Sesks: ''Liepājas metalurgam'' jāpielāgojas pasaules tirgum • IR.lv

Sesks: ”Liepājas metalurgam” jāpielāgojas pasaules tirgum

32
''Liepājas metalurgā'' darbu turpina velmētama, kaut arī uzņēmumam vajadzīga modernizācija. Foto - Egons Ansbergs, F64

Pilsētas budžets izpildīts, pašvaldība attīstot teritorijas uzņēmējdarbībai

Kaut arī ar lielām cerībām raudzījāmies uz jauno ”Liepājas metalurga” īpašnieku ”KVV Group” ražošanas atjaunošanā, taču ir saprotams, ka ar tik energoietilpīgu ražošanu un lielām izmaksām uzņēmums nevar konkurēt pasaules tirgū, tā šorīt intervijā ”Latvijas Radio 1” secināja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

”Mainījusies situācija pasaules tirgū, Ķīna spēcīgi ietekmē metāla cenas, un ”Metalurgs” varētu turpināt strādāt, ražošanu modernizējot un paplašinot sortimentu,” uzskata Sesks. Tam vajadzīgs jauns biznesa plāns, ko ”KVV Group” gaida prezentējam Ministru kabinetam. Attīstība būšot atkarīga arī no investīcijām.

Kaut arī būtu jāmodernizē, velmēšanas cehs ”Metalurgā” joprojām strādā, uzņēmumā nodarbināti ap 600 darbinieku, sacīja Sesks. Uzņēmums maksā nodokļus, ”Latvenergo” un ”Latvijas gāzes” rēķinus, gan ar kavējumiem. Jau vēstīts, ka pēc ”Metalurga” pārņemšanas ”KVV Group”, pretēji iepriekš solītajam, atlaida vairākus desmitus strādājošo.

Sesks noliedza, ka situācija ”Metalurgā” jūtami negatīvi ietekmētu Liepājas pašvaldības budžetu. ”Tas veidots pietiekami profesionāli un ar zināmu piesardzību, pirmajā pusgadā budžets ir izpildīts,” sacīja pilsētas vadītājs, piebilstot, ka budžeta ieņēmumos nav pārpildes kā citus gadus, ko varētu izmantot papildu ieguldījumiem attīstībā. Tomēr arī ar plānoto budžetu pilsētā attīstītas trīs jaunas teritorijas uzņēmējdarbībai, tur jau esot pirmsākumi jaunām rūpnīcām – māju ražotne ar Zviedrijas īpašniekiem, Dānijas uzņēmums, kur plānotas 700-800 jaunas darbavietas. Jauna industriālā teritorija ir Karostā ar gatavu infrastruktūru – elektrību, gāzi u.c. Te būtu piemērota vide nelieliem, inovatīviem uzņēmumiem.

Liepājas mērs uzsvēra, ka rit pārrunas ar uzņēmumiem, kas varētu pilsētā strādāt, jo te ir osta, darbaspēks, dažādas izglītības iestādes. ”Žurnāls ”Forbes” nesen vērtēja, ka Liepāja ir viena no pievilcīgākajām vietām Baltijā, kur attīstīt uzņēmējdarbību,” pauž Sesks, ”pilsēta ir daudzfunkcionāla. Ostā vērojams kravu pieaugums, ir vairāki ļoti lieli termināli graudu pārkraušanai, un tiem gaidām pieplūdumu, jo prognozē labu ražu. Labi noslogoti ir prāmji uz Vāciju un Skandināviju, tos var izmantot preču nogādāšajai citur Eiropā.”

Sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) tiekot rosināta bezdarba problēma – vairāk nekā 200 cilvēku atraduši darbu tekstilnozarē, kas nostabilizējusies pēc Krievijas embargo. Zivju pārstrādē, kas arī ir Liepājai tradicionāla nozare, vēl esot vērojama nestabilitāte. ”Ir interese no Ķīnas puses par zivju produkciju, taču diez vai kāds nopirks tik daudz šprotes, kā iepriekš patērēja Krievija,” vērtē Sesks.

NVA pakāpeniski aizpildot vakances, ar Labklājības ministriju tiek meklētas iespējas pārkvalificēt agrākos ”Metalurga” darbiniekus. Pašvaldība pārņēmusi un apsaimnieko ”Metalurga” sporta bāzes, ko cilvēki aktīvi izmanto, tiekot attīstīta vēl viena vieglatlētikas bāze. Rudenī atklājamā koncertzāle ”Lielais Dzintars” būs Baltijas un Skandināvijas mēroga kultūras centrs, uzskata Sesks.

Komentāri (32)

ierados 03.08.2015. 12.18

Nopietni investori uzskata par neiespējamu no vecas cara laiku rūpnīcas uztaisīt ko mūsdienām atbilstošu. Šamējie “investori” lidinās apkārt ar pavusam citiem nodomiem. Tādam LM vajadzēja nomirt kopā ar rafu.

+3
-2
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > ierados 03.08.2015. 19.03

    ierados

    Nopietni investori pat netika informēti, ka rūpnīca tiek pārdota. Izskatās, ka valdībai atkal nāksies algot Prudentija, lai tā meklē “investoru” Krievijā un MNA Velmers tiks pie kārtējā miljona. Vienotībai arī likās, ka LM vajadzēja nomirt reizē ar RAF un tādēļ ķērās pie eitanāzijas. Negribēja pats nosprāgt, maita.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

sniega_roze 19.08.2015. 22.13

Vispār es neesmu Seska un viņa radītās sistēmas atbalstītājs, taču jāsaka, ka Liepāja attīstas pareizā virzienā. Ja izdotos patriekt vai sadalīt to augoni, ko mākslīgi tur pie dzīvības – LM -, tad Latvijas jau tagad otrajā lielajā pilsētā ar jaunu koncertzāli, stipru universitāti, teātri, Liepājas Dzintaru, Eifeļa projektētu tirgu un citiem arhitektūras šedevriem ir ļoti liels potenciāls.

Bet LM vienkārši ir 20. gs palieka, kas vairāk indē šo pilsētu un arī ekonomiski ir apkaunojums.

0
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 03.08.2015. 11.11

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu