Bēgļu vilnis pār Eiropu – prasības un pienākumi • IR.lv

Bēgļu vilnis pār Eiropu – prasības un pienākumi

108
Sīrijas, Irākas un Pakistānas bēgļi un patvēruma meklētāji guļ uz grīdas Frankfurtes centrālajā dzelzceļa stacijā. Foto: AFP/LETA
Krišjānis Kariņš

Nevaram pagriezt muguru grūtībās nonākušajām ES dalībvalstīm un kara bēgļiem

Pirms četriem gadiem, kad Sīrijas prezidents sāka karu pret saviem iedzīvotājiem, kas toreiz prasīja demokrātiskas pārmaiņas valstī, neviens neprognozēja sekas, kuras piedzīvojam šodien. Jāsecina, ka gandrīz visās valstīs, kur notika “arābu pavasara” sacelšanās pret autoritārām valdībām, gaidīto demokrātisko pārmaiņu vietā ir iestājies haoss. Pašā Sīrijā pilsoņu karš joprojām turpinās.

Kopš tā laika daudzi miljoni cilvēku ir bijuši spiesti pamest savas mājas. Tiek lēsts, ka Turcijas un Libānas bēgļu nometnēs vien ir ap trim miljoniem bēgļu. Klāt vēl pievienojot ar Eiropu salīdzinoši lielo nabadzību, kā arī “Islāma valsts” teroristu organizācijas agresīvo izplešanos, ir gatavs drausmīgs kokteilis – milzīgs cilvēku pārvietošanās vilnis, kas tagad veļas pāri Eiropas Savienības (ES) robežām.

Patlaban galvenās “cietējvalstis” Eiropā ir Grieķija, Itālija un Ungārija – robežvalstis, uz kurām dodas gan īsteni kara bēgļi, gan labākas dzīves meklētāji. Taču cilvēku “viļņos”, kuri nonāk pie ES robežām, vizuāli nav redzams, kurš ir kurš. No šīm robežvalstīm lielai daļai ieceļotāju mērķis ir nonākt kādā no turīgajām ES valstīm un Vācija tagad šķiet ir viņu galvenais galamērķis. Tās valdība lēš, ka šogad vien tai nāksies uzņemt vairāk nekā 800 000 patvērumu meklētāju.

Kā daļai no ES, šī cilvēku masu pārvietošanās skar arī mūsu valsti. Patlaban bēgļu krīzes visvairāk ietekmētās valstis kā Itālija, Ungārija un Grieķija lūdz visām dalībvalstīm iesaistīties krīzes risināšanā un pārdalīt daļu patvēruma meklētāju, kuri jau ir ieradušies ES teritorijā. Latvijai uzņemamo cilvēku skaits ir vairākkārt palielinājies. Iemesls tam ir vienkāršs – ieceļojošo cilvēku skaits šajās valstīs aizvien aug.

Latvijas valdībai, Saeimai un sabiedrībai kopumā ir jālemj – vai mēs esam gatavi un spējīgi palīdzēt grūtībās nonākušajām ES dalībvalstīm? 

Manuprāt, Latvijas pozīcijai ir jābūt vienkāršai un saprotamai, bet stingrai.

(1) Mēs esam par savu partneru atbalstīšanu un varam uzņemt no viņu valstīm papildus bēgļus (ne ekonomiskos migrantus) EK minētajā apmērā, taču esam pret jebkurām obligātām kvotām. Palīdzībai jābūt balstītai uz brīvprātības principu.

(2) Mūsu drošības iestādēm ir jābūt iespējām un līdzekļiem pārliecināties par uzņemamo cilvēku patieso statusu.

(3) Piekrītot palīdzēt Grieķijai, Itālijai un Ungārijai, mēs vienlaikus uzstājam, ka ES nekavējoties ir jāpieņem plāns, kādā veidā tā nostiprinās un nodrošinās ES ārējās robežas, lai apturētu nekontrolētu cilvēku masu iekļūšanu ES teritorijā.

(4) Mēs esam par to, lai ES izveido un finansē bēgļu uzņemšanas punktus ārpus ES teritorijas, piemēram, Turcijā, un izstrādā pārskatāmu un legālu sistēmu, kā kara bēgļi varētu kontrolētā veidā tikt uzņemti ES dalībvalstīs.

Tagad ir skaidrs, ka daudziem mūsu valstī ir neizpratne un līdz ar to arī bažas vai pat bailes, kas īsti notiks, ja palīdzēsim. Ir arī jādomā par iespējamajām sekām, ja Latvija izlems nepalīdzēt. Galu galā esam ne tikai atkarīgi no ES fondiem saviem zemniekiem, ceļiem, utt., bet arī no partneru labās gribas stiprināt mūsu valsts aizsardzību NATO ietvaros.

Es uzskatu, ka nevaram pagriezt muguru grūtībās nonākušajām ES dalībvalstīm un kara bēgļiem. 

Taču šāds lēmums uzliek par pienākumu valdībai izstrādāt un publiskot uzņemto bēgļu integrācijas programmu, kurai jāsniedz atbildes uz šādiem jautājumiem:

(1) Kā tiks nodrošināta šo cilvēku valsts valodas apgūšana un integrēšana Latvijas sabiedrībā?

(2) Cik un kādus pabalstus tie saņems, cik ilgi un no kādiem naudas avotiem?

(3) Kādas būs šo cilvēku tiesības un pienākumi saistībā ar darbu un nodokļu nomaksu?

(4) Kur konkrēti šie cilvēki tiks izmitināti un kas par to maksās?

(5) Kādi atvieglojumi tiks piedāvāti tiem, kuri uzņems bēgļus savā mājoklī, vai piedāvās tiem darbu dos iespēju tiem strādāt?

Gribam to atcerēties vai nē, bet mēs esam Eiropas Savienības sastāvdaļa. Tās priekšrocības ir visiem skaidras – brīva pārvietošanās, bezmuitas tirdzniecība, subsīdijas, investīcijas un granti, nemaz nerunājot par drošības stiprināšanu, kurai šī brīža ģeopolitiskajā situācijā ir milzīga nozīme. Taču tam ir arī sava garoza – mēs neesam vienīgie, kam ES ir jāpalīdz nodrošinot visas šīs priekšrocības. Tāpēc arī mums ir mūsu iespēju robežās jāpalīdz tad, kad mums to lūdz šādās krīzes situācijās. Ja Latvija būtu Grieķijas, Itālijas vai Ungārijas vietā, tad arī mēs sagaidītu aktīvu rīcību un palīdzību no Eiropas. Protams, palīdzot citiem, mums ir pilnas tiesības arī izvirzīt savas prasības.

Autors ir Eiropas Parlamenta deputāts (Vienotība/ETP)

 

Komentāri (108)

rinķī apkārt 14.09.2015. 14.58

Diskusijās par bēgļu uzņemšanu, vai neuzņemšanu, bieži var lasīt ironiskas piezīmes tādu argumentu virzienā, kuros bēgļu neuzņemšanas sekas tiek sasaistītas ar valsts drošību. Gribētu es dzirdēt pamatojumu šādai ironijai. Kas nav pareizi un, kas nav reāli?

Kariņa raksts ir sakarīgs. Latvijai ir jānoraida kvotas, bet Latvijai nevajadzētu uzņemt mazāk bēgļu par Igauniju un Lietuvu. Tā tad – mazāk par tūkstoti, bet ne 250 :) Tie daži simti bēgļi, kuri tiks izmitināti Latvijā, valstī kopumā neko nemainīs, bet dos iespēju aktīvi paust savu viedokli par turpmāko kopējo ES politiku bēgļu jautājumā, nesaņemot pretī pārmetumus par solidaritātes trūkumu. Domāju, ka Latvijai vajadzētu mēģināt sakoordinēt savu “bēgļu politiku” ar Igauniju un Lietuvu, un turpmākā diskusijā ar Briseli startēt kopīgi ar kaimiņvalstīm. Tad var runāt arī par PSRS okupācijas sekām utt, uc

+26
-8
Atbildēt

0

traductrice 14.09.2015. 14.45

(4) Mēs esam par to, lai ES izveido un finansē bēgļu uzņemšanas punktus ārpus ES teritorijas, piemēram, Turcijā, un izstrādā pārskatāmu un legālu sistēmu, kā kara bēgļi varētu kontrolētā veidā tikt uzņemti ES dalībvalstīs.

—–

Sarakstā tam bija jābūt 1. punktam! Tas, kas šodien notiek, ir absolūta Vācijas bezatbildība, 1) paziņojot, ka laipni uzņems visus (vien neparedzot, ka to burts burtā migranti tā arī sapratīs); 2) šiem visiem piedāvājot savus dāsnos pabalstus. Aizrīsies ne jau Grieķija un Ungārija! Aizrīsies (jau ir aizrijusies) Vācija!

Nevajag Latviju un latviešus zīmēt kā cilvēkus, kas “baidās no melnajiem vai dzeltenajiem”. Latviešus uztrauc tikai SKAITS. Un uztrauc tas tāpēc, ka pirms nedēļas(!) bija 250, šodiem ir 770 un cik būs rīt – neviens nezina!

ES ir devusi migrantiem “nepareizo signālu”. Ja Junkers grib visus bēgļus līdzīgi sadalīt pa valstīm, tad šim sadales mehānismam ir jābūt veidotam pēc vienādiem nosacījumiem. Visās valstīs vienādi uzņemšanas noteikumi, vienādi apstākļi, vienādi pabalsti, jo tikai tādā veidā ES vienotā attieksme pret Vācijā nokļuvušo bēgli būs vienāda ar Latvijā nokvotēto. ES parlamentam ir steidzami jāizstrādā VIENOTA politika!

Tā nedrīkst būt, un tas ir absurds, ka cilvēks, kas bēg no kara Sīrijā (un tieši uz to “spiež” Junkers un ko), par savu mērķi uzskata nokļūšanu Vācijā, nevis DROŠĪBĀ!

+28
-11
Atbildēt

33

    zanE. > traductrice 14.09.2015. 21.38

    …Robert….ko Tu te kluksti, kā perētāja vista, atkārtojot Zīles melus…

    – “Saūda Arābija kā «nepatiesas un maldinošas» ir noraidījusi izskanējušās ziņas par savu atbildi uz Sīrijas bēglu krīzi, uzsverot, ka ir izsniegusi uzturēšanās atļaujas 100 000 cilvēku no kara izpostītās valsts.

    Trešdien ar līdzīgu paziņojumu klajā nāca arī Apvienotie Arābu Emirāti pēc tam, kad sāka parādīties jautājumi par to, kā turīgās Persijas līča valstis ir reaģējušas uz Sīrijas bēgļu krīzi.

    Saūda Arābijas oficiālā ziņu aģentūra «Saudi Press Agency» citēja Ārlietu ministrijas amatpersonu, kura norādīja, ka šī Tuvo Austrumu valsts nevēlas «izrādīties vai reklamēt sevi medijos» saistībā ar atbildi uz Sīrijas krīzi.

    «Tomēr tā uzskata par svarīgu precizēt šos centienus, atbildot uz nepatiesām un maldinošām mediju ziņām par karalisti,» norādīja amatpersona, kuras vārds netika minēts.

    Saūda Arābija ir izsniegusi uzturēšanās atļaujas 100 000 cilvēku, kuri vēlējās palikt šajā valstī, atklāja amatpersona, piebilstot, ka šis lēmums nodrošina tiesības uz bezmaksas izglītības iegūšanu, veselības aprūpi un nodarbinātību.

    Karaliste ir atbalstījusi miljoniem Sīrijas bēgļu Jordānijā, Libānā un citās valstīs, kopā piešķirot humāno palīdzību 700 miljonu ASV dolāru (620 miljoni eiro) vērtībā, paziņoja amatpersona.”

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 14.09.2015. 18.10

    ….kas traucē Latvijai nodrošināt cilvēcisku attieksmi pret bēgļiem?…rasisti un ksenofobi, kuri NA un ZZS partijnieku iedrošināti lien ārā no pakšiem, kā sliekas pēc lietus no zemes….

    +9
    -16
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 14.09.2015. 16.30

    …Traductrice….Vācija – tā IR tā drošība….

    Latvijas pilsonību ieguvušais Sīrijas zobuārsts Abdulkarims Alkadi:

    – “Jā, bet viņiem ir jāšķērso Vidusjūra, tad viņi nonāk Grieķijā, tad tālāk Serbijā, tad Ungārijā, Rumānijā. Daudzi zina, ka šajā ceļā var iet bojā, protams, daļa uzdrīkstas riskēt.

    Tiem, kas bēg uz Eiropu, ir zināmas ilūzijas, ka viņus šeit sagaidīs ar cieņu. Citādi jau viņi uz šejieni nenāktu. Viņi vienkārši meklē drošu vietu. Viņi grib strādāt, lai varētu veidot normālu dzīvi.

    Dodoties uz Eiropu, viņi izvairās palikt tādās valstīs kā Ungārija, Rumānija, Grieķija vai Itālijā, jo viņi zina, ka tur nevar atrast darbu. Viņi cenšas nokļūt Vācijā vai Zviedrijā. Tagad pat aktuālāka ir Vācija, kas ir ekonomiski ļoti attīstīta valsts. Viņiem ir skaidrs, ka tā spēs piedāvāt arī darbavietas.”

    ….drošība nav tikai nakts bez spindzošām lodēm vai uzlidojumiem….drošība ir arī vismaz kāds jumts virs galvas un darbs, lai varētu nodrošināt savu bērnu dzīvi, spēt tos izglītot…

    ….par drošību nevar nosaukt Serbijas vai Ugārijas ceļmalas krūmus, cilvēkus, kas spārda pusauga bērnus un draud nogalināt, ja nevāksies projām…par drošību nevar nosaukt arī Ungārijas bēgļu “nometnes”, kurā bēgļi sadzīti kā lopi metāla aplokos, bet maizi iemet barā pār sētu…

    …ir patīkami sēdēt pie datora ar pilnu vēderu, domu par darbdienas beigām un pirkumiem veikalā pa ceļam uz mājām un….gudri spriedelēt par mežoņiem, kas izlauzušies brīvībā, lai slaktētu pārticīgos eiropiešus…par nekauņām, kas negrib dzīvot Ungārijā zem krūma, par nepateicīgajiem, kas ceļmalā atstājuši piedāvātos ābolus…un turpināt filozofēt par drošību….

    +9
    -16
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 14.09.2015. 22.01

    ….Klusais…par citticībniekiem nezinu – esmu dzīvojusi mucā, lasu tikai vietējo propagandu, nereaģēju uz ln0 piedāvātajām baumu lapām un esmu sapratusi – patriotu melošana sabiedrībai – tā ir goda lieta…un vēl – būt lētticīgam, klausoties patriotu melos, ir izdevīgi – nestundā būs lupatiņa ar ko piesegties…. :)

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 14.09.2015. 22.09

    …Klusais…Tev nešķiet, ka par Latviju pārējā Eiropa ņirgājas tāpat, kā mēs to darījām par Grieķiju ar viņu populistiem galvgalī?…

    …ZZS ar NA to ir panākuši, patrioti mārrutkainie….

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > traductrice 14.09.2015. 20.49

    klusais

    Ļoti iespējams, ka saldais pārītis, morālie kropļi, Junkers un Dombrovskis barojas no arābu naudas.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > traductrice 14.09.2015. 23.06

    klusais

    Šļesera, Magones, Savicka un Loginova apteksne atkal nosmirdēja?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 14.09.2015. 19.21

    …Traductrice raksta: – “[…] kam kūmi ir domāti vien, lai padirstu pa ceļam uz Vāciju!”

    ————————–

    ….Tev deģenerālis rostiņš nav asinsradinieks?…

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    aivarsk > traductrice 14.09.2015. 17.01

    Tradutrīce, nu noteiks ES kopēju pabalstu – piem. 800 eur, ko tas dos mūsu pensionāram?

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 14.09.2015. 17.09

    nu noteiks ES kopēju pabalstu – piem. 800 eur,

    aivar, par ES kopējo pabalstu var vienoties tikai kopīgi. No 28 ES valstīm tikai Vācija un vēl dažas valstis var lepoties ar dāsnumu. Pārējās savas naudiņas skaitīt prot. Turklāt, par pabalstu pārskatīšanu runā arī labklājīgā Dānija. Tāpēc nekādi 800 nebūs. Un arī 400 nē.

    Bet ne par to ir stāsts. Stāsts ir par to, ka bēgli nedrīkst diskriminēt :) Ja jau lūdz ES žēlastību, tad lai tā ir vienāda visiem, nevis tikai tiem, kas ar masu izlauzušies cauri robežai.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 21.01

    NYT – arī Krievija neliekas reāla , jo jau tā smok nost no naudas trūkuma … Katrā gadījumā izskatās ,ka kādam ir interesanti izslēgt Eiropu no spēles …

    P.S. Man pieminēšanas vērts liekas tas ,ka no sankcijām pret Krieviju visvairāk cieš Eiropa , kamēr ASV eksports pieaug …

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 20.18

    NYT – bet varbūt tā ir cita naftas nauda ?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > traductrice 15.09.2015. 08.42

    NYT. Jāsecin, ka Jums ar mīļoto sieviņu pilnīgi greizs skats uz notiekošo:):):)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 15.09.2015. 08.28

    Charlie – guļot gultā pie TV kaut kādas smakas sajuti ? Meklē vainīgo ? :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 22.09

    Tiem ,kas uztver humoru … no TVNET :) dienas anekdote … – Pēterītis spēja izturēt Zanīti tikai divas “Viņas melo labāk” sezonas.

    P.S. Nav mans izdomājums , varat pārbaudīt tvnet.lv :) :) :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 14.09.2015. 18.58

    ZanE “kas traucē Latvijai nodrošināt cilvēcisku attieksmi pret bēgļiem?”

    Vai cilvēciskumu mēs mēram pabalsta apmērā? Vai ne tāpēc mūsu cilvēciskums nav līdzvērtīgs Vācijas cilvēciskumam, bēgļuprāt?

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 20.44

    Kā būtu ar Sauda Arābiju … kapēc nepacensties musulmanizēt Eiropu ? Tas protams tāds sapnis …

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 20.51

    Charlie – migrants Somijā pamodies ? :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 22.03

    zane – nekas jauns :) ticu pilnībā :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > traductrice 14.09.2015. 21.18

    Saudi Arābija ir reāls variants. Saudi Arābija ir uzņēmusi 0 bēgļus, tai pat laikā paziņojusi, ka ir gatava sponsorēt 200 mošeju būvi Vācijā. Un musulmaņu lielvarām tas vienmēr ir bijis slapjais sapnis iegūt ietekmi Eiropā.

    Bija nesen arī viens rakstiņš, ka musulmaņu valstis atbalsta šo migrāciju, lai ilgtermiņā (pāris desmitgadēs) iegūtu elektorātu, kas var piedalīties Eiropas valstu parlamentu vēlēšanās. Tad Eiropas lielvalstu parlamentos katrā būs pa kādam tādam musulmaņu “saskaņas centram”,

    Krievi, protams, atbalsta to visu (ja jau reiz tas viss notiek), lai būtu haoss Eiropā, bet diez vai ir spējīgi nosponsorēt miljons un vairāk migrantu pārvietošanu.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 14.09.2015. 17.03

    ZanE, tu manipulē ne sliktāk par Kiseļovu :)

    es pilnīgi piekrītu, ka ungārijas krūmi ir gana nepievilcīga vieta personai, kam kūmi ir domāti vien, lai padirstu pa ceļam uz Vāciju! Protams, Vācija, Vācija un vēlreiz Vācija!

    Pag, bet ko tad tie bēgļi domā par Latviju (ja vispār spēj izrunāt tās nosaukumu)? Pamēģini pafilozofēt par šo tēmu.

    Un vispār, ja jau, citēju, “Vācija – tā IR tā drošība….”, tad kas, tavuprāt, ir darāms pārējām 27 ES valstīm? Tu taču jau pirmajā teikumā visu esi pateikusi.

    +12
    -9
    Atbildēt

    0

    NYT > traductrice 14.09.2015. 20.56

    >Klusais

    Tas man neliekas ticami. Saūda Arābijai nav vajadzības Eiropu islamizēt, savus mērķus tie var sasniegt bez liekiem sarežģījumiem. Ko viņi no tā iegūtu?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 21.53

    Austras koks – zanei ir viena ļoti jauka īpašība … ticēt rakstītajam :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    NYT > traductrice 14.09.2015. 20.39

    >Klusais

    Kura tā būtu? Atvainojiet, es tā uzreiz nespēju saskatīt saistību, kura naftas lielvalsts būtu ieinteresēta nestabilitātes radīšanā Eiropā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 21.43

    zane – vai musulmaņiem melot citticībniekiem ir grēks ? :)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 22.13

    zane – ja godīgi , tad nešķiet … manuprāt mēs te paši sev beram pelnus uz galvas … un vispār izskatās ,ka fiasko cieš strausa politika … un kodējs Junkers tai skaitā ( gluži kā Ķīlis :) )

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    usne > traductrice 14.09.2015. 21.52

    Sakuma cilvecigu dzivi nodrosiniet SAVAS valsts cilvekiem, kas ir stradajusi un so valsti uzturejusi pie dzivibas.

    Mani parnem sausmas, kad dzirdu no tadam zanem, ka kriminogena situacija tacu nemainisies !zane, jus vispar muca dzivojat un tiesam neko, iznemot latviesu medijus, nelasiet ? Un prognozet notikumu attistibu jus ari nespejat ? Pie tadu masu piepluduma jus ne par vienu no savam meitam un sievam nevaresiet but drosi, jus vinu aizsardzibu garantejat ?!

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 14.09.2015. 16.09

    Šo punktu arī izmanto bēgļi.

    Bēgļa statuss ir ietverts starptautiskās tiesībās, ne tikai Vācijas konstitūcijā, taču tas netraucē bēgļiem doties taisnā virzienā tieši uz Vāciju, nevis uz tuvāko drošo valsti.

    Tikko kā Vācijas kkāds politikānis izteicās, ka Vācijā ieradīšoties 1 mlj. Ar pilnu pārliecību varu prognozēt, ka pēc šāda izteikuma miljons ieradīsies nevis tuvākajā laikā, bet gan VIStuvākajā laikā. Vēlreiz atkārtoju, ka vācieši šo procesu eskalē ar saviem solījumiem un gatavību uzņemt vairāk un vēl vairāk. Bet “solidaritāte” jāizrāda visām pārējām valstīm.

    +14
    -9
    Atbildēt

    0

    Raicha > traductrice 14.09.2015. 22.14

    zanE

    Atšķirībā no Grieķijas gadījuma par Latviju tagad neņirgājas. No šī fakta zilonis ir izpūsts tikai pie mums:)

    Nepārvērtēsim ES nomales nozīmīgumu.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > traductrice 14.09.2015. 21.48

    Zane, nezinu, ko Zīle teica, bet par 200 mošejām bija pašu vācu publikācija. Tepat IRā pie viena raksta komentāros tika arī links ielikts.

    Un par 0 uzņemto arī buja kaut kāda starptautiska publikācija.

    Ja Turcija ir pāris miljonus uzņēmusi, tad jau Saudi bija spējīga uzņemt visus pārējos. Par smieklīgiem 100 000 izdomāja tagad paziņot, lai seju nezaudētu.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 14.09.2015. 19.49

    Jautājums par kuru skaļi nerunā … kas finansē bēgļus ? Ja ticēt izcenojumiem , tad tā nav maza cena tā reģiona ļaudīm…

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    NYT > traductrice 14.09.2015. 20.14

    >Klusais

    Saprātīgs jautājums. Kāpēc tam neviens nepievērš uzmanību ir nesaprotami. Tūlīt rodas otrs jautājums, kāpēc finansētāji tik devīgi kļuvuši šovasar. Man tas izskatās pēc apzinātas rīcības, lai novērstu uzmanību no citiem globāliem jautājumiem. Varbūt kļūdos, bet Putinam ir gan iespējas, gan līdzekļi, lai sašūpotu Eiropu un novērstu uzmanību no Krievijas darbības Sīrijā.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > traductrice 14.09.2015. 15.24

    Šībrīža Vācijas konstitūcijas 16. pants noska, ka politisku iemeslu dēļ vajātiem ir patvēruma tiesības. Šo punktu arī izmanto bēgļi.

    Kas attiecas uz pašiem vāciešiem, droši vien, ka ir dažādi un pretēji viedokļi, bet cik es esmu runājis ar saviem darba biedriem, tad viņi vismaz šobrīd vēl uz notiekošo skatās pavisam mierīgi. Saka – vāciešu ģimenēs bērni nedzimst, būs cilvēki, kuri strādā :) Sava nozīme šādai vienaldzībai par bēgļu ieplūšanu valstī ir arī vāciešu pašapziņai. Viņi, atšķirībā no latviešiem, nespēj iedomāties situāciju, ka viņiem Vācijā pēkšņi varētu nepietikt ar vācu valodu :)

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

Austras koks 14.09.2015. 15.48

Nu gandrīz vai vemt gribās no tā politkorektuma. No sava kara viņi ir drošībā blakus valstīs bēgļu nometnēs. EIROPĀ ATRASTIES NAV PAMATA NEVIENAM AFRIKĀNIM VAI AZIĀTAM, neatkarīgi vai tas pasaules klaidonis labumu meklētājs, vai patiess kara bēglis. Punkts. Patiesam kara bēglim pat nav iemesla atrasties Eiropā.

Tādēļ VISUS viņus atpakaļ uz vietu, kuru paši nosaukuši kā vietu, kur bijuši pēc savas valsts atstāšanas. VISUS.

Un viedoklim taisnība – tur vairāk kā 90%, kas ierodas, ir vīrieši spēka gados. Kur viņi liks savu seksuālo enerģiju, īpaši, ja visas uzņēmējvalstu pilsones viņi uzskata par maukām? Beidzam būt pilitkorekti un utopisti – VIŅUS PĀRAUDZINĀT NEVAR, visu šo te musulmaņu ierašanās ir milzīgs drauds Eiropā izveidojušamies dzīvesveidam. Atkal nebūs politkorekti, bet salīdzinot ar Eiropas dzīvesveidu, visi viņi ir mežoņi.

+18
-11
Atbildēt

16

    zanE. > Austras koks 14.09.2015. 16.34

    …Dzeri…Tu tikai tagad to pamanīji?…rasists Austras koks ilgi turējās, lai nomestu masu, bet NAscistu politiķu iedrošināts – sajuties varens, lai izlemtu – kurš dzīvos, kurš mirs…

    +9
    -17
    Atbildēt

    0

    Krotow > Austras koks 14.09.2015. 20.01

    Tam es piekrītu, taču kādēļ tā jākliedz? Vēl CapsLock salūzīs.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Krotow > Austras koks 14.09.2015. 21.19

    Pasaki to vēl dzīvajiem vecajiem ārzemju latviešiem, kuri, kad kļuva skaidrs, ka vācu armija un leģionāri Latvijā iebrūkošo sovoku ordu vairs nevar noturēt, bēga no drošas bojāejas uz rietumiem un viņu pēcnācējiem. Pēc tam pastāsti, ko viņi atbildēja.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Austras koks 14.09.2015. 16.27

    “EIROPĀ ATRASTIES NAV PAMATA NEVIENAM AFRIKĀNIM VAI AZIĀTAM”, un tālāk “visi viņi ir mežoņi…” – tu to visu nopietni, tas taču vistīrākais rasisms, pašam nešķiet?

    Ja cilvēki tiešām bēg no nāves, tiem nav jādod patvērums?

    Tā ir visas NA pozīcija un savdabīga humānisma izpratne, vai tikai tava, kurā gadsimtā un kādā pasaules daļā jūs mentāli atrodaties?

    +13
    -15
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 14.09.2015. 23.24

    ——-

    Būtu labi, ja iznāktu tikai “čiks”, nevis kāds “Je suis Charlie”

    http://www.guns.com/wp-content/uploads/2013/08/kalashnikov-brand.jpg

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 14.09.2015. 16.42

    Zane: – sajuties varens, lai izlemtu – kurš dzīvos, kurš mirs…

    ——————-

    Es netaisos lemt, kuram dzīvot, kuram mirt. Es paužu uzskatu, ka katram ir jādzīvo savā zemē un par savu labklājību un kārtību jācīnās savā zemē, arī tad, ja tas prasa ņemt rokās ieročus, it īpaši, ja visās tajās valstīs, no kurām nāk bēgļi, karš ir iekšējs, pilsoņu.

    +11
    -11
    Atbildēt

    0

    Krotow > Austras koks 14.09.2015. 17.05

    – EIROPĀ ATRASTIES NAV PAMATA NEVIENAM AFRIKĀNIM VAI AZIĀTAM

    Cilvēk, naids pret visu citādo tev ir aizmiglojis prātu. Un kā būs ar tūristiem un biznesa pārstāvjiem? Āfrikā un vēl jo vairāk, Āzijā, dzīvo ne tikai neizglītoti nabagi.

    Biju iedomājies nākamajās Saeimas vēlēšanās balsot par NA, tomēr no tā atturēšos.

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 14.09.2015. 20.34

    Kā savādāk lai izceļ uzsvarus tekstā? [b]bold[/b] un [i]italic[/i] šeit nestrādā.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 14.09.2015. 21.45

    Krotow, jūs to man? Bet es jau tieši šo gadījumu minēju – ka okupē sveša dzīvnieciska mentalitāte, un redzams, ka cīņa bezjēdzīga (jo karš beidzas un okupācija paliek), ka tas varētu būt vienīgais iemesls, kad bēgt.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 14.09.2015. 16.39

    dzeris: Ja cilvēki tiešām bēg no nāves, tiem nav jādod patvērums?

    ————

    Ja viņi bēg no nāves, no tās viņi aizbēg blakus zemēs. Ko viņi meklē Eiropā? Nav viņiem pamata būt Eiropā. Ja viņi ir tikuši līdz Eiropai, tad viņi neatkarīgi no tā vai bēg vai nebēg no nāves, šeit ir ieradušies labklājības meklējumos. Nodrošināt bēgļiem labklājību un noteiktu dzīveslīmeni nevienam nav pienākuma. Tātad, visys, kas Eiropā, automātisku var uzskatīt par labākas dzīves meklētājiem un vest atpakaļ uz Turciju, Lībiju utt.

    +13
    -10
    Atbildēt

    0

    serioussam909 > Austras koks 14.09.2015. 17.55

    Ja manā zemē sākas idiotisks pilsoņu karš ir pilnīgi normāli nepieslieties nevienai pusei, bet bēgt prom.

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 14.09.2015. 18.14

    Kara gadījumā (arī pilsoņu) bēgt no savas zemes manā skatījumā nav normāli nevienā gadījumā. Ja pilsoņu karā neviena puse neatbilst uzskatiem, tad jāveido sava puse. Vienīgais iemesls pamest savu zemi varbūt būtu tad, ja karš tiek izbeigts un tā rezultātā zeme paliek svešas valsts ar dzīvniecisku mentalitāti okupācijā (kā WWII gadījumā Krievija okupēja Latviju, piemēram). Bet lai nu tas paliek kā mans viedoklis.

    Bet ja tomēr bēg, tad tāds, kas ir patiess kara bēglis, bēg uz drošu vietu blakus, nevis pa puspasauli meklējot, kur labāks pabalsts. Tātad atkal nonākam pie tā, ka šitiem musulmaņu “bēgļiem” Eiropā darīt nav ko.

    +13
    -10
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 14.09.2015. 16.34

    dzeris: Tā ir visas NA pozīcija un savdabīga humānisma izpratne, vai tikai tava

    —————

    Kāds sakars ar NA viedokli? Es tādu paust nevaru, neesmu NA biedrs.

    +13
    -9
    Atbildēt

    0

    Raicha > Austras koks 14.09.2015. 21.53

    krotow

    Latvieši 44.-45. nebēga nekavējoties pāri puspasaulei. Bēga tikai tik tālu, lai tiešām būtu drošībā. Kā vēlāk, jau pēc gadiem izvērsās viņu likteņi (kad Latvijā uz ilgu palikšanu atgriezās Staļinistu vara, kura visus emigrantus pie atgriešanās būtu uzvilkusi uz kāķa), tas jau ir tomēr cits stāsts.

    Latvieši (ar retiem izņēmumiem, protams) nebēga uz svešas ticības valstīm, mācījās valodu un vairums ļoti smagi strādāja.

    P.s. Šodien Statoilā no LV reģ. auto grausta izkāpa 2 aziātiska izskata jaunekļi, salēja degvielu un apmaksāja, pie kases komunicējot ĻOTI LAUZĪTĀ KRIEVU (!) valodā…

    Nizskatījās pēc PSRS laiku imigrantiem – pārāk jau tizla bija krievu valoda.

    Par ko tas viss – nu neko mēs viņiem nepiespiedīsim, ne strādāt, ne latv. val. mācīties. Čiks tur būs, nelolojiet ilūzijas.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 14.09.2015. 17.24

    Krotow: Cilvēk, naids pret visu citādo tev ir aizmiglojis prātu. Un kā būs ar tūristiem un biznesa pārstāvjiem?

    ________

    Mēs te nerunājam par tūristiem un biznesmeņiem. Tie ierodas uz laiku – atbrauc un aizbrauc. Mēs te runājam par tādiem, kas sevi uzdod par bēgļiem un ierodas ar domu uz palikšanu.

    Man nav naids pret citādo. Man ir naids, ja tie citādie to citādo nes uz manām mājām un vēl visādi vietējie mēģina man iestāstīt, ka man tas citādais ir jāpieņem.

    Katrs savās mājās (savā zeme) lai ir tik citāds cik grib, un tāpēc arī ir tūrisms, ka cits brauc pie cita apskatīt tā cita citādumu. Bet šeit Latvijā man nevajag ne krievu, ne ķīniešu, ne musulmaņu citādumu. Ja nu kāds tiešām šeit grib dzīvot, tad lai pieņem vietējo dzīvesveidu. Bet ja grib savu citādumu, tad lai brauc uz savu zemi.

    Man savā mājā pret svešām kultūrām un svešām mentalitātēm nav jāizturas ar toleranci. Man ar toleranci un cieņu pet tām ir jāizturas, kad es aizbraucu pie viņiem ciemos. Un tāpat viņiem – kad viņi atbrauc šeit -ir jāizturas ar toleranci pret manu kultūru un mentalitāti un ar savu nav jāuzbāžas.

    +16
    -9
    Atbildēt

    0

    nomale > Austras koks 14.09.2015. 17.10

    Austras koks. …Ja viņi ir tikuši līdz Eiropai, tad viņi neatkarīgi no tā vai bēg vai nebēg no nāves, šeit ir ieradušies labklājības meklējumos…

    ————————————–

    Njā, patiesi! Vai viņiem no Sīrijas robežas līdz Vācijai kāds ar nazi pakaļ dzenas? Pa ilgiem laikiem varu piekrist Austras koks. Tie kas pāriet pāri Sīrijas-Turcijas robežai ir kara bēgļi, līdz ko viņi dodas tālāk tā uzreiz kļūst par ekonomiskajiem! Ja nu vienīgi pašā Turcijā apstākļi ir dzīvībai bīstami.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu