Armands Galviņš, bišu saimnieks • IR.lv

Armands Galviņš, bišu saimnieks

4
«Tēvs mēdza atspiesties ar muguru pret bišu stropu un sēdēt stundu, divas. Tagad zinu — tas dod mieru, spēku,» saka bitenieks Armands Galviņš. Viņš izveidojis viesiem namiņus, kur gulēt virs stropiem.
Ieva Alberte

 

Lielisks kungs ir Armands. Viņš savām bitēm uzcēlis baznīcu, dzirnavas un no koka izgrebis pat lāci. Vai bija vērts tā censties bites taču spēj atšķirt tikai dažus krāsu toņus? «Smukāk, ka viss krāsains. Citādi stropi stāvētu pliki. Varbūt bites neredz visas krāsas, toties redz cauri puķei kurā ir nektārs, kurā ne. Cilvēks gan to neredz,» saka Galviņš. To, ka bišu dravā vajag skulptūras, viņš izdomājis sen. Izgrebis un nokrāsojis pats. «Un par ko ne? Man tak ir galva, rokas!» gardi smejas bitenieks, kurš lej arī vaska sveces un vāc tējas zāles. Galviņam ir ap 200 bišu saimju, un tās dzīvo vairākās vietās Gulbenes novadā. Pie Niedru mājām ir neliela bišu drava, kur saimnieks izveidojis arī Bišu dziedinātavu un Bišu mīlas namiņu.

Par bišu dziedinošo spēku Galviņš dzirdējis kādā bitenieku saietā. Arī citviet Latvijā ir līdzīgas dziedinātavas, taču gulēšana virs bišu stropiem īpaši izplatīta ir Ukrainā. Bitenieks rāda papīra lapu un sāk no tās lasīt ukraiņu pētījumu par bišu ārstnieciskajām spējām: paātrina asinsriti, stimulē nieru darbību, atvieglo muskuļu un locītavu sāpes. Nomierina. No ārpuses Bišu dziedinātava izskatās kā maza māja, bet ieejot smaržo pēc medus un dzirdama liega zumēšana. Gar sienām ir gultasvietas, pa logiem redzams, kā uz stropiem lido bites. Stropi ir tieši zem gultasvietasbites gulētājam klāt netiek, jo virs medus kārēm ir siets. Paceļot lina palagu, kas nosedz sietu, var redzēt, kā zem tā lodā bites. Dziedinātava veidota tā, ka vienlaikus tajā var «ārstēties» trīs cilvēki katram sanāk gulēt uz trim stropiem.

Nu jau gadu bites strādā par «dakteriem». Divu stundu laikā cilvēki parasti iemieg, jo zumēšana ieaijā. Redzēdams, cik smaidīgi pamostas viesi, Galviņš izdomājis uzbūvēt vēl vienu mājiņu. To atklāja šovasar, nosaucot par Bišu mīlas namiņu. Tajā paredzēts gulēt diviem cilvēkiem. Tā teikt, pāru terapija ar bitēm. «Esmu iecerējis tā: lai tiktu līdz namiņam, puisim jāpaņem meitene klēpī un jānes pār tiltiņu,» Galviņš rāda uz dīķi ar košu koka tiltu. Ja meitene nav panesama, var stumt ar ķerru, jo otrā pusē taču kaut kā jānonāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu