Kā 30 gados kļūt par tēvu 888 bērniem, izpētījis dīvaino Nobela balvu saņēmējs • IR.lv

Kā 30 gados kļūt par tēvu 888 bērniem, izpētījis dīvaino Nobela balvu saņēmējs

26
"Ig Nobel" saņēmušā pētījuma autors balvu pasniegšanas ceremonijā rāda, kā jūtas akūta apendicīta slimnieks, braucot pāri ātrumvalņiem jeb "guļošajiem policistiem". Foto: EPA/LETA

Pasniegtas “Ig Nobel” balvas par dīvainākajiem zinātniskajiem sasniegumiem

Šogad “Ig Nobel” balvas pasniegtas zinātniekiem, kuri pētīja intensīvas skūpstīšanās sekas, izsauciena “huh?” (“m?”) globālo lietojumu un kurās ķermeņa daļās bites dzēliens ir vissāpīgākais.

Žurnāls “Annals of Improbable Research” pasniedz balvas par dīvainākajiem zinātniskajiem atklājumiem un sasniegumiem. “Ig Nobel” pasniedz aptuveni mēnesi pirms Nobela prēmijas laureātu izziņošanas, ziņo LETA/Reuters.

Ar “Ig Nobel” balvu tika pagodināts pētījums par to, ka gandrīz visu lielumu zīdītājiem urinēšana aizņem apmēram 21 sekundi. Cita zinātnieku grupa saņēma apbalvojumu par atklājumu, ka vārītu olu ar ķimikāliju palīdzību var atgriezt pusjēlā stāvoklī, bet vēl cita grupa ar matemātisku aprēķinu palīdzību mēģināja saprast, kā 17.gadsimta Ziemeļāfrikas imperators 30 gadu laikā kļuvis par par tēvu 888 bērniem.

Apbalvoti tika arī zinātnieki, kuri vistām pie dibengala piesēja noteikta svara koka gabalu, lai imitētu, kā staigājuši dinozauri. Citā “Ig Nobel” saņēmušā pētījumā atklāts, ka akūtu apendicītu var diagnosticēt pēc tā, cik lielas sāpes pacients izjūt, braucot pāri ātrumvalņiem jeb “guļošajiem policistiem”.

Zinātnieks Maikls Smits saņēma fizioloģijas un entomoloģijas balvu par eksperimentu, kurā ļāva bitēm viņu sadzelt 25 dažādās ķermeņa vietās. Izrādījās, ka visvairāk sāp bites dzēliens uz ģenitālijām.

“Ig Nobel” medicīnas balvu saņēma divas zinātnieku grupas, kuras pētīja intensīvas skūpstīšanās atstāto iespaidu uz ķermeni, arī ādas alerģiju riska mazināšanos. Literatūras balvu saņēma atklājums, ka ikvienā valodā pastāv angliskā “huh?” ekvivalents.

Šogad tika apbalvots pētījums, ka daudzi veiksmīgi uzņēmēji sākuši uzņemties risku pēc bērnībā pārdzīvotām dabas katastrofām. Balva piešķirta arī Bangkokas policijai, kas piedāvāja paaugstināt atalgojumu tiem policistiem, kuri nepieņem kukuļus.

“Ig Nobel” balvas Hārvarda universitātē pasniedza iepriekšējo gadu Nobela prēmijas laureāti. Ceremonijā tika izrādīta neliela opera trijos cēlienos par sacensībām, kurās starp miljoniem dabā pastāvošo sugu jāatrod vislabākā.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu