VIDEO: Ukrainā ievainotie un mirušais protestos pret valsts decentralizāciju • IR.lv

VIDEO: Ukrainā ievainotie un mirušais protestos pret valsts decentralizāciju

41
Pie Ukrainas parlamenta notiek sadursme starp milicijas, Nacionālās gvardes karavīriem un Austrumukrainas pilnvaru paplašināšanas pretiniekiem. Foto: EPA/LETA

Ukrainas parlaments pirmajā lasījumā pieņem Konstitūcijas labojumus, kas paredz Austrumukrainas rajoniem lielākas pilnvaras

Sadursmēs pie Ukrainas Augstākās Radas Kijevā pirmdien starp demonstrantiem, kas protestē pret Konstitūcijas grozījumiem par varas decentralizāciju, un drošības spēkiem ievainoti vismaz 100 kārtības sargi. Viens no ievainotajiem ir miris, paziņojis Kijevas mērs Vitālijs Kļičko.

Mirušais ir 25 gadus vecs Hersonas iedzīvotājs, kurš Nacionālajā gvardē bija iesaukts pavasarī. Viņš miris no lodes ievainojuma sirdī, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Demonstrantu un Nacionālās gvardes karavīru sadursmes notika pēc tam, ka Ukrainas parlaments pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu par valsts Konstitūcijas izmaiņām, kas paredz varas decentralizāciju. Konstitūcijas labojumi paredz, ka „dažos Luhanskas un Doņeckas rajonos vietējās varas īstenošana tiek noteikta ar īpašu likumu”.

Nacionālās gvardes preses dienests ziņo, ka ievainojumus guvuši aptuveni 50 karavīri, no kuriem četri ir smagā stāvoklī. Starp cietušajiem ir arī karavīri, kuri piedalās pretterorisma operācijā pret Ukrainas austrumos esošajām Krievijas apbruņotajām kaujinieku bandām. Savukārt Iekšlietu ministrija vēsta, ka sadursmēs cietuši arī vairāk nekā desmit miliči.

Protestētāji, kuru skaits pie Augstākās Radas sasniedza aptuveni 3000, miličus un Nacionālās gvardes karavīrus sākotnēji apmētāja ar dūmu svecēm, petardēm un Molotova kokteiļiem, bet pēc tam kārtības sargu virzienā kāds raidīja arī kaujas granātu.

Granātu uz Nacionālās gvardes karavīriem kāds metis no Mariinskas parka puses. Video, ko uzņēmis „Ukrainskaja pravda” korespondents no parlamenta puses, fiksēts sprādziens. Granāta nokrita tieši pie kājām vienam no karavīriem, kas stāvēja ar ugunsdzēšamo aparātu. Pēc sprādziena uzsprādzis arī ugunsdzēšamais aparāts, ziņo „Ukrainskaja pravda”.

Aizturēti vairāk nekā 30 cilvēki, tai skaitā arī vīrietis, kurš meta kaujas granātu.

Parlamentāriešu vidū domstarpības par Austrumukrainas pārvaldi

Tikmēr Ukrainas parlamentāriešu vidū arī briest domstarpības par Konstitūcijas labojumiem, kas paredz faktiski citu pārvaldi problemātiskajos Austrumukrainas apgabalos.

Tā partijas „Samopomič” parlamenta frakcija no sava vidus izslēgusi piecus deputātus, kuri pirmajā lasījumā atbalstīja Konstitūcijas grozījumus. Par to „Facebook” lapā paziņoja frakcijas deputāte Viktorija Voiņicka.

Pirmdien pieņemtos Konstitūcijas grozījumus pirmajā lasījumā atbalstīja 265 Ukrainas parlamentārieši. Pret bija daļa „Samopomič” frakcijas, Oļega Ļaško vadītā partija un partija „Batkivščina”.

Pirms balsojuma parlamentā daļa deputātu, tai skaitā Radikālā partija, bloķēja tribīni un dauzīja pa galdiem ar tukšām plastmasas pudelēm, saucot „Gaņba! (banda)” un ieslēdzot sirēnu. Frakcijas vadītājs Jurijs Šuhevičs paziņoja, ka Eiropa šajā jautājumā nodod Ukrainu kā pirms Otrā pasaules kara to izdarīja ar Čehoslovākiju.

Arī partijas „Samopomič” frakcijas vadītājs Oļegs Berezjuks paziņoja, ka runa ir par „Ukrainas nodevību”. Konstitūcijas izmaiņu pretinieki pastāvēja, ka tas dos visplašākās tiesības Krievijas okupētajiem Donbasa rajoniem.

Savukārt partijas „Batkivšķina” līdere Jūlija Timošenko paziņoja, ka neatbalsta likumgrozījumus, jo tas nebūs ceļš uz mieru Ukrainas austrumos un tiek darīts Krievijas interesēs.

Izmaiņu pieņemšanu centās panākt parlamenta priekšsēdētājs Vladimirs Groismans. Viņš apgalvoja, ka Donbasam nebūs nekādu īpašu pilnvaru, bet vietējās kopienas varēs labāk izmantot savus resursus.

Konstitūcijas izmaiņas atbalstošās frakcijas „Opozīcijas bloks” vadītājs Jurijs Boiko paziņoja, ka izmaiņas dos iespēju noregulēt situāciju Austrumukrainā.

 

Komentāri (41)

StopPutinRegime 31.08.2015. 16.00

Kas ieinteresēts vardarbīgos protestos un granātu pielietošanā, lai Kijevā lītu asinis? Tieši tā! putina režīma organizēts false flag pret Ukrainu.

+14
-1
Atbildēt

1

aivarsk 31.08.2015. 16.34

Destabilizācija Ukrainā, protams, ir izdevīga pļutkinam, tāpat, kā Kijevas piekāpšanās un reģiona decentralizācija.

+11
-1
Atbildēt

1

Charlie Hebdo 31.08.2015. 17.49

Nav pieļaujams fašistisko izdzimteņu anklāvs Austrumukrainā, tad ja labāk, lai Donbabve un Luganda atdalās uz laiku.

+10
-1
Atbildēt

1

    aivarsk > Charlie Hebdo 31.08.2015. 19.03

    Tas būtu labāk, bet nav jau mehānisma, kā Rada vai jebkurš var legāli atteikties no savas valsts daļas, ja vien tā nav Latvija un Abrene.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu