Pavasara sezona • IR.lv

Pavasara sezona

6

Džezs, meitenes un karš gandrīz autobiogrāfiskā čehu rakstnieka romānā

Vairs nesniga, un laukums vizēja, gludi pārklāts ar baltu sniegu, tā ka man gandrīz sāpēja acis, – vienā no sākuma nodaļām čehu rakstnieka Josefa Škvorecka (1924-2012) grāmatā Lieliskā sezona vēsta jau no citiem rakstnieka darbiem pazīstamais tēls Danijs Šmiržickis. «No ģimnuškas vilkās karavāna, ģimnāzisti nesa rokās portfeļus, un mugurā viņiem bija ziemas mēteļi, bet glītākās meitenes zēni apmētāja ar sniega pikām. Kafejnīcā bija silti, un es jutos tik tīksmīgi, sēdēdams tur kā parādes pieņemšanā. Tā patiesi bija lieliska sezona. Un tad es pamanīju Mariju – kā viņa vairījās no sniega piku krustuguns, un uz muguras nolaistā kapuce viņai šoreiz veidoja gluži normālu V burtu, fau fīr viktoria, un zeltainie mati aizvijās pāri mugurai, un ceļgali atkal bija ietērpti rievotajās zeķēs.»

Vai jūs atceraties, kas ir posa jeb poss? Ja nav gadījies pārlasīt Žila Verna daiļradi vai kādu citu piedzīvojumu romānu, kurā uguns tiek iegūta ar palielināmā stikla koncentrētu saules staru vai ātri berzētām koka nūjiņām, vai arī vienkārši esat jaunāks par gadiem 20-30, visticamāk, jums nebūs ne jausmas (uz brīdi saminstinājos, nespējot izlemt, kura tad nu būtu tā robeža, lai sevi sāktu pieskaitīt vecajam galam). Posa ir sausas, jau pārogļotas bērza piepes, lupatiņas, pakulu, zvēra vilnas vai kāda cita materiāla gabaliņš, kuru uguns iegūšanai izmanto kā pirmo iekuru – atliek iemest tajā niecīgu dzirksteli, un guns skries kā pa pērno kūlu. 

To visu nezinošām paaudzēm savukārt pazīstams būs nosaukums Tinder, iecienīta viedtālruņu lietotne, kas reālajā laikā ļauj sameklēt tuvumā esošus ļaudis, izlemt, vai tie šķiet tīkami, un varbūt pat uz ātru roku sarīkot viena vakara sakaru vai ilgu un laimīgu kopdzīvi. Taču angļu vārds tinder tā pati posa jeb poss vien ir, un allaž izdomas bagātie lietotņu veidotāji arī šajos laikos ir domājuši vienkārši par vienas dzirksteles aizšķiltu liesmu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu