Vēlastis, otrastis un braunags • IR.lv

Vēlastis, otrastis un braunags

3
Pēteris Pūrītis.
Ieva Alberte

«Klejojot internetā, šķitīs, ka valoda ir turpat, kur tauta, – uz izmiršanas bezdibeņa malas,» saka rakstnieks Pēteris Pūrītis. Ikdienā viņš runā ar cilvēkiem, kam rūp valoda, un tad šķiet, ka viss iet uz labo pusi. Pūrītis bija viens no žūrijas, kas šogad lēma par Gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu

Siļķe un zupa. Tāds ir pusdienu piedāvājums restorānā Māja. Es nevēlos siļķi, Pēteris – zupu, tāpēc komplektu sadalām. Tiekamies dienu pēc tam, kad četras stundas ilgā sapulcē izlemts Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens. Pēteris bija viens no žūrijas locekļiem. Pastāstu rakstniekam, ka vairākkārt esmu gribējusi kā žurnāliste piedalīties sapulcē, lai aprakstītu, cik kaismīgi strīdi notiek par vārdiem un nevārdiem, taču allaž atteikts. «Materiāls sanāktu garlaicīgs. Bija daudz garu un apdullinošu monologu, kuros neviens neklausās,» pastāsta Pēteris. Tā bijusi cīņa par kompromisiem, kas apmierina visus, taču par rezultātu sajūsmā nebūs neviens. Kā jau žūrijās, brīžam bijis tik garlaicīgi, ka «gribas izvilkt kāršu kavu un ar kādu uzspēlēt zoli, lai padarītu savu uzturēšanos jautrāku». Balsošana notika rakstiski, atzīmējot ar ķeksīti vēlamo variantu. Vēlāk visu saskaitīja. Lemšanā piedalījās septiņi žūrijas locekļi, viens nebija ieradies un savu lēmumu atsūtīja.

Pēteris šajā komisijā piedalījās pirmoreiz. «Man tas bija pagodinājums. Sastapu Aldi Lauzi un citus valodniekus, kuri stundām ilgi gatavi diskutēt par vārdu «karavīre»,» smaida Pūrītis. Gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu Latviešu valodas attīstības kopa izvēlas jau kopš 2003. gada. Lēmēji ir gan valodnieki, gan rakstnieki. Pūrītis pieļauj, ka viņš uzaicināts tāpēc, ka, «kā zināms, man patīk valoda, valodas spēles, jauni un interesanti vārdi, smieklīgas pārteikšanās».

Par Gada vārdu 2015 tika titulēta «atkraste» – jūras daļa, kurā iespējams veikt saimniecisko darbību un kas atrodas tālāk par piekrastes joslu. Šis vārds esot veidots pēc latviešu valodas likumībām un paplašina terminoloģiju. Par Gada nevārdu atzina bieži un nevietā lietoto «uzstādījums». Nevārdu sarakstā bija arī Kleever, brančs, sadalāmie bēgļi. Pūrītis stāsta, ka tieši par vārdu «brančs» diskutēts ilgi. Kā varianti aplūkoti iesūtītie jaunvārdi: «vēlastis», kas veidots no «vēlas brokastis», «otrastis» – otrās brokastis. «Abos gadījumos man rodas asociācijas par radību, kurai ir vai nu otra aste, vai arī aste izaugusi par vēlu,» komentē Pēteris. Vismazākais ļaunums viņam šķiet jaunvārds «braunags»: brokastu un launaga apvienojums. «Izklausās garšīgi. Mazliet līdzīgi braunijam, kas ir nevārds.» Braunags līdz valodniekiem nokļuvis pats – pamanīts tviterī jeb čivinātavā. Un to Pūrītis novērtē: «Ja vārdu lieto, tad ir potenciāls iepatikties.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu