Runā Rīgā… Maskava! • IR.lv

Runā Rīgā… Maskava!

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Cielava

Prezidents apturējis valodas regulējumu radio – vai krieviski turpinās raidīt sešas stacijas, arī populārā Russkoje Radio retranslācija no Krievijas?

Nākamajā rītā pēc Latvijas neatkarības dienas svinībām sajūsmināta programmas vadītāja Krievijas Hitu radio stāsta, cik skaists bijis Trikolor TV vakardienas jubilejas koncerts Kremlī. Uzzinu par Maskavas kultūras jaunumiem un veselībai veltītu forumu, kas ik gadu notiek galvaspilsētā. Paskatos pa logu – vai esmu pamodusies pareizajā galvaspilsētā? Drīz radio džingls ievieš skaidrību: «Krievijas Hitu radio – oficiālais Russkoje Radio pārstāvis Rīgā.» Pusotras stundas laikā par Latviju šajā radiostacijā liecina tikai trīs minūšu ziņu izlaidums, kā arī vietējās reklāmas. Šis ir otrais populārākais krievu kanāls pēc Latvijas radio 4, rāda mediju pētījumu aģentūras TNS dati.

Pārsteigti būs klausītāji, kas šo radio ieslēgs vēlā naktī vai rīta agrumā, kad vairums cilvēku guļ, – tad ēterā skan latviešu valoda. Vairākas radiostacijas šādi – pa dienu raidot krieviski un pa nakti latviski – viltīgi pilda licencēs noteikto pienākumu raidīt līdzvērtīgā apjomā abās valodās.

Par to, kādai valodai turpmāk skanēt šajās radiostacijās, patlaban šķēpus lauž Saeima, un lemšanā iesaistījies arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pirmo reizi izmantojot veto tiesības likumdošanas procesā. Diskusijās tiek piesaukta cīņa pret Krievijas propagandu, taču fonā redzama skarba sacīkste par reklāmas ienākumiem. Kāpēc strīdi par radio ētera valodu ir tik asi, un politiķi jau vairākkārt mainījuši viedokļus?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu