Kamerons apakšnamā cieš sakāvi ar ES referendumu saistītā jautājumā • IR.lv

Kamerons apakšnamā cieš sakāvi ar ES referendumu saistītā jautājumā

30
Deivids Kamerons. Foto: EPA/LETA

Balsojums atspoguļo arvien lielākas grūtības Kameronam savaldīt eiroskeptiķus paša vadīto toriju rindās

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pirmdien parlamenta apakšnamā cietis sakāvi balsojumā par viņa izsludināto referendumu par Apvienotās Karalistes turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES), ziņo LETA/AFP.

Lai gan balsojums bija par tīri procesuālu jautājumu, tas atspoguļo arvien lielākas grūtības Kameronam savaldīt eiroskeptiķus paša vadīto toriju rindās.

Šī bija Kamerona pirmā sakāve parlamenta apakšnamā kopš maijā notikušajām vēlēšanām, kurās konservatīvie izcīnīja absolūtu vairākumu.

Valdība vēlējās mīkstināt tradicionālās tā dēvētās “priekškara” (purdah) normas, kas liedz ministriem un civildienesta ierēdņiem pēdējos mēnešos pirms vēlēšanām vai kādas citas nobalsošanas ar vārdiem vai rīcību paust atbalstu kādai no politiskajām programmām, kas varētu ietekmēt balsojuma iznākumu.

Taču valdības ieceri atbalstīja tikai 285 deputāti, kamēr 312 balsoja pret.

Eiroskeptiķi konservatīvo rindās šajā balsojumā pieslējās opozīcijā esošajiem leiboristiem un Skotu nacionālajai partijai (SNP).

Kamerons paudis apņēmību pirms referenduma panākt sarunās ar Briseli un pārējo ES dalībvalstu līderiem Lielbritānijas dalības nosacījumu maiņu, kas ļautu viņam tautas nobalsošanā atbalstīt valsts palikšanu blokā.

Taču toriju eiroskeptiskā spārna pārstāvju vidū pieaug aizdomas, ka premjers pirms referenduma tiecas panākt vienīgi kosmētiskas izmaiņas attiecībās ar ES, nevis tās kardinālās reformas, kuras viņš apsolījis.

Ar pirmdienas balsojumu noslēdzās referenduma likumprojekta izskatīšana apakšnamā, un tagad tas tiks nodots apspriešanai Lordu palātā.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu