«Man ir nevainojama reputācija» • IR.lv

«Man ir nevainojama reputācija»

6
Tiesnese Skaidrīte Buivide pēc sprieduma nolasīšanas pērn oktobrī. Viņa esot vienkārši izpalīdzējusi saviem draugiem — tiesnesim Ziedonim Strazdam un tiesā fiktīvi nodarbinātajai bērnības draudzenei Ainai Vidzei.
Indra Sprance

Pēc kriminālprocesa par mantkārīga nozieguma atbalstīšanu un pēdu slēpšanu Rīgas apgabaltiesas tiesnese atgriežas pie tiesas spriešanas – jo ir pilnībā attaisnota

Īsi blondi mati, mugurā gaišzils bikškostīms, dārgmetālu rotas. Tiesnese Skaidrīte Buivide atgriezusies darbā. Vairs ne kā Rīgas apgabaltiesas civillietu kolēģijas priekšsēdētāja, bet vienkārši tiesnese. Trīs gadi apritējuši, kopš tika ierosināts kriminālprocess pret viņu un Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, fiktīvi nodarbinot virkni darbinieku un piesavinoties viņiem paredzēto atlīdzību. Strazdam apelācijas instancē piespriests reāls trīs gadu un 11 mēnešu cietumsods, un bijušais tiesnesis apcietināts tiesas zālē, bet spriedums vēl nav stājies spēkā. Savukārt Buivide ar tiesas lēmumu pilnībā reabilitēta, un lēmums nav pārsūdzams – kriminālprocess pret tiesnesi pilnībā izbeigts. Turklāt izbeigts tādā formā, kas ļauj Buividei atgriezties darbā un turpināt spriest tiesu citiem. «Izskatot visu lietu kopumā, pārbaudot lietas materiālus kopumā, [tiesa] konstatēja, ka nav nozieguma sastāva,» saka Buivide. Ar mani runāt viņa piekrīt negribīgi. Tiesnese pašlaik izvērtē iespēju vērsties tiesā pret valsti par morālās kompensācijas piedziņu, arī pret medijiem, to skaitā žurnālu Ir, par goda un cieņas aizskaršanu saistībā ar publikācijam, kurās tika ziņots par kriminālprocesu. Īsi izklāstot savus argumentus, tiesnese tomēr piekrīt pirmo reizi sniegt interviju par šo lietu, «jo es nejūtos absolūti vainīga».

Kāda ir lietas būtība? Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pirms trim gadiem, 2012.gada 7.augustā, aizturēja Ziedoni Strazdu aizdomās par septiņu darbinieku fiktīvu nodarbināšanu Zemgales priekšpilsētas tiesā laika posmā no 1995.gada līdz 2012.gadam, piesavinoties vairāk nekā simt tūkstošu eiro, kas tika izmaksāti šiem cilvēkiem darba algās. KNAB lūdza sākt kriminālvajāšanu arī pret Buividi, kas līdz 1995.gadam bija Strazda vietniece, par šī nozieguma atbalstīšanu 1995.gadā un pēdu slēpšanu 2012.gadā.

Atpakaļ tiesā

Ir rīcībā esošā informācija detalizēti atklāj Buivides lomu šajā lietā. Vissenākā jeb pirmā no fiktīvi nodarbinātajām personām Zemgales priekšpilsētas tiesā bija Buivides bērnības draudzene Aina Vidze. Izmeklēšanas procesā gūtās liecības norāda uz to, ka Buivide saveda kopā draudzeni ar savu priekšnieku Strazdu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu