Ap 100 senioru pie Saeimas prasa lielākas pensijas • IR.lv

Ap 100 senioru pie Saeimas prasa lielākas pensijas

33
Pensionāru piketā pie Saeimas. Ekrāna stopkadrs no lsm.lv.

Pensionāru federācijas vadītājs – pats Saeimas deputāts – iesniedz 70 000 parakstu par indeksāciju

Bruņojušies ar plakātiem, aptuveni 50 pensionāru trešdienas rītā piketā un sapulcē pie Saeimas nama prasīja nodrošināt pensiju indeksāciju lielākā apmērā, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Ar piketētājiem tikās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Pensionāri piketā ik pa laikam uzdziedāja, skandēja dažādus saukļus un skaļi izteica dažādas idejas, piemēram, par darba nodrošināšanu pensijas vecuma cilvēkiem, par lielāku nodokli ienākumiem no dividendēm un turīgajai sabiedrības daļai.

Pasākuma noslēgumā Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Andris Siliņš, kurš pats ir Saeimas deputāts no Zaļo un Zemnieku savienības, Saeimas pārstāvēm iesniedza savāktos 70 000 parakstus par lielāku pensiju indeksāciju – ņemot vērā 50% no algas pieauguma tautsaimniecībā, kas būtu par pusi vairāk nekā pašlaik. LPF vēlas arī pensionāru veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanu līdz 2018.gadam.

Pie pensionāriem iznākusī Mūrniece piekrita senioriem, ka Latvijā ir “jābūt lielākai solidaritātei”, taču tā ir jāprasa katram Saeimas deputātam, jo lēmumus var pieņemt tikai ar parlamenta vairākuma atbalstu. “Vispirms cilvēkiem ir jāsaņem pensijas – ir svarīgi, lai ar tām varētu ne tikai izdzīvot, bet arī dzīvot,” teica Mūrniece.

Savukārt atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) atzina, ka lielāku pensiju indeksāciju varētu nodrošināt 2016.gadā. Tam būtu jābūt skaidram jau šogad, pieņemot nākamā gada budžetu.

Kā iepriekš norādīja Siliņš, seniori cerēja, ka pensiju indeksāciju lielākā apmērā varēs ieviest jau no šī gada rudens, taču šogad to diezin vai varēs paspēt. Tāpēc pensionāri cer, ka pensijas lielākā apmērā sāks indeksēt vismaz no 2016.gada.

Piketa laikā nepatīkamu incidentu radīja  Saeimas deputāte, “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa. Viņa iznāca no Saeimas komisiju  ēkas un devās uz citu parlamenta ēku. Pensionāri  viņu pavadīja ar skaļu ūjināšanu. Deputāte ejot  ūjināja pretī un pateica ”Es arī māku”, neapstājoties paejot cilvēku grupai garām. LTV nofilmētais video izplatīts internetā.

Vakarpusē Āboltiņa aģentūrai LETA paudusi: “Ļoti atvainojos ikvienam Latvijas pensionāram, ja negribot esmu ar savu rīcību kādu aizvainojusi šodienas senioru piketā pie Saeimas. Ir noticis pārpratums, jo nekādā veidā nevēlējos aizvainot Latvijas seniorus.”

Viņa piebilda, ka būs pateicīga senioriem par iespēju šo atvainošanos paust klātienē. “Savā politiķes karjerā esmu vairākas reizes tikusies ar senioru organizācijām, un konstruktīvā veidā esam spējuši risināt senioru sociālā nodrošinājuma jautājumus,” klāstīja Āboltiņa.

Komentāri (33)

J.Biotops 19.08.2015. 17.38

150 pieteikti, 30 atnākuši?

Izskatās, ka pat izcili pierdzējušajam komunisma skolas (profsojuzi – škōla komuņizma) direktoram, tagad pašas ZZS ģeputātam vairs tā īsti neveicas ar tautas muļķošanu. Ņezačot! Ar steigu jābrauc uz visu darbaļaužu tēvzemi atsvaidzināt zināšanas kādos kvalifikācijas celšanas kursos.

+16
-3
Atbildēt

0

cabulis 19.08.2015. 17.50

Es saprotu pensionārus un jūtu līdz. Bet, vai viņiem pašiem savu enerģiju piketēt nevajadzētu ievirzīt racionālākā gultnē. Piem. piketēt pie visām ciema padomēm no Salacgrīvas līdz Bauskai, jo īpaši Mārupes ar saukļiem “Ātrāk apstipriniet RailBaltic trasi!”, vēl daudzos pagastos un pilsētās: “Pieprasām jaunu ražotņu atvēršanu!”. No zila gaisa jau liekā nauda, ko piestiķēt pie pensijām nerodas.

+15
-5
Atbildēt

5

    Optiskais Tēmeklis > cabulis 19.08.2015. 18.27

    240 miljoni šmaukļu — kazu bara ap kalnu dzīšana trijatā, mandarīnkoku pārkrāsošana par olīvām utt., utml. — grieķu glābšanai, pusmiljons par operu “Valentīna” Berlīnē. Ar Leļļu teātrim Reira atņemtajiem 10 000 gan nepietiktu.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > cabulis 19.08.2015. 19.13

    Dārgie investori! Nupat pārītis ekonomisko patriotu izteica vēlēšanos viņu durvju priekšā izveidot mēslu novietni komplektā ar kaut ko trokšņainu. No tā uzlabošoties viņu dzīves kvalitāte un palielināsies pensijas, kuras varēs novirzīt labās dzīves seku novēršanai…

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Normunds > cabulis 19.08.2015. 19.01

    …pameklē mātē Googlē, cik ražotnes un projekti no Latvijas ir patriekti un veiksmīgi darbojas pie leišiem un igauņiem….kāds no žurnālistiem varētu apkopot datus un aprēķināt Latvijai zaudētās darba vietas un budžetā neienākušo naudu.

    ===============

    Tad jāmaina nodokļu sistēma, lai pašvaldībām nauda ienāk no ražotnēm, nevis iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Bet valdība nevēlas mainīt regresīvo nodokļu sistēmu.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > cabulis 19.08.2015. 18.35

    …Cabulis….nu, nu…paskaties, kuri ir pirmajās protestētāju rindās, ja kādu ražotni plāno atvērt mazpilsētā vai pagastā….”gribam nomirt svaigā un nesamaitātā gaisā”…”būvējiet citur, tikai ne pie manas mājas, mazdārziņa, mežmalas”…

    …pameklē mātē Googlē, cik ražotnes un projekti no Latvijas ir patriekti un veiksmīgi darbojas pie leišiem un igauņiem….kāds no žurnālistiem varētu apkopot datus un aprēķināt Latvijai zaudētās darba vietas un budžetā neienākušo naudu….tā varētu būt auksta un veldzējoša duša aurētājiem…

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    cabulis > cabulis 19.08.2015. 18.41

    To jau es visu ļoti labi zinu par noprotestētajām ražotnēm (sākot no celulozes rūpnīcas, beidzot ar cūku kompleksiem), es tikai gribēju parādīt to pretrunu, ka vienā rokā ir plakāts “Nost ar rūpniecību!”, otrā – “Palieliniet pensijas!”. Man bija klusa cerība, ka pēc dziļās krīzes cilvēki sapratīs, ka ir vajadzīga ražošana, bet turpinās tas pats: “Nē! Tikai ne manā pagastā (pie mannas mājas, mazdārziņa)!”.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

lno 19.08.2015. 19.29

Tēma izsmelta. Pensionāri jau mums arī labu labie – prot ūjināt un nobalso vienmēr par īsto partiju, tāpat kā skolotāji:)

+10
-1
Atbildēt

1

    DD1 > lno 19.08.2015. 20.09

    > lno

    “Pensionāri … prot ūjināt un nobalso vienmēr par īsto partiju, tāpat kā skolotāji”

    Tas gan. Būtu godīgāk, ja katrs pensionārs ūjinātu pie tās partijas, par kuru balsoja, biroja vai Rīgas Domes.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu