Taupīs 9 miljonus • IR.lv

Taupīs 9 miljonus

5
Zīmējums — Freepik
Indra Sprance

Valsts atceļ līdzfinansējumu privātajiem dārziņiem un auklēm, faktiski uzkraujot finanšu nastu ģimenēm, kuras vēl nupat mudināja dzemdēt

Divu bērnu māmiņa Maija Helde pirms trim gadiem no Lielbritānijas atgriezās uz dzīvi Latvijā. Tad arī rindā uz Rīgas pašvaldības bērnudārzu pierakstīja savu trīsgadnieci Kati. Pirms tam ģimene piecus gadus dzīvoja Lielbritānijā, un tur problēmu ar bērnudārzu nebija. Maija atceras – valsts ir ieinteresēta, lai vecāki ātrāk atgrieztos darba tirgū, tāpēc bērnudārzi ir pieejami (pat no sešu mēnešu vecuma), un valsts pilnībā sedz visas izmaksas, ieskaitot ēdināšanu.

Mazajai Katei tagad ir jau seši, taču Rīgas bērnudārza rindā viņas kārta joprojām nav pienākusi. Vieta pašvaldības dārziņā nav atradusies arī pirms diviem gadiem dzimušajam brālītim Gustavam. Abi iet privātā bērnudārzā, bet valsts kopā ar pašvaldību sedz katra uzturēšanās izdevumus 228 eiro apmērā. Vecākiem jāpiemaksā vēl 140 eiro par abu ēdināšanu. Tā tas ir tagad, bet no jaunā gada situācija būtiski mainīsies.

Valdība nolēmusi pārtraukt finansiālā atbalsta sniegšanu privātajiem bērnudārziem un reģistrētajām auklēm. «Ja Rīgas dome līdzfinansēs 130 eiro, tad man vienam bērnam papildus sanāks maksāt 100 eiro mēnesī, tātad diviem 200 eiro, plus ēdināšana – sanāks mēnesī 340 eiro, come on!» sašutusi ir Kates un Gustava māmiņa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu