Pelnītāju topa augšgalā pirmo reizi tik jauns uzņēmējs • IR.lv

Pelnītāju topa augšgalā pirmo reizi tik jauns uzņēmējs

10
Ilustratīvs foto: Raitis Plauks, F64

22 gadus vecais Mārcis Martinsons no troņa gāzis «ABLV Bank» īpašniekus

Pagājušā gada Latvijas 100 pelnītāju saraksta pirmajā vietā ierindojies vairāku uzņēmumu īpašnieks Mārcis Martinsons, aiz sevis atstājot iepriekšējo gadu lielākos pelnītājus AS “ABLV Bank” īpašniekus Oļegu Fiļu un Ernestu Berni, liecina žurnālista Lato Lapsas, SIA “Lursoft” un žurnāla “Kapitāls” pētījums.

“Lursoft IT” valdes locekle Daiga Kiopa informēja, ka iepriekšējo gadu pelnītāju topa līderus šogad apsteigt ir izdevies 22 gadus vecajam Martinsonam, kurš ir ierindojies saraksta pirmajā vietā, vēsta aģentūra LETA.

“Saraksta veidošanas vēsturē tas ir nebijis gadījums, kad gados tik jauns uzņēmējs ieņem topa pirmo vietu. Vienlaikus gan ir jāteic, ka šis sasniegums ir gūts, pateicoties turīgajam tēvam Mārim Martinsonam, un jaunā uzņēmēja tiešs nopelns SIA “BE projekts”, SIA “MM investīcijas”, SIA “Profs Real Estate” pērnajos labajos finanšu rezultātos, visticamāk, varētu būt minimāls. Taču secinājumi, kas ir balstīti uz publiski ticamiem datiem un dokumentiem, atspoguļo tieši šādu ainu – kopējais peļņas apjoms Mārcim Martinsonam piederošajos uzņēmumos 2014.gadā pārsniedza 30 miljonus eiro,” atzina Kiopa.

Kopš 2012.gada oktobra 1993.gadā dzimušais Mārcis Martinsons ir 100% kapitāldaļu īpašnieks uzņēmumā SIA “MM investīcijas”, kas savukārt ir 100% vai daļējs īpašnieks kopumā 16 uzņēmumiem – “Moduls-Rīga”, “GRIF 23”, “MMA Invest”, “Palladium Rīga”, “Extron Investments”, “BE Projekts”, “viensviens.lv”, “Agelluss rosae”, “Dzintara rezidence”, “Priežceļi”, “LENVEST”, “MM investīciju risinājumi”, “Moduls Interjers”, “MN Invest”, “AN Projekts” un “GRIF 29”, liecina “Firmas.lv” informācija.

Iepriekš “MM investīcijas” 100% īpašnieks bija Mārča Martinsona tēvs Māris Martinsons. Kopš 2014.gada septembra Mārcis Martinsons ir 70% kapitāldaļu īpašnieks SIA “Profs Real Estate”. Kopš 2012.gada marta Mārča Martinsona tiešā īpašumā ir 50% kapitāldaļu SIA “BE Projekts”.

Jau ziņots, ka 2014.gada septembrī par finanšu noziegumiem aizdomās turētais uzņēmējs Māris Martinsons ir pametis būvfirmas “Moduls-Rīga” valdes priekšsēdētāja amatu. Savukārt 2015.gada jūlijā saistībā ar sākto izmeklēšanu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu Māris Martinsons nolēma atkāpties no būvniecības uzņēmuma SIA “Moduls Rīga” padomes priekšsēdētāja vietnieka amata.

Pelnītāju saraksta veidotāji norāda, ka tālākais pelnītāju saraksts šajā gadā gan nenes tik lielus pārsteigumus. Saraksta otro vietu ieņem “ABLV Bank” īpašnieks Fiļs ar nopelnītiem 27 434 000 eiro, bet trešajā otrs bankas īpašnieks Bernis ar nopelnītiem 26 859 000 eiro. Saraksta lielākie pelnītāji pērn kopumā ir nopelnījuši vairāk nekā 301,8 miljonus eiro, t. sk. desmit lielāko pelnītāju peļņa pārsniedz 164,5 miljonus eiro.

“ABLV Bank” īpašnieki ir arī pērn lielāko dividenžu saņēmēji – Fiļs dividendēs saņēmis 18 662 000 eiro, bet Bernis – 18 271 000 eiro. Savukārt trešais lielāko dividenžu saņēmējs ir AS “Rietumu banka” lielākais īpašnieks Leonīds Esterkins ar 8 859 000 eiro.

Kiopa norādīja, ka tradicionāli veiksmīgo un pelnošāko nozaru vidū ir farmācija, būvniecība un darbības ar nekustamo īpašumu, viesnīcu un azartspēļu bizness, kravu pārvadājumi. Liela daļa uzņēmēju, diversificējot riskus, pelnītāju topā arī šogad ir iekļuvuši holdingkompāniju darbības rezultātā.

Tāpat kā iepriekš, arī šoreiz sarakstā galvenokārt ir iekļuvuši stiprā dzimuma pārstāvji, ko apliecina statistika – no visiem megapelnītājiem 18% ir sievietes, tiesa, pērn viņu skaits bija mazāks – 12%. Vērtējot topa lielāko pelnītāju vecumu, redzams, ka šoreiz vīriešu vidējais vecums ir 51 gads, bet sieviešu – 46 gadi.

Savukārt 2014.gadā lielākie zaudējumi bijuši Ventspils koka logu un durvju ražotāja SIA “Arbo” īpašniecei Evai Martinsonei, kura pagājušā gada lielāko zaudētāju saraksta galvgalī iekļuvusi ar 10,91 miljonu lieliem zaudējumiem. Pētījuma autori norāda, ka zaudējumus Martinsonei nesusi “Arbo”, kas, kā liecina SIA “Firmas.lv” informācija, pagājušo gadu noslēdza ar 12 011 460 eiro zaudējumiem. Tiesa, pagājušā gada februārī tika pasludināts “Arbo” maksātnespējas process.

Pagājušā gada lielāko zaudējumu otrajā vietā ierindojies nekustamo īpašumu kompānijas SIA “ARDC” īpašnieks Sergejs Jermakovs ar 4 851 864 eiro zaudējumiem, bet trešajā vietā ir kokapstrādes uzņēmuma SIA “Tezei-S” īpašniece Marina Zenkina ar 4 429 616 eiro, kura iepriekšējos gados iekļuva arī Latvijas miljonāru sarakstā.

Zaudētāju saraksta ceturtajā vietā ir SIA “Ekobūvniecība” īpašnieks Jevgenijs Vasiļjevs ar 3 949 372 eiro, bet piektajā – metālapstrādes un tirdzniecības uzņēmuma SIA “Aluminium Production” īpašnieks Aleksejs Gailišs ar 3 551 870 eiro.

Pagājušā gada lielāko zaudētāju saraksta 31.vietā ar 1 360 353 eiro ierindojusies mecenāte Ināra Tetereva, kurai zaudējumus sarūpējusi SIA “Harmony In.”. Saraksta 37.vietā ar 1 184 161 eiro lieliem zaudējumiem ierindots Anrijs Lembergs, kuram zaudējumus sarūpējis uzņēmums SIA “LSF Holdings”, bet 39.vietā ar 1 151 184 eiro zaudējumiem ierindojies SIA “Jaunpagasts plus” īpašnieks Donāts Vaitaitis.

Starp pagājušā gada lielākajiem zaudētājiem 41.vietā atrodams arī viens no iepriekšējo gadu lielākajiem pelnītājiem Kirovs Lipmans, kuram pērn 1 121 314 eiro lielus zaudējumus sagādāja AS “Grindeks” zaudējumi. Savukārt zaudētāju saraksta 52.vietā ierindots pasaulslavenais tenisists Ernests Gulbis, kuram pieder 9,99% akciju uzņēmumā AS “SWH Grupa”.

Saraksta 59.vietā ierindota Kristiāna Lībane-Šķēle ar 697 863 eiro lieliem zaudējumiem, kurai pilnībā pieder SIA “Dzirnavu nams 68” un SIA “Jūras priedes”, bet 96.vietā ar 484 589 eiro lieliem zaudējumiem ierindojusies ekspremjera Andra Šķēles meita Madara Šķēle-Dupate.

Pētījuma autori sarakstu ar lielākos zaudējumus cietušajiem veidojuši, balstoties uz “Lursoft” datubāzē apkopotajiem Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem kompāniju gada pārskatiem.

Komentāri (10)

traductrice 20.08.2015. 21.11

virsraksts, kas iedvesmo un liek izjust patiesu lepnumu! Lepnumu, ka krievu bandītu naudas atmazgātāji vairs nav pirmajā vietā, bet tikai otrajā. Un, padomā, tos uz otro vietu ir nospiedusi JAUNĪBA! Jā! Mums ir patiesi talantīgi uzņēmēji, kas jau skolas solā pamanās radīt biznesu, kas raķetes ātrumā uznes biznesa kalna pašā virsotnē! geitsi un cukerbergi, bīstieties! Biznesā ienāk Martinsons juniors! Tas nekas, ka seniors ir bišku sasmērējies ar krāpnieciskām darbībām. Juniora tēls ir tīrs un balts! Un Latvijas VIDs aizgrābtībā vēro jauno censoni, jauno darbavietu radītāju, jauno nodokļu maksātāju, jauno valsts labklājības cēlāju! Aleluja!

+11
0
Atbildēt

0

Neticis 20.08.2015. 21.35

Kad tētim apniks, gan jau viņu ar laiku nomainīs Lemberga atvase.

+2
0
Atbildēt

0

klusais 21.08.2015. 12.56

Cik skaisti … Zināmais ” M kvadrātā ” atdod dēlam īpašumus , jo paķerts nedaudz pie pakaļas … un 22 gadīgs jauneklis izrādās ļoti veiksmīgs uzņēmējs :)

P.S. Daudzi varbūt nezin , bet MM uzņēmums gadus atpakaļ veica Kremļa remontdarbus :) tas informācijai :)

+1
0
Atbildēt

2

    andrejs > klusais 21.08.2015. 16.03

    Daudzi varbūt nezin , bet MM uzņēmums gadus atpakaļ veica Kremļa remontdarbus :) tas informācijai :)

    —————————–

    Tas ir slikti? :|

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 21.08.2015. 20.23

    andrejs – tas nav ne slikti, ne labi , bet tas ir zināms signals :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu