc pāris dienām palaida mājās. Ģimenes ārste norīkoja uz papildu pārbaudēm. Pēc diviem mēnešiem Jeļenai atklāja zarnu vēzi pēdējā stadijā ar metastāzēm aknās.

Diagnoze nav tipiska Jeļenas vecumam, tāpēc vismazāk gaidīta. Viņu steidzami operēja Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC). Operācija noritēja veiksmīgi, un Jeļena sāka gatavoties ķīmijterapijai. Ārsti norādīja – papildus tradicionālajai ķīmijterapijai vajag jaunās paaudzes medikamentu Avastin, kas ievērojami palielina atveseļošanās izredzes.

Taču tad sekoja otrs trieciens – Avastin iegādi valsts nekompensē, un ģimenei tā jāsedz no savas kabatas. Katru gadu Eiropā reģistrē jaunas zāles vēža ārstēšanai, bet daudzi Latvijas pacienti pie tām netiek un ārstējas ar to pašu, ar ko padomju laikos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu