Krievija nosaka vēl piecu valstu pārtikas embargo • IR.lv

Krievija nosaka vēl piecu valstu pārtikas embargo

24
Importa pārtikas iznīcināšana Krievijā. Foto: euractiv.com

Ukrainai īpašs nosacījums atkarībā no Kijevas un ES asociācijas līguma

Krievija paziņojusi par pārtikas embargo noteikšanu vēl piecām valstīm, kas pievienojušās Eiropas Savienības (ES) sankcijām, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. To starpā arī Ukraina, bet saskaņā ar īpašiem nosacījumiem, proti, Krievija pārtikas embargo pret Ukrainu plāno ieviest tad, kad stāsies spēkā Kijevas un ES asociācijas līguma ekonomiskā daļa.

Krievijas pārtikas embargo sarakstā līdz šīm ietilpa Eiropas Savienības valstis, Norvēģija, ASV, Kanāda un Austrālija. Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka tagad tas ir papildināts ar vēl piecām valstīm – Albāniju, Melnkalni, Islandi, Lihtenšteinu, kā arī Ukrainu, bet saskaņā ar ”īpašiem nosacījumiem”.

Šīs valstis ”melnajā sarakstā” iekļautas, jo nolēma pievienoties Eiropas Savienības sankcijām pret Krieviju, paziņoja Medvedevs. Kopiena šovasar vienojās pagarināt pret Krieviju noteiktās ekonomiskās sankcijas pēc Krimas aneksijas un bruņotā konflikta Ukrainas austrumos. Atbildot uz to, Kremlis pirms gada augustā ieviesa pretsankcijas – aizliegumu importēt piena, liellopu gaļas, cūkgaļas, putnu gaļas, augļu, dārzeņu, siera un zivju produktus.

Ziņu aģentūra ”Interfax” norāda, ka šī gada pirmajā ceturksnī zivju importā Krievijā Islandes daļa bija 15%. Tajā pašā laikā neviens uzņēmums Albānijā nav akreditēs dzīvnieku izcelsmes produktu importēšanai Krievijā. Importētāju sarakstā no Melnkalnes ir trīs gaļas piegādes uzņēmumi un seši gaļas produktu piegādātāji. Tomēr piegādes no šiem uzņēmumiem aizliegtas kopš pērnā gada rudens, to pamatojot ar veterināriem iemesliem. Bet Lihtenšteinā tiesības eksportēt uz Krieviju ir diviem dzīvnieku barības un barības piedevu ražotājiem, raksta ”Interfax”.

Ukrainai Kremlis nolēmis noteikt īpašus nosacījumus, kurus rietumvalstīs, gaidāms, uztvers kā atklātu politisku spiedienu pret Kijevu. Proti, pārtikas embargo nolemts ieviest arī pret Ukrainu, bet tikai, kad stāsies spēkā Kijevas ar Eiropas Savienību noslēgtā asociācijās līguma ekonomiskā daļa. Pērn Krievija izteica pretenzijas, draudot atcelt priekšrocības Ukrainas preču importam. Tādēļ tika panākta vienošanās, ka asociācijas līguma ekonomiskās daļas stāšanās spēkā tiek atlikta līdz 2016.gada 1.janvārim. Ja šajā datumā tā stāsies spēkā, sāksies arī embargo, brīdināja Medvedevs.

Eiropas Savienības augstā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni jūlija nogalē paziņoja, ka pēc lēmuma pagarināt sankcijas, tām pievienojušās vēl septiņas ārpus kopienas esošas valstīs – minētās piecas, kā arī Norvēģija un Gruzija. Pret Norvēģiju Krievija embargo ieviesa jau pērn augustā, bet Gruzijas valdība izskanējušās ziņas par pievienošanos sankcijām noliedza.

Krievija, papildinot valstu sarakstu, no kurām aizliedz ievest pārtiku, jau nedēļu turpina masveidā iznīcināt embargo pakļautos produktus, kas tomēr nokļuvuši valstī.

Komentāri (24)

Gantrijs Tors 14.08.2015. 11.25

Ja viena valsts aizliedz preču importu no vairākām citām valstīm, tad tas drīzāk sanāk boikots, nevis embargo.

Un ja vēl ir runa par pārtikas produktiem, tad situācija līdzinās šim:

http://img.webmd.com/dtmcms/live/webmd/consumer_assets/site_images/articles/health_tools/baby_feeding_problems_slideshow/getty_rm_photo_of_baby_eating_from_spoon.jpg

Varētu jau paironizēt, bet, kad atceros, ka 11% cilvēku Krievijā dzīvo zem nabadzības robežas (zem $ 1,25 dienā), paliek tiešām drausmīga sajūta.

+7
-1
Atbildēt

4

    zanE. > Gantrijs Tors 14.08.2015. 12.18

    …no kurienes dati par 11 procentiem?….

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > Gantrijs Tors 14.08.2015. 13.20

    ….tieši tāpēc arī jautāju, jo biju lasījusi par 20 miljoniem Krievijas iedzīvotāju, kuri dzīvo ZEM(!) nabadzības robežas…un, cik miljoni vēl ir to, kuri dzīvo UZ nabadzības robežas…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gantrijs Tors > Gantrijs Tors 14.08.2015. 15.23

    11% ir no 2013. gada: http://www.indexmundi.com/russia/population_below_poverty_line.html

    Ja tagad ir palicis arvien vairāk, tad ir pat vēl drūmāk :( Tiešām žēl tos cilvēku miljonus, kas dzīvo pilnīgā nabadzībā, kamēr viņu zemes bagātības ir izpārdotas, lai finansētu noziedznieku jahtas un karus kaimiņvalstīs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Raicha > Gantrijs Tors 14.08.2015. 12.23

    zanE, ir vēl vairāk. Gazeta.ru rakstīja nesen par 20 mlj zem nabadzības robežas, pie kopējā iedz. skaita 140 mlj. tas sanāk:

    20/140*100=14,3%

    +3
    0
    Atbildēt

    0

lno 14.08.2015. 12.00

ASV pieprasa Eiropas valstīm arestēt Krievijas mobilo sakaru operātoru aktīvus: http://www.newsru.com/world/14aug2015/usaeu.html

+4
0
Atbildēt

3

    Charlie Hebdo > lno 14.08.2015. 14.43

    aivarsk

    Jau vairākus gadus atpakaļ ieteicu, ka ražotājs procesoru varētu ieprogrammēt, tā lai pēc noteikta signāla visi kompji, kuri pamatā lieto kiriļicu vienā jaukā aukstā ziemas vakarā noklātos. Ienaidnieka teritorijā apstātos vilcieni, lidostu dispečeru darbs tiktu paralizēts, nafta un gāze sasaltu trubās, apstātos elektrostacijas, sasaltu un pārplīstu apkures caurules. Vārdu sakot 1/7 planētas iestātos armagedons. Aziopas pamattautas patvertos pie saviem radiem laukos, bet “aliens” būtu kirdik.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 16.08.2015. 01.02

    Tik izskatās, ka kaut kas līdzīgs sagaida idiņus, kas lietojuši kaspersky lab “anķivirus” :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.08.2015. 12.59

    Nez vai Apple nevar attālināti nobloķēt visus krievijā pārdotos iphonus, ipadus utt.?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

latvijas_valsts 14.08.2015. 11.26

“To starpā arī Ukraina, bet saskaņā ar īpašiem nosacījumiem, proti, Krievija pārtikas embargo pret Ukrainu plāno ieviest tad, kad stāsies spēkā Kijevas un ES asociācijas līguma ekonomiskā daļa.”

Rakstā speciāli nepaskaidro Krievijas motivāciju, jo Čuhņu interesē tikai Čuhņa, un arī, protams, naids pret visu atšķirīgo. Bet tas ir acīmredzami, kāpēc, lai būtu taisnīgi, lai Ukraina utt. nespētu apiet Krievijas sankcijas pret Eiropas valstīm.

Bet galvenais jautājums: KĀPĒC ŠAJĀ KRIEVIJAS pārtikas embargo SARAKSTĀ NAV LATVIJAS?

0
0
Atbildēt

4

    Charlie Hebdo > latvijas_valsts 14.08.2015. 13.31

    vatei

    “un arī, protams, naids pret visu atšķirīgo.”

    Atšķirīgi ir etiopieši vai vjetnamieši, jūs, zemākie primāti, homo russicus, bidļjaķina ar lieko hromosomu, 1,5%, cilvēces pabiru, esiet unikāli.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > latvijas_valsts 14.08.2015. 12.54

    Viņa nav “jocīgais”, zuper eye ir pretīgais, antonijas ielas trollis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Raicha > latvijas_valsts 14.08.2015. 12.01

    Lai pilnībā nesagrautu tava čomaka Ušakova politisko kapitālu, durik:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    jautajums_4 > latvijas_valsts 14.08.2015. 12.11

    Krievijas pārtikas embargo sarakstā līdz šīm ietilpa Eiropas Savienības valstis, Norvēģija, ASV, Kanāda un Austrālija.

    —————————————————————

    Tāpēc, ka Latvija tur ir jau sen kā ES valsts. Šis ir papildus valstis, jocīgais.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu