Rets ārsts • IR.lv

Rets ārsts

4
Andris Skride.
Gunita Nagle

Kardiologs Andris Skride dara to, ko neviens no viņa neprasa un par ko nemaksā, – ārstē retās slimības. Viņa pacientu vidū bija gan Zane Lazdiņa, kurai plaušu transplantācija pirms diviem gadiem glāba dzīvību, gan Jānis Vaišļa, kas savu jauno sirdi tomēr nesagaidīja

Ja kardiologs Andris Skride sarīkotu slēpošanas sacensības ar Zani Lazdiņu, viņš zaudētu. Lai gan uz distanču slēpēm uzkāpj divas trīs reizes nedēļā, viņš spiests atzīt, ka Zane ir nopietna konkurente, jo aizraujas ar skriešanu un slēpo ik pārdienas. Dara to ar milzīgu prieku, jo vēl pirms diviem gadiem retas slimības – plaušu hipertensijas – dēļ bija dažu nedēļu attālumā no izdzišanas. «Spēju tikai gulēt, neko citu,» saka trīsdesmitgadniece Zane. 

Dakteris katru dienu gāja pie viņas palātā pārliecināt, ka noorganizēs plaušu transplantāciju. Tā arī notika, Zane dzīvo. Tagad mediķi, ja viņiem ir aizdomas, ka pacientam ir kāda reta, īpatnēja slimība, sūta viņu uz Rīgu pie Skrides. «Viņš dara to, kas nav viņa pienākumos,» saka Zane. 

Skride ir kardiologs, kurš no darba brīvajā laikā pievēršas neapmaksātam darbam, reto slimību ārstēšanai. «Es dzīvoju, pateicoties viņa aizrautībai. Kad vairs nespēju pat parunāt, Čehijā un Vācijā man atteica plaušu transplantāciju. Tad Skride sazinājās ar Vīnes universitātes klīniku, lai pierunātu turienes transplantologus mani operēt. Reizēm ārstam jābūt nekaunīgam, lai palīdzētu pacientam,» stāsta Zane. «Man milzīgi paveicās, ka nokļuvu pie tik cilvēcīga, brīnišķīga daktera.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu