Valdība atbalsta brīvprātīgu papildu 526 bēgļu uzņemšanu • IR.lv

Valdība atbalsta brīvprātīgu papildu 526 bēgļu uzņemšanu

35
Valdības vadītāja Laimdota Straujuma pēc valdības sēdes. Foto: Evija Trifanova, LETA

No ZZS ministriem pret balsoja vienīgi veselības ministrs Guntis Belēvičs

Valdība ceturtdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju bēgļu jautājumā, kas paredz, ka Latvija piekrīt brīvprātīgi uzņemt papildu 526 patvēruma meklētājus, bet iebilst pret obligāto kvotu sistēmas ieviešanu, norādot, ka bēgļu jautājuma risināšanā fiziska personu pārdale ir tikai galējais līdzeklis ārkārtas situācijās, ziņo LETA.

“Valdība atbalstīja brīvprātīgu solidāru bēgļu pārvietošanu, atbalstot 526 cilvēku [uzņemšanu], kas ir piedāvāti Latvijai,” pēc valdības sēdes  informēja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Valdības lēmums tika pieņemts, ministriem balsojot. No Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministriem, kuriem šī lēmuma pieņemšanā bija brīvais balsojums, pret balsoja vienīgi veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Viņš skaidroja, ka balsojis “pret”, jo koalīcijas padomes sēdē neesot guvis apstiprinājumu, ka Latvijai ir plāns, “ko mēs darīsim un kā mēs uzņemsim bēgļus”. Ministrs sacīja, ka viņu neapmierina epizodiskā pieeja bēgļu jautājuma risināšanā, kamēr reāls plāns, kā uzņemt patvēruma meklētājus, netiek izstrādāts. Belēvičs arī atzīmēja, – ir skaidrs, ka būs jāuzņem vairāk bēgļu.

No Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK ministriem “pret” balsoja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) valdības sēdē nepiedalījās.

Latvija pozīcijā norāda, ka neiebilst ES koordinētai rīcībai, īstenojot bēgļu pārvietošanas aktivitātes, tomēr joprojām turpina uzskatīt, ka šādas aktivitātes ir īstenojamas tikai brīvprātīgi, katrai no dalībvalstīm saglabājot tiesības lemt par to, cik lielā mērā iesaistīties aktivitātēs, atkarībā no to iespējām un nacionālās kapacitātes.

Līdz ar to Latvija varētu neiebilst Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumam pārvietot 120 000 personu pēc EK piedāvātās formulas, kas saskaņā ar esošo sadalījumu dalībvalstīm šobrīd Latvijai ir 526 personas, ja tām patiesi nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Pozīcijā ir paustas bažas par piedāvāto lēmuma pieņemšanas procedūru automātiskai patvēruma meklētāju pārdalei.

Pozīcijā arī nosauktas drošās izcelsmes valstis, no kurām Latvija būtu ar mieru uzņemt bēgļus. Tās ir Albānija, Bosnija un Hercegovina, Maķedonija, Kosova, Melnkalne, Serbija un Turcija.

Straujuma pēc valdības sēdes informēja, ka nacionālajā pozīcijā tiks iekļauts ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) priekšlikums par sadarbību ar trešajām valstīm, kā arī tas, ka Latvijai ir svarīgi uzņemt ģimenes ar bērniem. Savukārt Belēviča priekšlikums par veselības aizsardzības jautājumiem tiks izskatīts reizē ar darba grupas ziņojumu par turpmāko rīcību ar bēgļiem.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) pauda gandarījumu, ka valdība ir spējusi vienoties par to, ka Latvija nestāv malā un ir solidāra ar krīzes situācijā nonākušajām valstīm. Lūgts komentēt, kas notiks gadījumā, ja Saeimas Eiropas lietu komisijā netiks atbalstīta šī pozīcija, Kozlovskis izteica cerību, ka pozīcija tomēr netiks mainīta. “Šis ir ļoti nopietns jautājums par mūsu nākotni. Arī Latvija nevar būt pasargāta no līdzīga veida problēmām,” uzsvēra ministrs.

Ekspertu darba grupai ir uzdots 29.septembrī valdībā ziņot par turpmāko rīcību ar bēgļiem, kad tie nonāks Latvijā. Kozlovskis informēja, ka ir iezīmēta nosacīta ceļa karte, kas notiek ar personām brīdī, kad tās nonāk Latvijā, un kur tās tiek pārvietotas pēc statusa izvērtēšanas.

Kā ziņots, arī pēc diskusijām ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pirmdien un otrdien Saeimā pārstāvētie politiskie spēki būtiski savu nostāju bēgļu jautājumā nav mainījuši un vienošanās par iespējamo kompromisu netika panākta.

Latvijas valdība iepriekš vienojās, ka valsts divu gadu laikā varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus, tomēr saskaņā ar EK priekšlikumu Latvijai papildus būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi, līdz ar to kopumā – 776 bēgļi.

 

Komentāri (35)

west 17.09.2015. 19.51

Tikai tagad redzam, kadā draņķu, pielīdēju un sava šī brīža labuma meklētāju kompānijā esam nokļuvuši. Nav runa par ES tautām bet par “politiķiem”. Par viņu saimniekiem nemaz nerunājot.

Tas, kas esam Eiropas debilizācijas, pašiznīcināšanas un moralās degradācijaas aculiecinieki, nemaz neiepriecina.

Bet viss tik labi sākās…

Starp citu – kāpēc “brīvprātīgu” nav ielikts pēdiņās ?

+14
-8
Atbildēt

1

    zanE. > west 18.09.2015. 00.17

    Czech Republic is offering to take in 10k refugees (6 times more than its EU quota)

    Slovenia offers shelter for 5k refugees, 8 times more than its EU quota.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

Viedoklis_lv 18.09.2015. 07.18

Ja tā ir “brīvprātīga” izvēle tad Eiropas Savienība sāk līdzināties Padomju Savienībai, kur vārdu nozīme zaudē savu jēgu.

+6
-3
Atbildēt

0

fretka 17.09.2015. 21.13

Ungārijas pierobežas pilsētas mērs – nelegālajiem imigrantiem

https://www.youtube.com/watch?v=fgJRjy2Xc0c

+7
-4
Atbildēt

2

    Lauris Grâvelis > fretka 18.09.2015. 08.02

    @west

    Nomaini savu vārdu uz “east” – tas palīdzēs labāk uztvert Tavus komentārus.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    west > fretka 17.09.2015. 21.25

    Kādreiz Ungārija bija visjautrakā “sociālsma nometnes” baraka. Tagad ta ir viena no pēdējām ES, kura vēl nav nojūgusies zem junkeru spiediena.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu