LNT: cietumsods pēdējos gados piespriests trijiem policistiem kukuļņēmējiem • IR.lv

LNT: cietumsods pēdējos gados piespriests trijiem policistiem kukuļņēmējiem

24
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Elizabete Rutule

Ceļu policistiem piedāvāto kukuļu summas – no 5 līdz 5000 eiro

Lai gan par kukuļņemšanu mūsu valstī paredzēta brīvības atņemšana līdz 11 gadiem, ceļu policistus par šādu noziegumu parasti notiesā nosacīti. Pēdējos divos gados tikai trīs personas saņēmušas cietumsodu, svētdien vēstīja telekompānijas LNT ziņu raidījumā. Kopumā pēdējos divos gados par kukuļņemšanu notiesātas 11 Valsts policijas amatpersonas.

Septiņi policisti notiesāti nosacīti, vienam ceļu policistam piespriests piespiedu darbs, bet trijiem cilvēkiem brīvības atņemšana – četri mēneši un pusotrs gads. Mazākais kukulis, kas šogad tika piedāvāts ceļu policistiem, ir pieci eiro, lielākais – 5000 eiro. Par kukuļņemšanu sākti četri kriminālprocesi, bet vēl četri ceļu policisti notiesāti. Līdzīga tendence bija arī iepriekšējos gados.

Ja kriminālprocess tiek sākts, pieķertais ceļu policists vai nu raksta atlūgumu, vai arī, gaidot tiesas spriedumu, kas parasti stājas spēkā tikai pēc 3-4 gadiem, strādā citā amatā policijā. “Patruļdienestā vai konvojbataljonā – kādā citā amatā, kas nav saistīts ar lēmuma pieņemšanu par cilvēku sodīšanu,” stāstīja Valsts policijas Iekšējā drošības biroja priekšnieks Kristaps Kalniņš. Pēc tam, kad spriedums stājies spēkā, krimināli sodītā persona dienestā atgriezties nevar.

Kādā veidā Valsts policijas Iekšējās drošības birojs pieķer negodīgus policistus, tā darbinieki neatklāj. Izskatīt lietas, kurās figurē kolēģi, nav viegli, taču, ja esi pieķerts, vairs neesi savējais, norāda policijā. “Viss, viņš ir ierakumu otrā pusē. Viņš ir izkāpis no ierakumiem, kuros esam mēs. Viss,” norādīja Kalniņš.

Korupcija ir viens no noziegumiem, kas saistīts gan ar ņemšanu, gan ar došanu, un kukuļdēvēju skaits ir krietni lielāks – šogad 102. Pirmajā pusgadā piedāvāto kukuļu apmērs sasniedzis 13 000 eiro. Sociālās psiholoģijas eksperti uzskata, ka kukuļdošana ir pārmantota no padomju laikiem un ar to ir diezgan grūti cīnīties. Turklāt dzīvojam kultūras vidē, kas uzskata par normu dzeramnaudas principu.

“Tas ir kultūras līmenis, kas atstāj iespaidu domās no abām pusēm, ka varētu kaut ko piedāvāt, lai labāk tiktu galā ar problēmu, un atrisināt to par labu, bet, no otras puses, to varētu ņemt un varbūt arī pieprasīt. To rāda arī pētījumi,” komentēja Latvijas Universitātes sociālās psiholoģijas profesors Ivars Austers.

Citi eksperimentālie pētījumi pierāda – ja pirms negodīgas rīcības cilvēks izlasa desmit baušļus, tad risks pārkāpt likumu būtiski samazinās. Eksperti iesaka šādu praksi pielietot arī Ceļu policijā.

Komentāri (24)

Normunds 10.08.2015. 11.02

Kukuļņemšanu ceļu policijā var izskaust vienā mirklī. Bet tad policisti nebūs manipulējami. Korumpants vienmēr būs pielaidīgs pret augstākām amatpersonām, sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem utt, jo baidās ieriebt kādam varenajam. Nav politiskās gribas izskaust korupciju ceļu policijā, tāpat kā VID, muitā, Ekonomikas policijā utt.

+2
0
Atbildēt

2

    Charlie Hebdo > Normunds 10.08.2015. 11.23

    Normunds

    Ceļu policija, vai ar organizēto noziedzību saaugusī Kozlovska vadītā padumjā prokremliskā milicija, mūsu galvenā nelaime? Atceries drošībnieku Gulbi, NEO, Jaunalksnes, Naglas lietas, milicijas izrēķināšanos ar Jakabsona, Freimaņa un Šiškina kungiem un pēdējā, Linarda Grantiņa aizturēšana.

    Tici man, Čevera, Trulā, Jaundžeikara un Godmaņa selekcionētai policijas vadībai nenes simtiņus aploksnēs, tur summas mēramas desmitiem un simtiem tūkstošos.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Normunds 10.08.2015. 12.22

    Vienīgais pret ko mūsu valsts patiesi cīnās, ir viszemākā līmeņa korupcija ceļu policijā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

haralds 10.08.2015. 08.39

nav pēdējos gados piespriests trīs policistiem kukuļņēmējiem.

nav pēdējos gados piespriests arī trīsiem policistiem kukuļņēmējiem.

trijiem vai trim! un pēdējajiem – nav vārda “pēdējs”, “pēdējais” pēc definīcijas ar noteikto galotni. and the question is:

vai pēdējajos gados kāds sods piespriests policistiem – savu pilnvaru pārsniedzējiem?

http://skaties.lv/latvija/iekslietu-ministrs-kozlovskis-atvainojas-operatoram-par-aizturesanu/

+2
0
Atbildēt

0

Normunds 10.08.2015. 19.51

Es jau runāju par ceļu policiju, ar citiem ir sarežģītāk. Miljonāru dēliem nevajag kukuļus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu