Tiesa pagaidām nevirza Dimanta lūgumu apturēt Saeimas lēmumu par atlaišanu • IR.lv

Tiesa pagaidām nevirza Dimanta lūgumu apturēt Saeimas lēmumu par atlaišanu

22
Foto: Kaspars Krafts, F64

Prasītājam lūdz motivētāku pieteikumu, lai lemtu par atbrīvošanas lēmuma apturēšanu

Tiesa pagaidām bez virzības atstājusi bijušā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāja Aināra Dimanta pieteikumu noteikt lietā pagaidu aizsardzību – apturēt Saeimas lēmuma darbību par viņa atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata, vēsta aģentūra LETA.

Kā norādīja Administratīvajā rajona tiesā, pieteikums atstāts bez virzības līdz 4.septembrim, jo tiesa lūdz Dimantam iesniegt motivētāku pieteikumu. Savā pirmajā pieteikumā tiesai Dimants norādījis, ka par būtisku priekšrocību lēmuma darbības apturēšanai uzskata savu neatkarīgo nostāju pret politiskajām partijām. Pieteikumā norādīts, ka viņš apzinās politisko spiedienu, kāds uz viņu tiek izdarīts, un Dimanta ieskatā tas ir nepieļaujams. Tieši šī iemesla dēļ viņš ir apņēmies strādāt, lai nepieļautu jebkādā veidā traucēt savu pienākumu izpildi un attiecīgi nepieļautu NEPLP politisko ietekmi.

Dimants pieteikumā norāda NEPLP īpašo statusu – kā neatkarīgu pilntiesīgu autonomu institūciju – un uzsver, ka, apzinoties šo statusu, kategoriski nedrīkstot pieļaut NEPLP pakļaušanu politiskam spiedienam. Vēl viņš min, ka priekšlaicīgas un nepamatotas atbrīvošanas no amata dēļ Dimants kā NEPLP priekšsēdētājs nav īstenojis visas iecerētās darbības, kas vērstas uz sabiedrības interešu aizsardzību elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā.

Dimants lūgumā atzīmē – ja lēmuma darbība netiks apturēta, ir paredzams, ka Saeima ievēlēs jauno NEPLP locekli, pamatojoties galvenokārt uz politiskiem apsvērumiem. Viņš atkārtoti uzsver, ka Saeima ir nepareizi kvalificējusi lēmumu, uzskatot to par politisku lēmumu, nevis par administratīvo aktu. Šo argumentu, pieņemot izskatīšanai Dimanta prasību, iepriekš norādīja arī tiesa.

Kā ziņots, bijušais NEPLP vadītājs Dimants Administratīvajā rajona tiesā pārsūdzējis Saeimas lēmumu par savu atbrīvošanu no amata. Pieteikumā tiesai Dimants pauž viedokli, ka Saeima ir pieņēmusi lēmumu, pārkāpjot vairākas procesuālās tiesību normas.

“Vienotības”, Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības un partijas “No sirds Latvijai” līderi rosināja četru NEPLP locekļu atlaišanu. Iesniedzēji kritizēja, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz “Radio Skonto plus” programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tā NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus. Politiķi atsaucās arī uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Saeima 8.jūlijā nolēma no amata atbrīvot NEPLP vadītāju Dimantu, bet noraidīja priekšlikumus par NEPLP locekļu Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra atbrīvošanu no amata.

Komentāri (22)

Absints 10.08.2015. 13.46

Gan jau, ka ierēdnis ir atvaļinājumā līdz 4. septembrim, un, par cik, Latvijas tiesas lietas izskata gadu desmitiem, dažu nedēļu vilcināšanās ir piliens jūrā.

Manuprāt, ezim ir skaidrs, ka atbrīvošana bija nelikumīga, Ezim, jā, bet ne Tiesai.

Tik tālu esam nodzīvojušies…

Kāds teica, ka Latvija ir tiesiska…

+4
0
Atbildēt

0

dzeris49 10.08.2015. 13.29

Nelikumīga atlaišana nav pietiekama motivācija tiesai?

Vai arī, Latvijas likumdevēji drīkst pārkāpt paši savus likumus tāpēc, ka uzskata, ka var darīt, ko grib, jo viņi šeit galvenie, un uz viņiem likumi neattiecas?

Latvijas tiesām gan arī būtu ļoti izdevīgi, ja tos MM “noliktu pie vietas”, un Dimanta atlaišana ir taisni politiķu solis šinī virzienā, cik mums korumpēti politiķi, tik arī tiesas, un kritika nepatīk nevienam, pamēģini tikai pakritizēt vai apšaubīt kādu tiesas lēmumu, uzreiz būs histērija par uzbrukumu tiesu “neatkarībai”, ar ko daudzi tiesneši saprot arī neatkarību no likuma un iespēja likumu interpretēt jebkurā sev vēlamā virzienā.

Latvijas politiski infantīlā sabiedrība, savā vairākumā, arī nesajēdz, kāpēc mēdiju neatkarība no politiskās ietekmes ir tik svarīga, un kāds tam sakars ar korupcijas līmeni, viņu maciņu biezumu, utt., tāpēc jau politiķi var darīt, ko grib, nekāda reakcija nebūs.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu