Ziemeļkorejas armijā izsludina kaujas gatavību • IR.lv

Ziemeļkorejas armijā izsludina kaujas gatavību

32
Dienvidkorejas kareivis uzstāda barjeru pie militārā kontrolpunkta uz ceļa, kas ved uz Ziemeļkoreju. Foto: AFP-LETA

Lūdz ANO Drošības padomi apspriest ASV-Dienvidkorejas manevrus

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns piektdienas rītā izsludinājis kaujas gatavību savas valsts armijā. Lēmums pieņemts, reaģējot uz saspīlējuma pieaugumu attiecībās ar Dienvidkoreju, vēsta aģentūras LETA-AFP. Vienlaikus Ziemeļkoreja lūgusi ANO Drošības padomi sarīkot ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu ASV un Dienvidkorejas kopējās militārās mācības, paziņojusi Ziemeļkorejas misija ANO.

Ziemeļkorejas televīzija ziņo, ka Korejas Darba partijas Centrālās kara komitejas sēdē armijai dots rīkojums būt gatavai uzbrukumam kaimiņvalstij, bet visā frontes līnijā ir jānosaka “puskara stāvoklis”. Savukārt Dienvidkorejas militārpersonas nodēvētas par bandītiem, kas īsteno nopietnas militārās provokācijas.

Oficiālā Seula jau izsludināja augstākā līmeņa trauksmi pēc tam, kad Ziemeļkorejas armija ceturtdien izteica ultimātu 48 stundu laikā izslēgt skaļruņus, kas pāri robežai raida propagandu. Saspīlējums abu valstu attiecībās saasinājās augusta sākumā, kad mīnas sprādzienā uz robežas tika ievainoti divi Dienvidkorejas karavīri. Ceturtdien Ziemeļkorejas armija raidīja raķeti uz kaimiņvalsti, bet Seula atbildēja ar artilērijas uguni.

Ziemeļkorejas vēstnieks lūgumu ANO izteicis trešdien nosūtītā vēstulē ANO Drošības padomei – dienu pirms Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja apšaudīja viena otru pāri robežai. Ziemeļkoreja regulāri prasa padomi apspriest ikgadējos manevrus “Ulchi Freedom”, kas šogad sākās 17.augustā un ilgs līdz 28.augustam.

Ikgadējās mācības lielākoties ir datorsimulācija, tomēr tajās piedalās 50 000 Dienvidkorejas un 3000 ASV karavīru. Mācībās tiek izspēlēts Ziemeļkorejas iebrukums, un Seula un Vašingtona uzstāj, ka tām ir tīri aizsardzības raksturs. Savukārt Phenjana uzskata, ka mācības ir provokācija, un draudējusi ar militāru pretreakciju, ja manevri notiks.

Kima vadītā Centrālā militārā komisija ceturtdienas vakarā ārkārtas sanāksmē apstiprināja ultimātu un ratificēja plānus “atbildes triecienam un pretuzbrukumam visā frontes garumā”. Kā vēsta oficiālā ziņu aģentūra KCNA, Kims pavēlējis piefrontes apvienotajām Korejas tautas armijas vienībām no piektdienas plkst.17 (plkst.11.30 pēc Latvijas laika) “būt karastāvoklī”.

Dienvidkorejas štābu priekšnieku komiteja uz to atbildēja ar tiešu vēstījumu Korejas tautas armijai, aicinot to atturēties no jebkādas “bezatbildīgas rīcības” un brīdinot, ka stingri reaģēs uz jebkādām tālākam provokācijām.

Pēdējo nedēļu laikā atkal pieaudzis saspīlējums starp abām valstīm. Augusta sākumā mīnas sprādzienā uz robežas ievainojumus guva divi Dienvidkorejas karavīri, un Seula šajā incidentā vainoja Phenjanu. Pēc tam Dienvidkoreja pirmo reizi pēdējo 11 gadu laikā atsāka propagandas atskaņošanu līdzās robežai uzstādītajos skaļruņos, uz ko ar līdzīgu soli atbildēja Ziemeļkoreja.

Komentāri (32)

lno 21.08.2015. 16.43

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu