Drošības policija: saukļi piketā pret bēgļiem vērtējami pretrunīgi • IR.lv

Drošības policija: saukļi piketā pret bēgļiem vērtējami pretrunīgi

32
Protesta akcija pret bēgļu uzņemšanu pie valdības ēkas 4.augustā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Eksperti norāda uz rasisma izpausmēm, bet neviena kriminālprocesa nav

Eksperti vērtē, ka Drošības policijai (DP) būtu pamats rosināt padziļinātu pārbaudi par faktiem, kad otrdienas vakarā pie Ministru kabineta notikušajā protesta akcijā pret bēgļu uzņemšanu demonstrēti saukļi, kas balansējuši uz rasu un reliģiskā naida kurināšanas robežas, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

DP atzīst, ka dažu protesta laikā izmantoto plakātu saturs vērtējams pretrunīgi, tomēr neviens kriminālprocess par to nav sākts. Krimināllikumā paredzēta atbildība par darbībām, kas vērstas uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu. Latvijā līdz šim bijuši gadījumi, kad cilvēki ir notiesāti pēc šie pantiem.

DP vēl pirms pasākuma pauda bažas, ka pēc piketa pret Latviju naidīgi noskaņoti masu mediji varētu atspoguļot kā valsti, kurā atdzimst fašisms vai radikālais nacionālisms. DP solīja kontrolēt pasākuma gaitu, lai nebūtu provokāciju. DP nav saņēmusi iesniegumu ar lūgumu vērtēt protesta akcijā izmantotos plakātus.

Cilvēktiesību eksperts Artūrs Kučs, apskatījis akcijas fotogalerijas, secina, ka pamats pārbaudei būtu: ”Ir tādi [plakāti], kas diezgan tuvu naida kurināšanai. Pārbaudei un detalizētai izmeklēšanai būtu pamats. Vismaz jautāt, kāds bija mērķis plakātiem, kur, piemēram, norādīts tieši uz melnas ādas krāsas bēgļiem, lai gan mēs zinām, ka viņi ir ļoti dažādi. Tur tā robeža ir diezgan tuvu.”

Eksperts gan arī norāda, ka “jebkurā demokrātiskā valstī sabiedrībai ir iespēja paust viedokli pret sabiedrības lēmumiem, īpaši tādā sensitīvā jautājumā kā par bēgļiem”. ”Cits jautājums, vai, izmantojot šo protestu, netiek kaut kādā veidā pārkāptas robežas, ka vārda brīvības ietvaros tiek kurināts naids pret kādu reliģisko vai etnisko grupu,” saka Kučs

Pasākuma organizētāju – biedrības ”Tēvijas sargi” – pārstāvis Jānis Sils apgalvoja, ka viņi mēģināja pēc iespējas tikt galā ar dažādu rasistisku saukļu paudējiem: ”Plakāti, kas bija redzami un kas bija kādā mērā nepieņemami, vai kur varētu būt šāda veida lietas, par kurām varētu diskutēt, tādus kārtības uzturētāji pamanīja un lika novākt.”

Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava, kurš arī piedalījās piketā, nepiekrīt, ka pasākumā būtu daudz rasu vai nacionālo nesaticību kurinošu saukļu. Viņš neuzskata, ka viņa partijai, kas aktīvi aicināja piedalīties pasākumā, būtu publiski no neiecietīgiem viedokļiem jānorobežojas.

Jau vēstīts, ka otrdien, 4.augustā, pie valdības ēkas notika protests pret plāniem Latvijā brīvprātīgi uzņemt 250 bēgļus. Pasākums pulcēja vairākus simtus cilvēku, kas bija ieradušies ar daudziem plakātiem. Pikets ilga stundu, tas noritēja bez provokācijām.

Komentāri (32)

koals 06.08.2015. 23.44

250 bēgļu uzņemšana,iespējams,arī nebūtu pieminēšanas vērta(kamēr skaitlis nereizinās ar 10),toties aptuveni 4-5 tk.TUV saņēmēju 4-5 gados,manuprāt ir 10x lielāka problēma,Krievijas masu mēdiju nostiprināšanās,neskatoties uz “it kā vienoto”ES pozīciju UA vs RU jautājumā-tā arī ir 10x lielāka problēma,kurai DP būtu jāpievērš lielāku uzmanību.”Rusifikācija turpina rullēt”.Stipras aizdomas,ka cien.DP arI netrūkst “rusifikācijas fanu”,vai ne?:).

+7
-2
Atbildēt

0

Bet 07.08.2015. 09.44

apskatījos,Aivara ielikto video, un tāpt jau nojaušu, kas notiks pie mums, ja izveidosies kāda no šo iebraucēju diasporām: ja nedosiet mums visu, kas ir jūsu bagātajiem, tad norausities un dabūsiet ielu grautiņus.

Vai patiesi Zanei ir ilūziju, ka tā pie mums izņēmuma kārtā nebūs? Sākumā varbūt nebūs, bet tikko viņi jutīs savu skaitlisko pārākumu, tad sargieties!

Tas skaitliskais pārākums var būt pavisam drīz kopā ar vietējiem migrantiem, ka sto tik vien gaida!

+4
-1
Atbildēt

3

Pēteris 10.08.2015. 23.39

Ko var pļurkstēt par rasismu. Rasismam nav nekāda pamata. Nav taču svešu rasu. Valdībai nevajadzētu radīt pamatu rasismam.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu