ES iekšlietu ministri atbalsta plānu par 120 000 bēgļu pārdali • IR.lv

ES iekšlietu ministri atbalsta plānu par 120 000 bēgļu pārdali

40
Migrantu ģimene Lesbos salā Grieķijā pēc ierašanās no Turcijas puses aiz sevis atstāj pamestas glābšanas vestes un dodas tālāk. Foto: AFP/LETA

Latvijai pagaidām kopumā būs jāuzņem 531 bēglis

Otrdien Eiropas Savienības (ES) iekšlietu un tieslietu ministru sanāksmē vairākums ministru nobalsojuši par Eiropas Komisijas (EK) ierosināto 120 000 bēgļu pārdali starp dalībvalstīm, tviterī raksta ES prezidētājvalsts Luksemburga.

“Šodien ar dalībvalstu lielu balsu pārsvaru tika pieņemts lēmums par 120 000 personu pārvietošanu,” raksta Luksemburgas prezidentūra.

Pret priekšlikumu sadalīt bēgļus balsojušas Ungārija, Rumānija, Čehija un Slovākija, taču lēmums pieņemts ar kvalificēto balsojumu, ziņo diplomāti, kas vēlējās aplikt anonīmi. Somija balsojumā atturējusies, vēsta LETA/DPA/AFP.

“Mēs, slovāki, rumāņi, ungāri pret un Somija atturējās. Rezolūcija tika pieņemta,” tviterī raksta Čehijas iekšlietu ministrs Milans Hovanecs.

ES 28 dalībvalstis parasti tiecas pēc kompromisa un vienprātības lēmumu pieņemšanā, bet iespējams arī pieņemt saistošu lēmumu ar kvalificēto vairākumu, proti, ja to atbalsta 55% dalībvalstu, pārstāvot vismaz 65% no visiem ES iedzīvotājiem.

Pieņemtais lēmums ir saistošs visām 28 dalībvalstīm, taču tā īstenošana varētu izrādīties problemātiska, ņemot vērā dažu valstu aso pretestību uzņemt bēgļus, kā arī nav skaidrības par plāna realizēšanu.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico pēc balsojuma paziņoja, ka viņš atsakās pakļauties ES diktātam par bēgļu uzņemšanu.

Saskaņā sanāksmē pieņemto lēmumu Latvijai pagaidām būs jāuzņem papildu 281 patvēruma meklētājs, tātad kopējais uzņemamo bēgļu skaits pagaidām būs 531.

Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) pa tālruni no Briseles aģentūrai LETA pastāstīja, ka šovakar tika pieņemts lēmums par 66 000 personu no 120 000 pārvietošanu no Grieķijas un Itālijas, savukārt par atlikušajiem 54 000 personu būs jālemj vēlāk.

“Ungārija atteicās pārvietošanas jautājumā. Bija kompromiss un vienojāmies, ka Eiropas Komisija (EK) nevis pati sadalīs šos 54 000 personu, bet tas būs Padomes lēmums. Tam ir jābūt Padomes lēmumam, un EK gada laikā jānāk klajā ar priekšlikumu, kādā veidā tā redz šo sadalījumu,” norādīja Kozlovskis.

Saskaņā ar šodienas lēmumu Latvijai pagaidām papildus “iedalīts” 281, nevis 526 patvēruma meklētāji. Viņu uzņemšanai jānotiek divu gadu laikā. “Ņemot vērā, ka šajā procesā pieteicās piedalīties arī Norvēģija un pāris citas valstis, skaitļi varētu pamainīties,” piebilda ministrs.

Atkārtotā ārkārtas sanāksme tika sasaukta, jo pagājušajā nedēļā ministri nespēja panākt vienošanos par pretrunīgi vērtēto EK priekšlikumu.

Otrdienas iekšlietu ministru sanāksmei trešdien sekos tam pašam jautājumam veltīts dalībvalstu līderu ārkārtas samits, kurā paredzēts ratificēt iekšlietu ministru pieņemto lēmumu.

 

Komentāri (40)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu