Rindā pēc ekspertīzes • IR.lv

Rindā pēc ekspertīzes

2
Pirkstu nospiedumu noņemšanas demonstrējums.
Zane Mače

Kāpēc noziegumu vietā atklātie DNS paraugi vai krimināllietās konfiscētie datori ekspertīzi gaida pat gadiem?

Kad pēc 18 mēnešus ilgas meklēšanas policija aizturēja tā saukto Imantas pedofilu, kurš bija uzbrucis piecām meitenēm, atklājās – viņa DNS jau bija policijas datubāzē! Jau martā jaunietis bija aizturēts par zādzību veikalā, taču viņam paņemto DNS paraugu apstrādāja pārāk lēni un uzreiz nesalīdzināja ar nozieguma vietās atrastajiem DNS paraugiem. Ja Kriminālistikas pārvaldes speciālisti neslīgtu milzīgā ekspertīžu kaudzē, iespējams, uzbrucējs būtu notverts vairākus mēnešus ātrāk. Un šis gadījums nav vienīgais – rindās uz ekspertīzēm jāgaida pat vairāk nekā gadu, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc krimināllietas Latvijā tiek izmeklētas tik ilgi.

Pēdējais salmiņš

Necilā namā Bruņinieku ielā Rīgā atrodas Valsts policijas kriminālistikas pārvalde. Te strādājošajiem ir svarīga loma noziegumu atklāšanā. DNS pēdas un pirkstu nospiedumi ir neapgāžami pierādījumi, ka nozieguma vietā bijusi konkrētā persona. Tomēr moderno ekspertīžu pieejamība nav veicinājusi ātrāku noziegumu atklāšanu, tieši otrādi – nereti tieši kavējusi lietu nodošanu tiesai. Ekspertīžu biroja priekšniece Līga Peisniece neslēpj – rezultāti jāgaida ilgi, un gaidīšanas laiks palielinās. Piemēram, pirms pieciem gadiem DNS ekspertīzes bija jāgaida pusgadu, bet tagad – pat 16 mēnešus!

Trīs un pat četrus gadus nākas gaidīt ekspertu slēdzienus IT jomā – datoru, mobilo telefonu un citu datu nesēju ekspertīzēs. Piemēram, ja ir aizdomas, ka personas datorā ir pornogrāfiju saturoša informācija. Lai rindas mazinātu, iestāde cenšas ekspertīzes aizstāt ar ātrāku un vienkāršāku procesu – apskati! Apskatē tiek veikta vienkārša datu nesēja pārbaude, vai tas satur procesa virzītāja meklēto informāciju un tā ir fiksējama ar vienkāršiem paņēmieniem. Parasti ar to pietiek, «līdz ar to esam samazinājuši ekspertīžu skaitu», saka Peisniece. Savukārt DNS ekspertīžu izpilde iet raitāk, pateicoties 2010.gadā iegādātam DNS «robotam», kas no bioloģiskajām pēdām, piemēram, siekalām, izdala DNS. Palīdz arī plūstoša darba režīma ieviešana – speciālisti maiņās strādā arī brīvdienās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu