Dažādie latvieši • IR.lv

Dažādie latvieši

5
Nellija Ločmele

 

Sarkani krāšņi brunči, balta blūze, melns ņieburs, lepns zīļu vainags galvā. Latviešu zeltene! Tikai seja ogļu melna. Šī mākslinieka Aigara Bikšes skulptūra – melnādainā tautumeita – pirms kāda laiciņa provocēja ne vienu vien konservatīvu uzskatu latvieti. Un jau gadiem, vismaz kopš Vairas Vīķes-Freibergas prezidentūras laikiem, tiek lauzti šķēpi par to, vai jēdziens «latvieši» ietver tikai etnisko vai valsts piederību un tātad iekļauj vai atstumj vietējos krievu tautības pilsoņus. Globalizācijai ejot plašumā, šis izaicinošais jautājums iegūst arvien jaunas variācijas.

Nupat gada sākumā Latvijas pilsonībā uzņemti vairāki ārzemnieki – Ēģiptē, Indijā, Libānā dzimuši cilvēki, kurus uz ielas sastopot Rīgā, iespējams, daudzi būtu pārsteigti, ka viņi runā brīnišķīgā latviešu valodā un sauc Latviju par mājām.

Mums šķita svarīgi satikt viņus un uzzināt, kā dzīve atvedusi uz Latviju, kas licis te palikt un kāpēc viņi ir izvēlējušies iemācīties latviešu valodu, un kļūt par mūsu valsts pilsoņiem. Katram stāsts ir savs, unikāls. Uzklausīšanas vērts. Varbūt tieši sarunā ar viņiem, kam latvietība nav dzimstot dota, spējam tās vērtību kodolu skaidrāk noformulēt arī paši sev?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu