Q drudža diagnoze nav apstiprinājusies • IR.lv

Q drudža diagnoze nav apstiprinājusies

30
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Slimība ārstējama ar antibiotikām; cilvēkiem neiesaka dzert svaigu pienu

Liellopu saimniecībās Kurzemē un Vidzemē radušās aizdomas par infekcijas slimības Q drudža klātbūtni nav apstiprinājušās, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Slimības ierosinātājs analīzēs nav atrasts, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Ja govju saslimšana apstiprinātos, lopi gan nebūtu jāizkauj, taču infekciju jāapkaro ar antibiotikām un ārstēšanas laikā nedrīkst realizēt produkciju – pienu un gaļu. Infekcijas slimība sastopama visā pasaulē ārējā vidē, to pārnēsā ērces un grauzēji. Infekcija var izraisīt saslimšanu mājdzīvniekiem un cilvēkiem.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis skaidro, ka drudzis govīm izpaužas ar temperatūras paaugstināšanos, izslaukumu samazināšanos un abortiem. „Lai apstiprinātu diagnozi, laboratorijai ir jāatrod ierosinātājs. Neskatoties uz to, esam ieviesuši piesardzības pasākumus – piena aprite var notikt tikai pēc termiskās apstrādes un ir uzlikti dzīvnieku pārvietošanas liegumi. Esam informējuši Slimību profilakses un kontroles centru, jo galvenā riska grupa ir fermā strādājošie, vetārsti, kas apkalpo konkrēto fermu un, protams, visai sabiedrībai nevajadzētu satraukties, jo, lai inficētos ar šo ierosinātāju, ir jābūt šajā konkrētajā vietā un jāieelpo šīs sporas. Mēs varam teikt, ka šie ir atsevišķi sporādiski gadījumi,” saka Balodis.

Lai izvairītos no saslimšanas ar Q drudzi, cilvēkiem jāatturas dzert nepasterizētu pienu. Nevārīta kazas piena lietošana uzturā bija iemesls plašajam Q drudža uzliesmojumam Nīderlandē pirms nepilniem desmit gadiem.

Kā ziņots, divās  zemnieku saimniecības Latvijā bija aizdomas par Q drudzi – reti sastopamu bīstamu infekciju, kas var skart kā lopus, tā arī arī cilvēkus. Vienā saimniecībā ir 260 govis, otrā – ap 400. Q drudzis ir zoonoze – infekcijas slimība, ar ko var saslimt gan dzīvnieki, gan cilvēki. Q drudzi izraisa mikroorganisms, tā nēsātāji var būt liellopi, aitas, kazas, retāk citi mājdzīvnieki, kā arī savvaļas grauzēji, putni un ērces.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu