Valensa un «maisi» • IR.lv

Valensa un «maisi»

4
Aivars Ozoliņš

Poliju un citas Austrumeiropas valstis turpina vajāt totalitārā pagātne

Arodbiedrības Solidaritāte dibinātājs, bijušais Polijas prezidents, Nobela Miera prēmijas laureāts Lehs Valensa esot bijis komunistu ziņotājs! Šī it kā sensacionālā vēsts, kas pirms divām nedēļām apskrēja starptautisku mediju virsrakstus, patiesībā ir ļoti sena – jau komunisti mēģināja diskreditēt 1980. gadā dibinātās neatkarīgās arodbiedrības līderi ar baumām par viņu kā savu «stukaču».

Arī «jauni dokumenti», kas to it kā pierādot, bija ik palaikam parādījušies un uzkurinājuši diskusijas par leģendārā politiķa attiecībām ar komunistiem un ne tikai Polijas sabiedrībai vien svarīgo totalitārās pagātnes mantojumu.

Taču šajā reizē aiz, iespējams, Valensas kārtējā diskreditēšanas mēģinājuma vīd Polijas valdība, kas ir gan konservatīva, gan nacionālistiska, gan, protams, ļoti nedraudzīga čekista Putina vadītajiem Krievijas neoimperiālistiem. Polijas Nacionālās piemiņas institūtam, kas paziņojis par jauno dokumentu atrašanu, ir saites ar valdošo Likuma un taisnīguma partiju (PiS).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu